TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan

İLKHABER-Gazetesi - Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: Buğdayda yaklaşık 1 milyon ton rekolte bekleniyor Haber

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: Buğdayda yaklaşık 1 milyon ton rekolte bekleniyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, buğdayda 1 milyon tona yakın rekolte beklendiğini belirterek, “Çiftçilerimiz ve devlet güvencesinde olan lisanslı depolar, ürünleri ÇKS kayıtlarına göre almaları için buğday fiyatlarının açıklanmasını ve alım tebliğinin yayınlanmasını bekliyor” dedi. Buğday üretiminin desteklenmesinin, tarımsal üretimin artırılmasına ve ülke ekonomisinin güçlendirilmesine büyük katkılar sunacağına vurgu yapan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ‘’ Buğday hasadı başladı. Bu yıl buğdayda 1 milyon tona yakın rekolte bekleniyor. Çiftçilerimiz ve devlet güvencesinde olan lisanslı depolar, ürünleri ÇKS kayıtlarına göre almaları için buğday fiyatlarının açıklanmasını ve alım tebliğinin yayınlanmasını bekliyor ‘’ dedi. Doğan, üreticilerin beklentisinin adil ve güvenilir fiyatlar olduğunun altını çizerek, "Buğday fiyatları bu yıl ton başına 15 bin lira olmalı. Prim desteğinin de ovada 1, kıraç bölgelerde 2 lira olarak açıklanmasını bekliyoruz. Buğday alım fiyatlarının açıklanması, çiftçilerin ürünlerini satarken daha sağlıklı kararlar almalarını sağlayacak ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacaktır. Hükümetimizin üreticileri desteklemek ve önümüzdeki sezonda tarımsal üretimi güçlendirmek için buğday alım fiyatlarını beklentiler doğrultusunda bir an önce açıklaması büyük önem taşımaktadır ‘’ ifadelerini kullandı.

Adana'da buğday hasadı başladı Haber

Adana'da buğday hasadı başladı

Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da buğdayda hasat başladı. Birçok ürünün hammaddesi olan ve savaşlar nedeniyle stratejik öneme sahip buğday için biçerdöverler Çukurova’daki tarlalarda çalışmaya başladı. Türkiye’nin ilk buğday hasadının yapıldığı ve ihtiyacın yaklaşık yüzde 4’ünü karşılayan Adana’da kıyı şeridi dışındaki bölgelerde üretim yapan çiftçiler ise ürünlerinin olgunlaşmasını bekliyor. Bu yıl kent genelinde 1 milyon 330 bin dekar buğday ekildi. Dönüm başına ortalama 500 ile 600 kilogram arasında verim alınan buğdayda toplamda ise 1 milyon tona yakın rekolte bekleniyor. “Verimi iyi bekliyoruz” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana’da ilk turfanda buğday hasadı başladı. 50 dönüm alanda bugün buğday alanı yapılıyor. Kurak bir alanda olmamıza rağmen dönüme 600-650 kilogram verim bekliyoruz. Bundan sonra burada ki hasat ovaya doğru ilerleyecek. Adana’nın tamamında verimi iyi bekliyoruz” dedi. “Çiftçiler buğdayını ucuza satmasın” Çiftçilere buğdayların Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) satılması gerektiğini anlatan Doğan, “Lisanslı depolar bütün çiftçilerin buğdayını alacak. Çiftçiler buğdayını ucuza satmasın. Önümüzdeki günlerde buğday fiyatları açıklanınca lisanslı depolara çiftçi buğdayını döksün. Oradan alacağı elektronik ürün senediyle satışı TMO'ya gerçekleştirebilir. Bizler fiyatları bu sene ton başına 15 bin lira bekliyoruz. Prim desteğinin de ovada 1, kıraç bölgelerde 2 lira olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, fiyatların çiftçiyi sevindirmesiyle gelecek sene ekim alanlarının daha da artacağını sözlerine ekledi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan: Bu sene rekolteyi yüksek bekliyoruz Haber

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan: Bu sene rekolteyi yüksek bekliyoruz

