TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yaşlı

İLKHABER-Gazetesi - Yaşlı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yaşlı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mardin'de 80 yaş ve üzeri yaşlılara yerinde hizmet Haber

Mardin'de 80 yaş ve üzeri yaşlılara yerinde hizmet

Sağlık Bakanlığı’nca, 80 yaş ve üzeri yaşlıların aktif, üretken ve sağlıklı yaşam sürmelerini desteklemek amacıyla hayata geçirilen Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açıldı. Doktor, hemşire ve sağlık personelinden oluşan ekip, her ay düzenli olarak 80 yaş ve üzeri bireyleri evinde ziyaret ederek gerekli durumlarda tedavisini yapacak. Evde tedavisi yapılamayan yaşlılar ise, randevu alınıp hastanede muayenesi gerçekleştirildikten sonra tekrar evine götürülecek. Evde Sağlık Uzmanı Doktor Emre Arslan, sağlıklı yaşama birimi artık aktif olarak görev almakta olduğunu belirterek, uzman olarak bulunduğunu, mobil hizmette pratisyen hekim, hemşireler ve gerontolog çalışmakta olduğunu söyledi. 80 yaş üstü hastalara hizmet ettiklerini belirten Arslan, "Burada çalışmamızdaki prensibimiz 80 yaş üstü hastaların primer bakımını sağlayarak sağlıklı bir şekilde yaşlanmalarını ve hayatını sürdürmelerini sağlamak. Evde bakım hizmetlerinden farkımız tam bağımlı hale gelmemiş hastaları değerlendirmektir. Buradaki önem, giderek yaşlanan nüfusta yaşlı hastalarımızı daha iyi takip edebilmek ve daha iyi yönetebilmektir. En uygun tedavi ve iyi şartlarda sağlayabilmek için bulunmaktayız" dedi. Pilot uygulama olarak bir mahallede başladıklarını ifade eden Dr. Arslan, "Kayıtlı 150 hastamız bulunmaktadır. Her birim olarak 300 hastaya bakım sağlıyoruz. Burada hastayı yerinde görüp yerinde muayene edip hastayı yerinde tanıyıp değerlendirip gerekli bulgularını sağlamaktayız. Gerekli fizik muayenesini yaptıktan sonra mobil olarak buraya getirip gerekli diğer muayenelerini sağladıktan sonra uygun gördüğümüz durumda fizyoterapi, diyetisyen veya psikolog hizmetlerini sağlıyoruz. İleri tetkik ve tedavilerini uyguluyor ve gerekli durumlarda da ileri birimlere sevkini sağlıyoruz" diye konuştu. Tedavi gören 80 yaşındaki Halise Karakaş, bu uygulamadan çok memnun olduklarını dile getirdi. Karakaş, "Eskiden hastaneye gidene kadar çok zorlanıyordum, ama şimdi gelip beni evden alıyorlar. Uygulamadan çok memnunum. Dün yine gelip beni hastaneye götürdüler. Gerekli tedavilerimi yaptılar. Hepsine teşekkür ederim" şeklinde konuştu.  

Mersin Büyükşehir Belediyesi, yaş almış vatandaşlara yönelik hizmetlerini sürdürüyor Haber

Mersin Büyükşehir Belediyesi, yaş almış vatandaşlara yönelik hizmetlerini sürdürüyor

