TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İmrak: Hiç kimse dinlemeyen insan kadar sağır değildir

Odyolog  İbrahim Halil İmrak,  Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bir milyardan fazla insanın kalıcı olarak işitme kaybı riski altında bulunduğunu, yeni doğan yaklaşık her 500 bebeğin 1’inde doğuştan işitme kaybı olduğunu vetahminlere göre 2050 yılına gelindiğinde dünyadaki her 4 insandan 1’inde işitme kaybı yaşanacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2022 18:37
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2022 18:37
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
İmrak: Hiç kimse dinlemeyen  insan kadar sağır değildir

Adnan AVUKA

Odyolog  İbrahim Halil İmrak,  Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bir milyardan fazla insanın kalıcı olarak işitme kaybı riski altında bulunduğunu, yeni doğan yaklaşık her 500 bebeğin 1’inde doğuştan işitme kaybı olduğunu vetahminlere göre 2050 yılına gelindiğinde dünyadaki her 4 insandan 1’inde işitme kaybı yaşanacağını belirtti. >> 10’da

MARDİN (İLKHABER) - Odyolog  İbrahim Halil İmrak,  Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bir milyardan fazla insanın kalıcı olarak işitme kaybı riski altında bulunduğunu, yeni doğan yaklaşık her 500 bebeğin 1’inde doğuştan işitme kaybı olduğunu vetahminlere göre 2050 yılına gelindiğinde dünyadaki her 4 insandan 1’inde işitme kaybı yaşanacağını belirtti.

Engellilikten korunmada taramaların; erken tanı için çok kullanılan ve en iyi sonuç veren yöntemler olduğunun altını çizen İmrak,   işitme kaybına yol açan faktörlerin yüzde 50′sinin önlenebilir olduğuna dikkat çekti.

Konuyla ilgili bilgi veren Odyolog İbrahim Halil İmrak, şunları söyledi:

Dünya İşitme Engelliler Haftası, genel kamuoyunun, işitme engellileri topluluğunun farkındalığını arttırma ve başarılarına dikkat çekmek için her yıl eylül ayının son haftasında kutlanır. Hafta boyunca, dünya çapındaki tüm işitme engellilere yönelik kuruluşlar, dünyada işitme engellilerin talep ve ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra sosyal haklarını artırmaya yönelik büyük ölçüde teşvik ve çalışmalara imza atmaktadır.

DÜNYA İŞİTME ENGELLİLER GÜNÜ TARİHİ

1958'de Dünya İşitme Engelliler Federasyonu (WFD), Dünya İşitme Engelliler gününü kutlamaya başladı. Farkındalık günü daha sonra tam bir haftaya uzatılarak Uluslararası İşitme Engelliler Haftası (IWD) ilk olarak İtalya'nın Roma kentinde başlatıldı. O zamandan beri, küresel işitme engelliler topluluğu tarafından her yıl kutlanmaktadır.

Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve hayatlarına kolay şekilde devam ettirebilmelerini sağlamak devletin görevidir. Engelli bireylerin sayısının idari kayıtlar üzerinden tespiti ülkemiz ve özellikle engellilere yönelik politika geliştiren kurumlar açısından büyük önem arz etmektedir.

 Engelli nüfusa ilişkin veri ihtiyacını gidermek için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca oluşturulan Ulusal Engelli Veri Sisteminde kayıtlı ve hayatta olan engelli sayısı; 1.422.159’u erkek, 1.107.542’si kadın olmak üzere 2.529.701’dir. Ağır engeli olan kişi sayısı 778.528’dir. Bunların %9,1’ ini işitme engelliler oluşturmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2008 yılından itibaren iki yılda bir düzenli olarak bireylerin genel sağlık durumunun ortaya çıkarılması ve kalkınma göstergeleri içerisinde önemli bir paya sahip olan sağlık göstergesine yönelik bilgilerin elde edilmesi amacıyla gerçekleştirilen Sağlık Araştırması kapsamında ise 2016 yılında 15 yaş üzeri nüfusta işitme sorunu olan birey oranı %4,5’tir.

İşitme Kaybını Tanıma

1. Birçok insanda işitme kaybı var

460 milyondan fazla insan işitme kaybı yaşıyor ve bu sayı dünya nüfusunun yaklaşık %5'ini oluşturuyor.

2. Gürültü, işitme kaybının önde gelen nedenidir

Sürekli yüksek sese maruz kalmak genellikle işitme kaybına neden olur.

3. Birçok ünlü işitme kaybıyla yaşıyor 4. Birçok insan gürültüye maruz kalıyor. 5. İşitme kaybı riski

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bir milyardan fazla insan kalıcı işitme kaybı riski altında. Yeni doğan yaklaşık her 500 bebeğin 1’inde doğuştan işitme kaybı var. Tahminlere göre 2050 yılına gelindiğinde dünyadaki her 4 insandan 1’inde işitme kaybı yaşanacaktır.

Engellilikten Korunma da taramalar; erken tanı için çok kullanılan ve en iyi sonuç veren yöntemlerdir. Dünya Sağlık Örgütü işitme kaybına yol açan faktörlerin %50′sinin önlenebilir olduğunu bildirmektedir. Bu nedenle Çocukların yeni doğan döneminde işitme taramalarından geçmesi, kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarının zamanında ve eksiksiz yapılması son derece önemlidir.

Sağlık Bakanlığının da önceliği işitme kayıplarını erken dönemde saptayarak tedavi ve rehabilitasyonunu sağlamak ve bu yolla engelliğin önüne geçmektir. İşitme kaybını erken dönemde belirlemek amacıyla ülkemizde Yeni doğan ve Okul Çağı dönemlerinde çocuklarımıza işitme taraması yapılmaktadır.

 Basit, ucuz ve uygulaması çok kolay testler ile işitme kaybı şüphesi olan bebekler erken zamanda teşhis edilebilmektedir.

İşitme kaybı şüphesi/teşhisi olan bireyler Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurmalıdır Tüm bu gerçeklere karşın özellikle erken ve doğru teşhis konulduğunda hemen hemen her tür işitme kaybının tedavisi mevcuttur. İşitme kaybı şüphesi/teşhisi olan bireyler vakit kaybetmeksizin bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurmalıdırlar. Ardından Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları bölümü tarafından gerekli tetkik ve değerlendirmeler yapılıp işitme kaybı için uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Odyoloji, İşitme ve Denge Bozuklukları Birimimiz, dünya standartlarında hizmet vermektedir
Özel Mardin Park hastanesi bünyesinde ayırıcı tanı ve tedavi hizmetleri vermektedir.

Son olarak;

 İşitme engelli kişilere iç burkarak bakmak kötü bir düşüncenin temelidir. Sanjay Leela Bhansali'nin "Black" filminden uyarlanan, yönetmenliğini Uğur Yücel'in yaptığı ,"Kör, Sağır ve Dilsiz Film: Benim Dünyam filmini izlemenizi tavsiye ederim.

Sadece üzülerek farkındalık oluşturamayız. İşitme engelli bireyler ve diğer engel gruplarındaki bireyleri başarılarıyla ön plana almak gerekir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.