TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yayladağı

İLKHABER-Gazetesi - Yayladağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yayladağı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Gürgen, Hatay'da konuştu: Haber

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Gürgen, Hatay'da konuştu:

HATAY (AA) - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da, afet konutlarının teslimi için canla başla çalışmaya devam edeceklerini belirtti.Gürgen, Yerinde Dönüşüm Projesi'nden yararlanan Ali Kunduz'un, Yayladağı ilçesi Leylekli Mahallesi'nde Yayladağı Belediyesince yaptırılan köy tipi afet konutunun temel atma törenine katıldı.Törende konuşan Gürgen, ilçenin projeye öncülük etmesinden mutluluk duyduklarını söyledi.Gürgen, depremzedelerin yanında olduklarını belirterek, "Burada son kişi de evinin anahtarını teslim alıncaya kadar canla başla çalışmaya devam edeceğiz, hiç kimseyi yalnız bırakmayacağız. Herkese anahtarını teslim ettikten sonra Allah kısmet ederse huzur içerisinde buradan ayrılacağız." diye konuştu.Afetin sorunlarının el birliğiyle çözüleceğini dile getiren Gürgen, eskisinden daha güvenli şehirlere kavuşulacağını anlattı.Gürgen, üzüntüyü bir kenara bırakıp şehirleri ayağa kaldıracaklarını ifade ederek, "Allah kısmet ederse çok yakın zamanda Kırıkhan, Antakya, Defne ve Samandağ'da, her bir tarafta geniş alanların içerisindeki büyük projelerle bu şehri tekrar ayağa kaldırma imkanı bulacağız." dedi.- Konutun 45 günde tamamlanması hedefleniyorYayladağı Kaymakamı Halil Yazıcı da proje kapsamında ilk çelik yapılı köy tipi afet konutunun ilçede yapılmasından dolayı emeği geçenlere teşekkür etti.Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın ise Yerinde Dönüşüm Projesi'nde vatandaşa her türlü desteği sağladıklarını, barınma probleminin en hızlı şekilde çözülmesi için belediyenin tüm birimlerinin çalıştığını vurguladı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kendilerini yalnız bırakmadığını belirten Yalçın, temeli atılacak konutu 45 günde tamamlayarak hak sahibine teslim edeceklerini kaydetti.Konuşmaların ardından evin temelinin atıldığı törene AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal, Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Ahmet Oğulbalı ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Öntürk de katıldı.

Pekmezden gelen lezzet: "Köpük" Haber

Pekmezden gelen lezzet: "Köpük"

HATAY (AA) -Hatay'ın Yayladağı ilçesinde odun ateşinde kaynatılan üzüm pekmezinden yapılan "köpük" tatlısı, asırlardır sofraları süslüyor. Yayladağı'nda vatandaşlar, atalarından öğrendikleri köpük tatlısı yapma geleneğini sürdürüyor. Her yıl sonbaharda çuvallarda toplanan üzümler, ayağa giyilen çizmeyle taş veya tahta bir sandıkta eziliyor. Bir süre dinlendirilen üzüm suyu, pekmez yapılmak üzere bakır kazana konularak odun ateşinde kaynatılıyor. Kaynadıktan sonra soğuması için tekrar dinlendirilen üzüm suyu, kepçe yardımıyla köpürtülüyor. - İncir yaprağından kaşık Ardından pekmezin üzerinde kalan köpükler alınıp tabaklara konuluyor. Metal kaşıkla tadının alınamadığına inanan vatandaşlar, incir yaprağını kaşık yapıp asırlık tatlıyı tüketiyor. Altta kalan ve kıvamını alan üzüm suyu ise bir süre daha dinletilip pekmez olarak kullanılıyor. Çabala Mahallesi'nde oturan 72 yaşındaki Güzide Uğraş, pekmezi ocaktan indirdikten sonra suyunu savurarak köpük tatlısı elde ettiklerini söyledi. Yüzyıllardır doğal yöntemlerle pekmez yaptıklarını vurgulayan Uğraş, şöyle konuştu: "Yeni nesil bu lezzeti pek bilmez. Eskiden tatlı yoktu, bizler yıllardır bu aylarda pekmez yapıp, köpük tatlısı yeriz. Mahalledekiler ve tanıdıklar özel olarak köpük tatlısı yemeye gelir, misafire ikram ederiz. Kaşık kullanılmaz çünkü yapışır. Bu yüzden kaşık yerine hurma, incir veya dut yapraklarını kullanarak tüketiriz. Dedelerimizden gördüğümüz bu gelenekleri torunlarımız ve çocuklarımız vasıtasıyla gelecek nesillere aktarmaya devam ediyoruz." Aynı mahallede yaşayan Safinaz Uğraş da her yıl bu aylarda pekmez yapmak için kolları sıvadıklarını anlattı. Pekmez yapmanın en güzel yanlarından birinin de çıkan köpük olduğunu belirten Uğraş, köpük tatlısının hazırlandığı anda yenebildiği gibi buzdolabına konup sonra da tüketilebildiğini kaydetti.