Yalnız yaşayan ve sosyalleşmek isteyen yaş almış yurttaşlar, Mersin Büyükşehir Belediyesinin emekli evi ve evde sağlık hizmetleri ile hem sosyalleşiyor hem de sağlık hizmetlerine rahatlıkla erişiyor. Yaş almış vatandaşlar, Yenişehir, Toroslar ve Tarsus’ta faaliyet gösteren emekli evleri sayesinde sosyal hayatta da yer buluyor. “Büyükşehir, 65 yaş üstü vatandaşların daima yanında” Evde sağlık hizmetlerinden yararlanan 65 yaş üstü vatandaşlara verilen destekler hakkında bilgi veren Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Yaşlı Destek Birimi görevlisi Gerontolog Cihan Tanrıverdi, “Yaş almış vatandaşlarımızın sağlık durumlarını kontrol ediyoruz. Aradığımız bir vatandaşa ulaşamadığımız durumlarda bir yakınını arıyor, yine ulaşamazsak adresinde kontrol ediyoruz” diye konuştu. Verilen sağlık hizmetlerinin yanı sıra, evlerinde küçük çaptaki bakım ve onarımlarda da vatandaşlara yardımcı olduklarını vurgulayan Tanrıverdi, “Yaş almış vatandaşlarımız lamba, musluk değişimi, sifon arızası gibi arızaları bize bildirdiği takdirde, birimimizde bulunan bakım, onarım ve tadilat ekibimiz bu tadilatları gerçekleştiriyor. 65 yaş ve üstü vatandaşların sosyalleşmesi, toplumdan izole olmalarını önlemek adına düzenli olarak etkinlikler yapıyoruz. Bu etkinliklerde ulaşım yine belediyemiz tarafından sağlanıyor” dedi. “55 yaş üstü vatandaşlarımıza sosyal, kültürel ve sağlık alanında hizmet veriyoruz” Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Yenişehir, Halkkent, Tarsus ve yakın zamanda açılacak olan Viranşehir emekli evlerinde 55 yaş üstü emeklilere sosyal, kültürel, sağlık, kişisel gelişim alanında hizmet verdiklerini kaydeden Halkkent Emekli Evi Sorumlusu Çağdaş Yeter, “Bu çalışmaların yanı sıra piknik, geziler, söyleşi, spor faaliyetleri, sağlık taramaları yapılıyor. Belirli aralıklarla da psikolojik danışmanlık hizmeti sunuyoruz” ifadelerini kullandı. “Belediye her zaman bizlerin yanında, iyi ki varlar” Evde sağlık hizmetlerinden yararlanan emekli 83 yaşındaki Hüseyin Bilgen, “Büyükşehir Belediyesi temizlik işlerimizi yapıyor, yemek gönderiyor, ayrıca sürekli bizi arıyorlar ve sık sık kontrole geliyorlar. En ufak bir ihtiyacımız olursa bildirmemizi istiyorlar. Belediyenin verdiği hizmetler olmasa biz ayakta duramayız, iyi ki varlar” şeklinde konuştu. Emekli evi üyelerinden Türkan Kaya ise yapılan etkinliklerden büyük keyif aldığını belirterek, “Burada kendi yaşıtlarımızla, arkadaşlarımızla vakit geçiriyoruz. Bu yüzden belediyemize çok minnettarız. Emekliler için etkinlikler ve konserler çok keyifli geçiyor. Başkanımız Vahap Seçer gelir gelmez sahile kafelerimizi yaptı. İstediğimiz plajda denize ücretsiz giriyoruz” sözlerine yer verdi.

Türk vatandaşı 3 günlük tatil için geldiği Paris’te kayboldu Haber

Türk vatandaşı 3 günlük tatil için geldiği Paris’te kayboldu

Türkiye’den 2 Kasım’da ailesiyle birlikte geldiği Paris’te kaldığı otelden çevreyi gezmek için dışarı çıkan 70 yaşındaki Mustafa Akçaer, kayboldu. Eşi ve 2 çocuğuyla Eyfel Kulesi yakınındaki bir otelde kalan Mustafa Akçaer’den 4 gündür haber alınamıyor. Tüm aramalara rağmen Akçaer’den bir iz bulamayan aile, durumu polise bildirdi. Polisten de de sonuç alamayan ailenin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımın ardından Paris’teki Türk vatandaşları ailenin kaldığı otele gelerek Akçaer’i arama çalışmalarına destek oldu. Gönüllü bir şekilde aramalara katılan Türk vatandaşları Akçaer’in fotoğrafının yer aldığı broşürleri çevrede bulunanlara dağıttı. "Mental hiçbir problemi yoktu" Mustafa Akçaer’in oğlu Selam Akçaer, yaşananları  anlattı. Akçaer, "Üç günlük seyahat için ailemle beraber geldik. Otele daha giriş yaptığımız sırada babam biraz etrafa bakmak için çıktı. Biz çok uzaklaşacağını düşünmemiştik açıkçası, yarım saat sonra aramaya başladım ama hala bir sonuç alamadık maalesef" dedi. Türkiye’nin Paris Başkonsolosluğu’nun ilk günden itibaren kendileri ile iletişimde olduğunu söyleyen Akçaer, "Sağ olsunlar ilgi gösteriyorlar. Polisten bir sonuç çıkmasını bekliyoruz ya da kendi imkanlarımızla aramaya devam ediyoruz. İlk iki gün açıkçası kendi imkanlarımızla aramaya çalıştık, sonrasında burada Fransa’da yaşayan Türk toplulukları paylaşmaya başlayınca belirli bir gönüllü gurubu toplanmaya başladı ve onlarla birlikte arayacağız bugün. Yaşı itibarıyla tansiyon ve kolesterol gibi problemleri dışında mental hiçbir problemi yoktu. Annem ve ablam bugün Türkiye’ye dönüyorlar, ben burada kalıyorum bir sonuç alıncaya kadar" ifadelerini kullandı.