Türkiye’nin ilk buğday hasadının yapıldığı ve ihtiyacın yaklaşık yüzde 4'ünü karşılayan Adana’da buğday bu sene 1 milyon 330 bin dönüm alanda ekildi. Havaların da kent genelinde sıcak gitmesi nedeniyle buğday bu sene yaklaşık 15 gün önce hasat edilecek. Bu hafta içerisinde hasadı yapılması beklenen buğdayda üreticiler fiyatların açıklanmasını bekliyor. Çiftçiler, geçen sene ton başına 8 bin 250 lira açıklanan buğday fiyatının bu sene ton başına 15 bin lira olmasını istiyor. “Rekolteyi yüksek bekliyoruz” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu sene buğdayda rekoltenin yüz güldüreceğini anlatarak, “Bu yıl başaklar çok büyük. Bu sene yağışlar çok iyi geçti. Nisan ayında da biraz yağmur yağarsa geç hasat edilen buğdaylar için iyi olacak. Sahil kesimlerinde bu hafta hasat başlayacak. Ova için bir yağmur çok güzel olacak. Bu sene rekolteyi yüksek bekliyoruz. Adana genelinde 1 milyon 330 bin dönüm alanda ekim var. Türkiye üretiminin yüzde 4’ü Adana’dan karşılanıyor” ifadelerini kullandı. “Ton başına 15 bin lira istiyoruz” Fiyatların ton başına 15 bin lira ve prim desteğinin de kıraç bölgelerde ton başına 2 bin lira olmasını istediğini vurgulayan Doğan, “Biz bu sene buğdaya 15 lira fiyat bekliyoruz. Geçen sene ton başına 8 bin 250 lira verilmişti. 15 liranın altında verilecek fiyat kurtarmayacaktır. Kıraç bölgelerde de ton başına verilen prim desteğinin 2 bin lira olmasını bekliyoruz. Eğer yağmur yağarsa taneler daha tok olacaktır ve verimi fazlalaştıracaktır. Afet olmazsa bu sene çiftçimizin yüzü buğdaydan gülecek” diye konuştu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Buğday hasadı öncesi çiftçi beklentileri fiyat ve prim desteğiyle karşılanmalı Haber

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Buğday hasadı öncesi çiftçi beklentileri fiyat ve prim desteğiyle karşılanmalı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye’de en erkenci turfanda buğday hasadının Mayıs ayının başında Adana’nın kıyı şeridinde başlayacağını ve ay ortalarında ovaya doğru ilerleyeceğini hatırlatarak, "Adana’da 1 milyon 330 bin dönüm buğday ekili alan var. Türkiye buğday üretiminin yüzde 4’ü şehrimizden karşılanmaktadır. Havaların sıcak ve yağmurlu olması kardeşleme olmasa da buğday başaklarında güzel sonuçlar verdi. Mayıs başına kadar yağacak güzel yağmurlar rekolteyi arttıracaktır. Çiftçilerimiz hasat başlamadan buğday taban fiyatının en az 15 TL, prim desteğinin ise enflasyon oranında arttırılarak açıklanmasını bekliyor. Kıraç bölgelerde ise buğdaydan başka ürün ekmeyen çiftçilerimize pozitif ayrımcılıkla primler 2 katı olarak verilmelidir" dedi. "15 liranın altında olması çiftçiye zarar ettirir" Doğan, son yıllarda buğday üreticilerinin para kazanamadığını kaydederek, "Geçen yıl taban fiyat ton başına 8 bin 250 TL prim ise ton başına bin TL olarak belirlenmişti. Kira, sürüm, ilaçlama, bakım gibi girdi maliyetleriyle 1 kilogram buğdayın dane fiyatı 13,39 TL. Bu yıl fiyatın 15 liranın altında olması çiftçiye zarar ettirir. Hükümet yetkililerimizden hasat öncesi, çiftçilerimizin beklentilerini karşılayacak şekilde, fiyat ve prim desteğinin açıklanmasını beklemekteyiz" şeklinde konuştu.

