TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hasat ve Anız

Yazının Giriş Tarihi: 15.08.2022 19:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2022 16:01

Ağustos ayının ikinci haftası itibariyle mısırda hasat başladı. Öncelikle tüm üreticilerimize bereketli bir sezon diliyoruz. Mısırda erkenci türlerde hasat başlarken, ikinci ürün mısırda da Eylül itibariyle başlayacaktır.

Evet! Hasat demek üreticiler için emeklerinin karşılığını alma zamanı demektir. Aylarca bakımını yaptılar, suladılar, çapaladılar ve şimdi o tüm emeklerinin karşılığını alacaklar.

Ülkemizin tarımda öne çıkan bölgesi olan Çukurova’mızda da mısır hasadı başladı. Tabi her ne kadar son yıllarda mısır ekimi Karadeniz Bölgesi’ne kaymış olsa da bölgemizde de halen önemli bir ürün olarak dikkat çekiyor. Hasadın başlaması iyi de ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var. Anız yakmaları..

Evet! Anız yakmaları her yıl ayrı bir sorun bence.. Bir yandan topraktaki faydalı maddeler yani organik ve inorganik maddeler yok oluyor, bir yandan diğer anlılar yok oluyor ve bununla birlikte hava kirletilmiş oluyor.

Aslında toprak yok oluyor. Sonuçta topraktaki canlı organizmaları yok ederek verimsizleşiyor ve sonraki yıllarda verimde büyük kayıplara neden oluyor. Hatta zamanla toprakta çoraklaşma olur ve tarım yapılamaz hale gelir. Kim bunu ister ki?

Yani anız yakılması durumunda kendi elimizle mevcut toprağımızı yok etmiş olur ve sağlıklı bir gelecekten de söz etmek mümkün olmaz. Bugün gelişmiş ülkeler böyle yapmıyor. Sonuçta artık artan nüfusa cevap vermek için daha fazla üretmek gerekiyor ve mevcut tarım arazilerimizi korumasak başkalarına muhtaç kalırız. Ve hatta belki paramız olsa dahi ürün alma şansımız olmayabilir. Önce kendi insanının gıda ihtiyacını karşılar ve sonra fazlası varsa satar.

Hal böyle olunca da tarım arazilerinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. O bakımdan topraklarımızı korumalıyız. Öyle anız yakma gibi toprağımızı yok edecek gerici çözümlerden uzak durmalıyız. Anızı yakma yerine, parçalama makineleriyle yine gübre olması için toprağa geri vermeliyiz. O zaman verimi de artırmış oluruz.

Evet. Mısırda Hasat başladı. Tüm çiftçilerimizin anız konusunda titiz olmasını bekliyor ve bereketli bir sezon diliyoruz. Lütfen bereketli topraklarımızın bereketini korumak için anızları yakmayalım, yakanları da uyaralım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.