Teyzenin "bakım parası" tartışması kanlı bitti Haber

Teyzenin "bakım parası" tartışması kanlı bitti

ADANA(İLKHABER)- Alınan bilgiye göre, 22 Ekim Pazar günü saat 22.45 sıralarında Yüreğir ilçesine bağlı Havutlu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Erkan Gelen (15) ve ağabeyi Serkan Gelen (18) engelli teyzelerine bakmaya başladı. İki kardeş teyzeleri engelli olduğu için onun maaşını da almaya başladı. Kuzenleri Abdülsamet Ç. (18) ve babası Mustafa Ç. (53) ise engelli maaşından pay istedi. Her iki aile bu konuda anlaşamayınca aralarında husumet başladı. Pazar günü Abdülsamet Ç. ve babası Mustafa Ç., Serkan ve Erkan kardeşlerin evinin önüne gitti. Bir süre konuşan kuzenler arasında tartışma çıktı. Tartışma kısa sürede alevlenip kavgaya dönüştü. Kavgada Mustafa Ç. darp edilirken, oğlu Abdülsamet ise bir yan bloktaki evlerinin bodrum katına gizlediği pompalı tüfeği alıp geldi. Abdülsamet Ç., uzaktan pompalı tüfekle kuzenleri Serkan ve Erkan’ı vurdu. İhbar üzerine bölgeye gelen sağlık ekipleri kolundan ve göğsünden yaralanan Erkan Gelen’i Yüreğir Devlet Hastanesi’ne, kol ile kalçasından yaralanan ağabeyi Serkan Gelen’i ise Adana Şehir Hastanesi’ne kaldırdı. Erkan Gelen kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olayın azmettiricisi olduğu öne sürülen baba Mustafa Ç. Cinayet Büro Amirliği tarafından evde yakalanırken, katil zanlısı Abdülsamet Ç. ise Yüreğir Devriye ekipleri tarafından olayın hemen ardından evlerine yakın bir bölgede yakalandı. Abdülsamet emniyetteki ifadesinde, "Babamı dövdüler, boğuşma sırasında silah patladı" diyerek kendisini savundu. Emniyetteki işlemlerinin ardından emniyete sevk edilen oğul çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, babası ise adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Engelli ve yaşlı depremzedelerin konteyner temizliği ve kişisel bakımı Vefa ekibinden Haber

Engelli ve yaşlı depremzedelerin konteyner temizliği ve kişisel bakımı Vefa ekibinden

