TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hatay'da meslek liseliler yaptıkları "Atıkmatik" ile seri üretim hedefliyor

- Geri dönüşüme dikkati çekmek amacıyla üretilen, cam, metal ve plastikleri ayrıştıran "Atıkmatik" okulda kullanılmaya başlandı - Hatay Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Volkan Şeşen: - "Okullar için seri üretime uygun bir makine. Bütün okullar için üretip, yurt dışına satış yapmayı hedefliyoruz"

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2022 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2022 13:00
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Hatay'da meslek liseliler yaptıkları "Atıkmatik" ile seri üretim hedefliyor

HATAY (AA) - CEM GENCO - Hatay Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, "sıfır atık" çalışmaları kapsamında cam, metal ve plastikleri ayrıştıran "Atıkmatik" ile seri üretime geçmeyi hedefliyor.

Okulun öğretmen ve öğrencileri tarafından çevre kirliliğini önlemek ve atıkların değerlendirilmesi amacıyla AR-GE çalışması yapıldı.

Atölyede gerçekleştirilen 6 aylık çalışmada cam, metal ve plastik atıkları ayrıştıran makine üretildi.

Atıkların geri dönüşüme kazandırılmasına dikkati çekmek ve öğrencilerin çevre bilinci kazanması için üretilen "Atıkmatik" adı verilen makine okulda kullanılmaya başlandı.

Okulda cam, metal ve plastikleri otomatik ayrıştıran Atıkmatik'te iki haftada yaklaşık 800 kilogram atık ayrıştırıldı.

Öğrenciler, topladıkları atıkları okul numaralarını girerek makineye atıyor ve puan topluyor.

- "Yurt dışına satış yapmayı hedefliyoruz"

Okul Müdürü Volkan Şeşen, AA muhabirine, öğretmen ve öğrencilerin çalışmasıyla "Atıkmatik" ismini verdikleri makineyi ürettiklerini anlattı.

"Okulumuzun içerisinde geri dönüşüm kovaları mevcut, ancak bunların içerisinde cam, plastik ve metal gibi malzemelerin birbirine karıştırılarak atıldığını gördük. Biz de bununla ilgili akıllı geri dönüşüm makinesi yapmaya karar verdik." diyen Şeşen, sensörler tarafından algılanan atıkların uygun geri dönüşüm haznesinde biriktiğini kaydetti.

Her ayın sonunda en çok puan toplayan öğrenciye çeşitli hediyeler vereceklerini anlatan Şeşen, öğrencilere "sıfır atık" bilincinin kazandırılması için çalıştıklarını dile getirdi.

Şeşen, ürettikleri makineyle ilgili sınai mülkiyet hakkı başvurusunda bulunduklarını belirterek, "Aslında her okulun, kamu dairesinin ihtiyacı olan bir sistem diye düşünüyorum. Okullar için seri üretime uygun bir makine. Bütün okullar için üretip, yurt dışına satış yapmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

-"Öğrencilerde hem çevre bilinci oluşuyor hem hediye kazanıyorlar"

Elektrik-Elektronik Teknolojileri öğretmeni Nurullah Sarı da ilk hedeflerinin öğrencilerine çevre bilincinin kazandırılması olduğunu anlattı.

Geri dönüşüm malzemelerinin tekrardan ekonomiye kazandırılması için makinenin tasarlandığını aktaran Sarı, "Öğrencilerimiz geri dönüşümü mümkün olan cam, metal ve plastik gibi atık malzemeleri toplayarak kendi numaralarını tanımlayarak makine atıyor ve böylelikle puan kazanıyorlar. Bu sayede öğrencilerde hem çevre bilinci oluşuyor hem hediye kazanıyorlar. Makinemize atıklar tek bir girişten atılıyor ve otomatik olarak ayırma işlemini makine kendisi yapıyor." dedi.

Okulun 11'inci sınıf öğrencilerinden Orhan Can, proje sayesinde hem atıkları ekonomiye kazandıracaklarını hem de hediye kazanma şansı yakalayacaklarını söyledi.

Öğrencilerinden Hasan Yılmaz da "sıfır atık" çalışması kapsamında ürettikleri makineyle çevre temizliğine de katkıda bulunacaklarını kaydetti.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.