Enkaz kentin ‘gizli cenneti’ dalış tutkunlarının vazgeçilmezi olacak Haber

Enkaz kentin ‘gizli cenneti’ dalış tutkunlarının vazgeçilmezi olacak

HATAY(İLKHABER)- Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Hatay’da depremin yaraları sarılıyor. Hatay’ın Yayladağı ilçesinde bulunan ve ilçe merkezine 22 kilometre mesafedeki ‘gizli cennet’ olarak bilinen Karamağara Kanyonu’na dalış merkezi açıldı. Yayladağı Belediyesi tarafından açılışı gerçekleştirilen dalış merkeziyle birlikte bölge dalış tutkunlarının vazgeçilmezi haline gelecek. Geçtiğimiz günlerde milli sporcu Şahika Ercümen de eşsiz güzelliğiyle mest eden kanyonda dünya rekorunu kırmıştı. Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, Şahika Ercümen’in Karamağara Kanyonu’nda elde ettiği başarıya değinerek, “Bizim için gerçekten gurur verici bir gün geride kaldı. Yayladağı ilçesi Karamağara bölgesinde milli sporcumuz, gururumuz Şahika Ercümen, Türk bayrağımızı göndere çekti. 106 metre ile dalışla dünya rekorunu kırdı. Yaklaşık bir aydır Yayladağ Belediye ekiplerimiz ve sahada bu dünya rekoru için hazırlık çalışmalarına girdik. Tabii üç hedefimiz vardı burada. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına ithafen dünya rekoru kırmak, ikinci hedefimiz Hatay’a nefes ol sloganıyla yola çıktık. Hatay deprem bölgesi malumunuz. Dünyada farkındalık oluşturmak ve normalleşme süreci için önemli bir hedefti. O hedefi de başardığımıza inanıyoruz. Üçüncü hedefimiz ise Yayladağı ilçesi Karamağara bölgemiz. O bölgede Yayladağı Belediyesi olarak dalış okulu ve yenileme alanlarını yapmıştık. Bu bölgeye dalış merkezi açarak dünyaya tanıtmak istiyorduk. Dünya rekorunun bu bölgede kırılması özellikle burayı dalış merkezine açmamıza sebep oldu. Hedeflerimizin hepsine ulaştık. Biz buradan tekrar tekrar gururla, milli sporcumuz Sayın Şahika Ercümen’e sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi. "Volkanik, inanılmaz kanyon yarıklar var" Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkan Vekili Levent Ucuzal, Karamağara Kanyonu’nun güzelliğine değinerek, “Burası mükemmel. Bugün değil, birkaç gündür buradayız. Antrenmanları da burada yaptık. Çok güzel bir yer. Bizim de buranın tanıtımına birazcık katkımız olduysa çok mutluyuz gerçekten. Çünkü buranın doğal güzelliği inanılmaz. Birçok yeri çok güzel diye gösterirler bize gittiğimiz birçok yerde. Hele Avrupa’da bu çok modadır. Yani gidersiniz saçma sapan bir yere bakarsanız millet acayip güzel gösteriyor. Şuranın güzelliğine bakıp doğaya bakın. Topraktan verim fışkırıyor. Her yer güzel meyveler, sebzeler. Havası çok güzel. Volkanik, inanılmaz kanyon yarıklar var. Çok cezbedici, çok heyecan verici şeyler var. Dalış da çok heyecanlıydı zaten. Dalış merkezi açıldı. Zaten belediyenin ortaklığı ile yapılan bir merkez. Yani altyapı gelmiş. Yolu, o eski tehlikeli ortadan kalkmış. Çok güzel bir yol yapılmış. Bu da demektir ki erişim kolaylaştı. Bununla beraber güzel bir tesis yapılmış. Her şey var içerisinde. O yüzden çocuklar için, gençler için ve yetişkinler için tabii ki çok güzel bir imkan oluşturacak bölgeye” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.