HATAY (AA) - ALİ KEMAL ZERENLİ - Hatay'ın Arsuz ilçesinde, Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından oluşturulan Vefa ekibi, konteyner kentte kalan yaşlı ve engelli depremzedelerin temizliğinden kişisel bakımına her ihtiyacıyla yakından ilgileniyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından Arsuz'da konteynerde kalan engelli ve yaşlılara yardımcı olunması amacıyla "Vefa Projesi" başlatıldı. Proje kapsamında oluşturulan "Arsuz Konteyner Kent Vefa" ekibi, ilçedeki Expo ve Gözcüler konteyner kentlerinde belirledikleri engelli ve yaşlı depremzedeleri her gün ziyaret ediyor. Engelli ve yaşlı depremzedelerin konteynerini temizleyen, kişisel bakımını yapan ekipler, onlarla sohbet edip dertlerini de dinliyor. - "Sadece temizlik ve kişisel bakım hizmeti vermiyoruz" Arsuz Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Proje Koordinatörü Murat Dora, AA muhabirine, konteyner kentteki bakıma ihtiyaç duyan depremzedeleri bir an olsun yalnız bırakmadıklarını söyledi. Ekiplerinin her gün konteyner kentte yaşlı, engelli ve bakıma ihtiyaç duyan kişileri ziyaret ettiğini anlatan Dora, şöyle konuştu: "Sadece temizlik ve kişisel bakım hizmeti vermiyoruz. Onların dertlerini dinliyor, herhangi bir sıkıntıları varsa çözüm bulmaya çalışıyoruz. Onlar için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Onlar da bu durumdan çok memnun. Acılarını bir nebze olsun azaltabilmek, burada daha rahat ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmeleri için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Onlarla ailenin bir ferdi, kardeşi, ağabeyi gibi güzel zaman geçirmeye çalışıyoruz." Konteyner kentte kalan Kıbrıs gazisi Recep Haydemir (70), her gün kendilerini ziyaret eden ekiplerden çok memnun olduğunu belirterek, Kaymakam Hacı Hasan Gökpınar'a teşekkür etti. Depremde enkaz altından kurtarılan 72 yaşındaki Galip Bıçkı da proje sayesinde kendilerini yalnız hissetmediklerini söyledi. Aliye Tokak (65) ise ekiplerin, konteynerinin temizliğinden zihinsel engelli oğlunun yemeğinin yedirilmesine ve kişisel bakımına kadar her şeyiyle bir aile gibi yakından ilgilendiğini kaydetti.

Antalya'da 65 yaş üstü hastaların sıra beklememesi için acil serviste geriatri polikliniği açıldı Haber

Antalya'da 65 yaş üstü hastaların sıra beklememesi için acil serviste geriatri polikliniği açıldı

ANTALYA (AA) - GÜLSEM ADAM/TAHSİN KÜÇÜKKARACA- Antalya'da hayata geçirilen "Güvenli ve Yaşlı Dostu Acil Servis" projesi kapsamında 65 yaş üstü hastalar acil serviste sıra beklemeden ayrı bir alanda tedavi imkanına kavuştu.Yaşlıların acil servislerdeki tedavilerine yönelik Avrupa Birliği'nce (AB) kabul edilen Safe and Friendly Emergency Medicine for Elderly (SAFE-ME) (Güvenli ve Yaşlı Dostu Acil Servis) Projesi, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (AEAH) uygulamaya konuldu.Uygulama sayesinde hastaneye gelen 65 yaş üstü hastalar, acil serviste sıra beklemeden geriatri bölümünde görevli sağlık çalışanları tarafından şifa bulacak.AEAH Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Keşaplı, AA muhabirine, projeyle ilgili 3 yıl önce yaptıkları başvurunun kabul edildiğini söyledi.- Türkiye'de ilk defa uygulanan bir modelGüvenli ve Yaşlı Dostu Acil Servis Projesi'nin koordinatörü olduğunu ifade eden Keşaplı, "Bu yeni bir model, Türkiye'de olmayan, ilk defa gerçekleştirilen bir model. 65 yaş üstü bireyler ayrı bir fiziki alana alınarak bu konuda eğitim almış personel tarafından tedavileri yapılacak. Böylelikle hem acil servisimizin yoğunluğunu almış hem de acil servisimizde zaman zaman oluşan kaotik durumundan 65 yaş üstü hastalarımızı ayırmış olacağız." dedi.Bu uygulamayı ilk kez Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayata geçirdiklerini anlatan Keşaplı, 65 yaş üstü hastalar için 16 yatağın ayrıldığını kaydetti.Hastaneye başvuran 65 yaş üstü vatandaşların direkt ayrı bir fiziki alana alınacağını ve sadece bu alanda eğitim gören personelin bu hastalarla ilgileneceğini aktaran Keşaplı, şöyle devam etti:"65 yaş üstü hastalarımıza kısa süreli takip gerekiyorsa 4 saatlik 3 yataklı ilave bir alanımız var, onun dışında tamamen onların fizyolojik ve psikolojik özellik ve ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş ayrı bir alan oluşturduk. Yaşlılar hastanemize geldiği zaman yönlendirme tabelalarıyla sıra beklemeden, kuyruğa girmeden, ilave bir şey yapmadan, bir nevi öncelikli hizmet almış olacak. Bu aslında bir nevi bizi yetiştiren insanlarımıza vefa borcumuz ve Türkiye'de bir örneği yok. Yaşlılarımızın ihtiyaçları, fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçları farklı. Çok fazla ilaç kullanıyorlar. Amacımız, bu hastaların acil servislerimizin yoğunluğu içerisinde birtakım işlemlerinin gözden kaçmasının önüne geçmek."Keşaplı, İl Sağlık Müdürlüğü ve hastanenin başhekimliğinin de destekleriyle acil serviste hizmet vermeye başladıklarını ifade etti.- "Yaşlılar için büyük ihtiyaç"77 yaşındaki hasta Ayla Caner de hastanede hizmete sunulan uygulamayı çok beğendiğini dile getirdi.Geriatri polikliniğinin açılmasının çok iyi olduğunu belirten Caner, şöyle konuştu:"Bu büyük bir eksikti, bunun Türkiye genelinde yayılmasını arzu ediyoruz. Geriatri polikliniği olması biz yaşlılar için büyük ihtiyaç. Bizim için o kalabalığın ve curcunanın içinden bölümün ayrılması çok isabetli olmuş çünkü yaşlılığın verdiği bir zorluk oluyor. Bir de derdini anlatamayacak arkadaşlarımız oluyor, onun için de hem hoş karşılanması ve hem de bilinçli personel tarafından karşılanması açısından isabetli olduğunu düşünüyorum. Büyük bir avantaj Türkiye ve Antalya için, arzumuz Türkiye'ye yayılması."