Adana'da turfanda soğan hasadı başladı: Fiyatların bayram sonrası düşmesi bekleniyor Haber

Adana'da turfanda soğan hasadı başladı: Fiyatların bayram sonrası düşmesi bekleniyor

Verimli arazilerin bulunduğu Adana’da bu sene 20 bin 500 dönüm alanda ekilen soğanda hasat başladı. Şuanda dönüme 2 ila 3 ton arası verim alınan soğan için Türkiye’nin farklı bölgelerinden kente gelen tarım işçileri erken saatlerden itibaren tarlalara girdi. İşçiler soğanların tek tek sökümünü yapıp çuvallara doldurarak ağzını da dikip satışa hazır hale getirdi. Soğan elçileri tarafından da soğanlar sayılarak kamyonlara yüklendi ve talebe göre Türkiye'nin dört bir yanına gönderilmeye başlandı. “Depolarda soğan bitti” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, soğanda havaların önce yağışlı sonrada sıcak geçmesi nedeniyle bölgede midliyö (küf) hastalığı olduğunu belirtti. Doğan, “Erkenci soğanlarda bu yıl Adana’da verim düşüklüğü var. Şu an sökülen soğanlar 1 dönüme 2-3 ton verim vermekte. Bundan sonraki soğanlarda bayramdan sonra sökülecek. O soğanlarda ise 1 dönüme 4-5 ton arası verim bekliyoruz. Bu yıl Türkiye genelindeki depolarda soğan bitti sayılır” ifadelerini kullandı. “Bayramdan sonra fiyatlarda değişim olabilir” Ramazan Bayramı’ndan sonra fiyatların düşüşe geçmesini beklediklerini vurgulayan Mehmet Akın Doğan, “Bayramdan sonra sökümler hızlı bir şekilde yapılacak. Şu an soğanın tarladaki fiyatı boyuna göre 18-20 lira arasında değişmekte. Soğan ihtiyacı bulunduğunda dolayı şu an fiyatlar böyle. Bayram sonuna kadar fiyatların bu şekilde olmasını bekliyoruz. Bayramdan sonra söküm çoğalınca fiyatlarda değişim olabilir. Şu an ki fiyatlar verim az olduğu için çiftçiyi bir nebze de olsa mutlu ediyor. Eğer fiyatlar böyle devam ederse çiftçilerimiz bu yıl soğandan para kazanacak. Küf hastalığına yakalanan soğanlarda ise verim düşüklüğü olduğu için erkenci soğan eken çiftçimiz maalesef soğandan umduğunu bulamayacak” dedi. “İhracat kapıları açılsın” Soğanın ay sonundan itibaren ihraç edilmesi gerektiğini aktaran Doğan, “Bu soğanlar taze sulu soğanlar olduğu için kırmızı kabuk bağlamadı. Ancak ay sonu hasadın da bollaşmasıyla hükumetimiz tarafından yurt dışına ihracat kapılarımızın açılmasını bekliyoruz. Geçen sene soğanın son dönemlerinde ihracat kapılarının açılmamasından dolayı soğan fiyatları düştü ve çiftçimiz soğandan para kazanamadı. Ancak bu sene ihracat kapıları açılırsa çiftçi ve tüccar para kazanacaktır” diye konuştu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan: Adana'da tarım alanının yüzde 38'i sulanabilir durumda Haber

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan: Adana'da tarım alanının yüzde 38'i sulanabilir durumda

