TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#yer kayması

İLKHABER-Gazetesi - yer kayması haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, yer kayması haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Depremler Nurhak'ta yüzey kırıkları ve çökmelere neden oldu Haber

Depremler Nurhak'ta yüzey kırıkları ve çökmelere neden oldu

KAHRAMANMARAŞ (AA) - DURMUŞ GENÇ - Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen depremler, fay hattının üzerinde bulunan Nurhak ilçesinde ağır hasara neden oldu. Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesine bağlı Barış, Gözpınar ve Değirmenkaya mahallelerinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, yüzey kırıkları, kayma ve çökmeler oluşturdu.Çok sayıda evin yıkıldığı ilçede depremlerin etkileri dron ile görüntülendi.Evlerin arasından geçen, tarım arazilerinde belirginleşen yüzey kırığı, sokakların bir bölümünün çökmesi ve dağdan kayaların kopmasıyla da kendisini gösteriyor.Değirmenkaya Mahallesi sakinlerinden Ahmet Yüksel, AA muhabirine, böyle bir afet görmediğini, mahalledeki 100 evden 80'inin yıkıldığını söyledi.Köyün altından 3 fay hattı geçtiğini öğrendiklerini anlatan Yüksel, "Evlerle yol arasında en az 2 metre kayma oluştu. Depremle birlikte bazı yerlerde 3 metre derinlik 2 metre genişlikte çökme ve kaymalar meydana geldi." dedi.Deprem sırasında ayakta durmakta dahi güçlük çektiklerini, ağır hasar gören evden sürünerek çıktıklarını anlatan Yüksel, evleri yıkılan 2 akrabasının cenazelerine ulaşabildiklerini söyledi.Hasan Şeker ise deprem sonrası 5 evin yoldan yaklaşık 2 metre ayrıldığını, buradaki 6 ev için yıkım kararı verildiğini, bölgede yaklaşık 40 evin daha yıkılacağını dile getirdi.İkinci deprem gündüz yaşandığı için şanslı olduklarını belirten Şeker, "Deprem anında torunum ve eşim içerideydi, içeriye koştum. Eşime gelmesini söyledim ama sallandığı için gelemedi. Gidip salonun ortasından ikisini aldım. Sağ salim kurtulduk." dedi.Deprem nedeniyle hayvanların da büyük korku yaşadığını anlatan Şeker, yeni doğan kuzularının anneleri besleyemediği için, eşeğinin de strese girerek yemek yemeyi kestiği için telef olduğunu ifade etti.

Göksun'un Bahçeobası mezrasındaki yarıklar ve yer kayması dronla görüntülendi Haber

Göksun'un Bahçeobası mezrasındaki yarıklar ve yer kayması dronla görüntülendi

KAHRAMANMARAŞ (AA) - HALİFE YALÇINKAYA / SERHAT ZAFER - Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi Karadut Mahallesi Bahçeobası mezrasındaki yarıklar ve yer kayması, depremin boyutunu gözler önüne seriyor.Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen depremler, şehir merkezlerinin yanı sıra kırsal yerleşim birimlerinde can kayıpları ve hasara neden oldu.İlçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Karadut Mahallesi Bahçeobası mezrasında depremin etkisiyle yarıklar oluştu, bazı yerlerde toprak kayması olduğu görüldü.Mezradaki yarıklar ve yer kayması, dronla görüntülendi.- "Normalde evim yukarıdaydı, aşağı doğru kaymış"Depremde evi hasar gören Mehmet Gözdaş, AA muhabirine, deprem günü yoğun kar yağışı nedeniyle mezra yolunun kapandığını söyledi.Deprem sırasında çok büyük gürültü duyulduğunu, gökyüzünde ışıklar çıktığını ve insanların bağrışma seslerinin olduğunu belirten Gözdaş, "Depremden sonra 4 komşumuzu yaralı çıkardık, 7 cenazemiz oldu." dedi.Evinin yanında depremin etkisiyle oluşan yarığı karın araziden kalkmasıyla fark ettiğini dile getiren Gözdaş, "Bahçemdeki kiraz ağacı evimin camına bakıyordu, ev oradan tam 7 metre aşağı doğru kaymış. 7 metreye yakın da yarık vardı, karlar eridiğinde toprak yumuşayınca bir kısmı doldu. Böyle bir şeyi Allah kimsenin başına vermesin." diye konuştu.Gözdaş, evinin arka kısmındaki tarlanın normalde yukarıdan aşağıya meyilli olduğunu, depremin ardından alt tarafın 7 metre yükseldiğini belirterek, "Depremin ardından evim 7 metre batıya doğru kaymış. Normalde evim yukarıdaydı aşağı doğru kaymış. Jeoloji mühendisleri geldi, ölçüm yaptı ve evimin 7 metre aşağıya doğru kaydığını söyledi." ifadelerini kullandı.- "Elma ağaçları 6 metre ileriye kaymış"Karadut Dağobası İlkokulunda öğretmen olan ve aynı zamanda dağcılık faaliyetlerinde bulunan Halil İbrahim Algan ise zor bir süreç yaşadıklarını dile getirerek, "O gün birçok kişiyi enkaz altından çıkardık." dedi.Mezrada yarıklar oluştuğunu belirten Algan, alanların yer değiştirmesinin çok ilginç olduğunu ifade etti.Mezrada bahçenin bir kısmının 6 metre yükseldiğini, diğer kısmın ise 6 metre alçaldığını anlatan Algan, "Aynı sıraya dikilen elma ağaçları 6 metre ileriye kaymış, ev de aynı şekilde. Normalde dağ ovaya doğru meyilli olur ama burada ova bir anda yükselmiş." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.