TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hasat zamanı yaklaşıyor

Yazının Giriş Tarihi: 12.05.2023 18:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.05.2023 18:57

Bereketli topraklarıyla Dünyanın önemli tarım alanı olarak öne çıkan Çukurova’da buğdayda hasat zamanına ramak kaldı. Çiftçiler hasat için hazırlıklara başlamakla beraber, biçerdöverler de bölgeye gelmeye başladı.

Bu kış mevsimi her ne kadar kurak geçse de, son bir aylık süredir yağan yağmurlar bölge için tam bir bereket oldu diyebiliriz. Nisan yağmurları ile birlikte buğday ve arpa başakları dolu dolu olurken, üreticilerimiz için de bu sezon bereketli olacağını gösteriyor.

Temennimiz, bu yıl iyi bir rekolte ile dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmak. Bugün ülkemizde her yıl yaklaşık 7 milyon hektar alanda buğday ekimi yapılıyor. Bu alanda ortalama 18-21 milyon ton ürün alınıyor.

Tabi 21 milyon ton ve üzeri üretimimiz olduğunda, pek bir eksiğimiz kalmıyor. Ancak aşağısında olduğunda, mecburen dışarıdan ithal etmek zorunda kalıyoruz. Örneğin 2020’de 20.5 ton ürün alırken, 2021’de 18 milyon tondan daha az üretimimiz oldu.

Geçtiğimiz 2022’de ise beklenen 19 milyon ton.. Yani her yıl iklimsel değişimlere göre rekoltelerde de değişiklikler görmekteyiz. Bu yıl umarız 21 milyon tonun da üzerinde buğday üretiriz. 

Sonuçta buğday ve türevleri, sofralarımızda çok yer alan bir gıda ürünü.. Un, ekmek, bulgur, makarna, nişasta vb. daha birçok üründe insan beslenmesinde kullanılmakla beraber, anızından kâğıt yapımı ve hayvan yemi olarak faydalanmaktayız. O bakımdan kendi kendimize yeterlilik çok önemli..

Evet! Gıda olarak büyük önem taşıyan buğdayda hasat yaklaşıyor. Üreticilerimize kolaylıklar diliyor, bereketli bir sezon diliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.