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaptığı açıklamada, "Çukurova’mızın bereketli topraklarında cazibeli kapalı basınçlı sulama sistemleri olmadığından çiftçiler bahçelerini, sebze ve meyvelerini damlama sulamayla sulamaktalar. Mısır, soya, pamuk ve benzeri diğer ürünler salma sulama (vahşi sulama) sistemiyle sulanmakta. Salma su ile gündüz sulanan tarlalarda, akşam sulamacıların ayarladığı su, sabaha kadar tarlanın içinden iz yaparak toprağın tamamını sulamadan direkt drenaja akmaktadır. Verimli topraklarımızda salma su kullanıldığında toprağın üstündeki üst katman, yani verimli topraklar drenaj kanallarına oradan da denizlere akıyor. Çiftçilerimiz mevcut bahçelerinin dışındaki tarlalarında da damlama sulama sistemlerine geçerse yüzde otuza yakın bir su tasarrufu sağlanacaktır" dedi. Doğan, şöyle devam etti: "Dünyada küresel ısınmanın etkilerini her geçen gün daha fazla hissettirdiğini, temiz tatlı su kaynakları rezervlerinin azaldığını unutmamalıyız. Kuraklık, su kaynaklarını tüketiyor ve yeraltı su seviyelerinin düşmesine neden oluyor. Bu durum, tarım için hayati öneme sahip. Sularımızı tedbirli kullanmalıyız. Sulama sistemlerinin modernize edilmesi ve suyun verimli kullanımını sağlayacak teknolojilerin kullanılması önemlidir. Dünyada toplam karasal alanın sadece yüzde 10’unda tarım yapılabilmektedir. Tarım üretimi için topraklarımızın ne kadar az olduğu aşikâr. 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşacağı ve gıda tüketiminin yüzde 60 artacağı ön görülüyor. Sürdürülebilir tarım ve gelecek nesillerin gıda güvenliği için toprak koruma teknikleri kullanılmalı, erozyon önlenmeli ve daha fazla üretim için verimliliği arttıracak önlemler alınmalıdır." "Doğan, "Tarımda verimliliği artırmak için alınacak önlemlerden biri de damlama sulama sistemlerine geçmektir. Damlama sulama sistemleri, suyun doğrudan bitki köklerine damla damla verilmesini sağlayarak suyun verimli kullanımını sağlar. Bu sistemler, toprak erozyonunu azaltır, su kaybını en aza indirir ve bitki hastalıklarının yayılmasını engeller. Ancak, damlama sulama sistemlerine geçiş maliyetli olabilir ve çiftçiler için yüksek yatırım gerektirebilir. Bu nedenle, çiftçilere damlama sulama sistemlerine geçiş için hibe ve kredi desteği sağlanması önem taşımaktadır" şeklinde konuştu Damlama sulama sistemleri için çiftçilerin 5 yıllık faizsiz kredilerin açılmasını beklediklerini vurgulayan Doğan, "Narenciye bahçeleri sebze ve meyve dışındaki mısır, pamuk, soya ve benzeri ürünlere mutlaka damlama sulama hibesi veya 5 yıllık sıfır faizli kredinin bir an önce verilmesi gerekiyor. Toprak verimliliğin arttırılması, tarımın geleceği ve gıda güvenliği için Tarım Bakanlığımızdan hibe ve faizsiz kredi açıklaması bekliyoruz" dedi.

Başkan Doğan: Artan nüfus baskısı gıda fiyatlarını yükseltiyor ve erişimi zorlaştırıyor Haber

Başkan Doğan: Artan nüfus baskısı gıda fiyatlarını yükseltiyor ve erişimi zorlaştırıyor