Hatay ve Malatya'dan getirilen depremzede huzurevi sakinleri Antalya'ya yerleştirildi Haber

Hatay ve Malatya'dan getirilen depremzede huzurevi sakinleri Antalya'ya yerleştirildi

ANTALYA (AA) - Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden etkilenen Hatay ve Malatya'da huzurevinde yaşayanlar, Antalya'daki huzurevine yerleştiriliyor. Antalya Valiliği ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde, Hatay'dan 50, Malatya'dan da 100 huzurevi sakini, otobüslerle kente getirilerek Muratpaşa ilçesindeki Antalya Huzurevi'ne yerleştirildi.Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Abdullah Çalışkan, AA muhabirine, deprem bölgesindeki huzurevlerinin yeniden yaşanabilir hale getirilinceye kadar huzurevi sakinlerinin Antalya'da misafir edileceğini söyledi.Yaşlıların her türlü ihtiyaçlarının karşılanacağını ifade eden Çalışkan, deprem travmalarına yönelik de psikolojik destek sağlanacağını kaydetti. - "Böylesini daha önce hiç görmedim"Huzurevine yerleştirilen 68 yaşındaki Ayşe Usangaç, AA muhabirine, huzurevindeki odasında depreme tek başına yakalandığını ve büyük korku yaşadığını söyledi.Yıllar önce Antakya'da bir deprem yaşadığını anlatan Usangaç, "Böylesini daha önce hiç görmedim, her şey çatırdıyordu. Daha önce bize gösterdikleri için hemen sandalyenin altına girdim ve beklemeye başladım." dedi.Deprem bittikten sonra oğlunun telefonla kendisine ulaştığını belirten Usangaç, oğlu, kızı ve torunlarının depremden yaralı olarak kurtulduğunu kaydetti.Kendisinin Antalya'ya geldiğini ama orada kalan çocukları ve torunları için endişelendiğini dile getiren Usangaç, "Oğlum evin çatısının, duvarlarının yıkıldığını, her yerin zarar gördüğünü söyledi. Eve giremiyorlar, pazar yerinde yatıp kalkıyorlar. Allah'ım kimseye yaşatmasın böyle bir şey, ben buradayım ama aklım orada. Çocuklarım, torunlarım yaralıydı. Şükür canları sağ, bu bana yeter." diye konuştu. - "Bizi Antalya'ya getirdiler, herkes bizimle ilgileniyor"Huzurevi sakinlerinden Emine Öcal, sarsıntıyla uyandığını ve kaldıkları huzurevinin zarar gördüğünü belirtti. 70 yaşındaki Murat Eryılmaz da şiddetli bir depremi yaşadıklarını söyledi. Bazı yakınlarının Hatay'da yaşadığını ve evlerine giremediklerini aktaran Eryılmaz, "Bizi Antalya'ya getirdiler, herkes bizimle ilgileniyor, hiç bir sıkıntı yaşamadık ve çok güzel ilgileniyorlar." ifadesini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.