Başkan Mehmet Akın Doğan, gıdaya erişimin, her insanın temel hakkı olduğunu söyleyerek, “Gıdaya erişim her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Artan nüfus, iklim değişikliği, su kıtlığı, toprak erozyonu, finansal zorluklar ve diğer çevresel faktörler, tarım sektörünü olumsuz etkileyerek gıda üretimini azaltmış ve gıdaya erişimi daha da zorlaştırmıştır. Tarım sektörü insan hayatında kritik bir rol oynar ve yaşamın sürdürülebilirliği için temel bir gerekliliktir. Gıda üretimi, sağlık, ekonomi ve çevre üzerinde doğrudan etkileri olan bir sektördür. Bu nedenle, tarım sektörünün insan hayatındaki önemi dikkate alınarak bu sektör her alanda desteklenmelidir” dedi. Doğan, gıdaya erişimde yaşanan zorlukların başlıca nedenleri ve çözüm önerileri ile ilgili ise şöyle konuştu: “Dünya nüfusu hızla artmakta ve bu da gıda talebini artırmaktadır. Artan nüfus baskısı, gıda üretimine olan talebi artırarak gıda fiyatlarını yükseltmekte ve gıdaya erişimi zorlaştırmaktadır. Ayrıca gıda israfı, gıdaya erişim sorununu derinleştiren önemli bir faktördür. Gıda üretiminden tüketiciye ulaşana kadar olan süreçlerde, israfın önlenmesi için çeşitli politikalar belirlenmeli ve önlemler alınmalıdır. İklim değişikliği sebebiyle aşırı sıcaklar, kuraklık, sel ve diğer doğal afetler, su kıtlığı ve toprak erozyonu, tarım alanlarının verimliliğini olumsuz etkileyerek gıda üretimini azaltmaktadır. Ayrıca artan girdi maliyetleri nedeniyle tarım üreticilerinin yaşadığı finansal sıkıntılar çiftçilerin üretimi bırakmasına neden olmaktadır. Hükümetler, tarım politikaları ve düzenlemeler aracılığıyla tarım sektörünü destekleyebilir ve çiftçilere finansal teşvikler sağlayarak gıda üretimini artırılabilir. Tarım sektöründe sürdürülebilir uygulamalarla kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılması sağlanabilir. Su ve enerji verimliliğini arttıracak toprak ve su kaynaklarını koruyacak önlemlerle, çiftçilere daha dirençli ve verimli tarım yöntemleri sunarak gıda üretimini artırılabilir.” Yenilikçi tarım teknolojilerinin verimliliği ve üretimi artırabileceğini kaydeden Doğan, “Bu şekilde gıdaya erişimi kolaylaştırabilir. Bu teknolojiler arasında sulama sistemleri, gübre yönetimi teknikleri ve biyoteknoloji gibi çözümler bulunmaktadır. Çiftçilere ve tarım işletmelerine eğitim ve destek programları sağlanarak, daha etkili bir şekilde gıda üretmeleri ve pazarlama becerilerini geliştirmeleri desteklenebilir. Gıdaya erişim konusundaki zorluklarla mücadele etmek, toplum sağlığı ve refahı için kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, tarım sektörünü desteklenmesinin ve alınabilecek önlemlerin hayata geçirilmesi, gıda güvencesi ve sürdürülebilir bir geleceği sağlamak adına çok önemli” şeklinde konuştu.

 Başkan Doğan'dan, çiftçilere destek çağrısı Haber

 Başkan Doğan'dan, çiftçilere destek çağrısı

Mehmet Akın Doğan, değişen piyasa şartları, iklim değişiklikleri, doğal afetler, yüksek girdi maliyetleri, düşük tarımsal verimlilik ve pazarlama zorlukları gibi çeşitli faktörlerin sonucunda çiftçilerin finansal sorunlar yaşadığına dikkat çekerek, ‘’ Tarım sektörü, ekonominin temel direklerinden biri olmasına rağmen, çiftçileri etkileyen finansal zorluklar giderek artıyor. Bu zorlukların üstesinden gelmek ve çiftçilerin sürdürülebilir bir şekilde faaliyet göstermelerini sağlamak için acil önlemler alınması gerekmektedir’’ dedi. Doğan, çiftçilerin finansal sorunlarını hafifletmek ve sektörü desteklemek amacıyla, banka kredi limitlerinin yükseltilmesi ve mevcut borçların ertelenmesi gibi önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizerek, “Bu adımlar, çiftçilerin nakit akışlarını düzenlemelerine ve işletmelerini devam ettirmelerine imkân tanıyacaktır. Banka kredi limitlerinin yükseltilmesi, çiftçilerin ihtiyaç duydukları finansmana daha kolay erişim sağlayacak ve işletmelerini genişletmelerine veya modernize etmelerine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, mevcut borçların ertelenmesi, çiftçilerin mali durumlarını düzeltebilmeleri ve daha sürdürülebilir bir şekilde faaliyet gösterebilmeleri için zaman kazandıracaktır ‘’ diye konuştu. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün, bir ülkenin gıda güvenliği ve ekonomik istikrarı için hayati öneme sahip olduğunu söyleyerek, “Bu nedenle, çiftçilerin finansal sıkıntılarına çözüm bulmak, sadece çiftçilere değil, aynı zamanda toplumun geneline de fayda sağlayacaktır. Bu vesileyle, hükümeti, bankaları ve diğer ilgili kuruluşları, çiftçilerin finansal sorunlarını dikkate alarak gerekli adımları atmaya çağırıyoruz. Çiftçilerin desteklenmesi, tarım sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak ve gelecek nesillere güvenli bir tarım ortamı bırakmak için önemli bir adım olacaktır’’ ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.