TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnanmayan kişiye Müslüman olması için dua etmek caiz mi?

Yazının Giriş Tarihi: 10.03.2023 19:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.03.2023 19:10

Hayatta olan kâfirlerin doğru yolu bulmaları, hidayete ermeleri, İslam ile müşerref olmaları için dua etmede bir sakınca yoktur. Çünkü Rasulüllah Efendimiz Uhud savaşında mübarek dişleri kırılıp, yüzü yaralandığında, müşrikler için: "Allah'ım kavmimi bağışla, çünkü onlar bilmiyorlar" diye dua etmişlerdi.  

Ancak kafir olarak ölen bir kimsenin bağışlanması için dua etmek küfürdür, Allah kâfirleri Cehennem'e koyacağını ve onların orada ebedî kalacağını bir çok ayeti kerimesinde Hz. Peygamber de hadisi şeriflerinde bildirmiştir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de geçen bu ayetler buna işaret etmektedir. 

 "Cehennemlik oldukları anlaşıldıktan sonra akraba dahi olsalar, müşrikler için mağfiret dilemek Peygambere ve mü'minlere yaraşmaz" (Tevbe (9) 113).  

"Onlardan ölen kimsenin namazını sakın kılma! Mezarı başında da durma. Çünkü onlar Allah'ı ve Resulünü inkâr ettiler..." 

"Onlara ister bağışlanma dile, ister dileme, fark etmez. Onlara yetmiş defa bağışlanma dilesen de Allah onları asla bağışlamayacaktır. Bu, onların Allah'ı ve Resulünü inkâr etmesinden ötürüdür. (Tevbe (9) 80) 

Bunun aksini istemek Allah'ı isabetsizlikle suçlamak emirlerini red etmek ve onu yalanlamak olur ki bu da küfürdür. Küfür üzerinde ölen kimsenin bağışlanması için dua edilemeyeceği gibi aynı şekilde ona Yasin, Fatiha…  gibi Kur’an’ın bir suresini okumak veya mezarında dua etmek de caiz değildir.     

Dolayısıyla ölmüş birisine dua etmek, fatiha okumak için İslam dinine göre o kişinin Müslüman olarak vefat etmiş olması lazım. İslam dışındaki bir inanç veya inançsızlık üzerine ölmüş ise ona rahmet okunmaz dua edilmez mezarının başında Kur’an veya fatiha okunmaz. 

Ama kafirin vefatından dolayı onun akrabalarına baş sağlığı ve sabır dilenebilir.       

 

Hacet namazı niçin kılınır?  

Herhangi bir ihtiyacı olan kişinin, bu ihtiyacının giderilmesini Allah'tan dilemeden önce kıldığı namaz. Kur'an, "Sabırla ve namazla Allah'tan yardım dileyin" (Bakara, 2/153) buyurur. Bu nedenle bir ihtiyaç içindeki insanın namaz ve dua ile Allah'a yönelmesinden, O'ndan yardım dilemesinden daha mâkul birşey olamaz. Hâcet namazı bu yöneliş ve dilemenin bir mukaddimesi niteliğindedir. 

 Mendûb olan hâcet namazı, yatsı namazından sonra iki, dört ya da on iki rekât olarak kılınır. Hz. Peygamber'den gelen bir rivâyete göre hâcet namazının ilk rekâtında Fâtiha'dan sonra üç defa Âyetel-Kürsî, diğer rekâtta (ya da rekâtlarda) da Fâtiha'dan sonra birer defa İhlâs ve Muavvizeteyn (Felâk ve Nâs) sûreleri okunur. 

Hâcet namazı bitince Allah'a hamd ve senâ, Rasûlullah'a salât ve selâmdan sonra bir hâcet duası okunması sünnettir. Çeşitli hâcet duaları vardır. Bunlardan birisi, "Allah'ım, senden hidâyet ehlinin başarısını, yakîn ehlinin amellerini, tövbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, korku ehlinin ibâdetini, ilim ehlinin irfânını isterim ki, senden gereği gibi korkayım. Allah'ım, senden öyle bir korku isterim ki, o beni sana isyandan menetsin; tâ ki, sana itâat ile öyle amel edeyim ki, onunla senin rızana ereyim; senden korkarak içtenlikle sana döneyim; sırf senin sevgini kazanmak için hâlis nasihat edeyim; her işte sana güvenip sana dayanayım; sana güzel zan besleyeyim. Hâcet duası okunduktan sonra Allah'tan ihtiyacın giderilmesi yolunda dilekte bulunulur. 

 

Günün Ayeti 

Kim âhiret kazancını isterse onun bu kazancını arttırırız; kim dünya kazancını tercih ederse ona da bundan veririz; ama onun ahirette hiçbir nasibi olmaz. 

Şûrâ, 42/19. 

 

Günün Hadisi 

Sizden hiç kimse, maruz kaldığı bir zarar sebebiyle, ölümü temenni etmesin. Mutlaka onu yapmak mecburiyeti hissederse, bari şöyle söylesin:  ‘Rabbim! Hakkımda hayat hayırlı ise yaşat. Ölüm hayırlı ise canımı al.’ 

(Buhari, “Merda”, 19.) 

 

Günün Sözü 

Deneyim: En acımasız öğretmen odur. Fakat en iyi öğretmen de odur.  

C.S. Lewıs 

 

Günün Duası 

Allah'ım bugün dünya ve ahiret hayatımıza yönelik güzel ve hayırlı ameller işlememizi nasip eyle. 

 

 

Bunları biliyor muyuz? 

Muhacirun kime denir? 

Hz. Peygamber ile birlikte Mekke'den Medine'ye hicret eden Mekkeli Müslümanlara verilen bir sıfattır. 

 

Günün Nüktesi  

Niye bu kadar ağladınız

       Hz. Ümmü Eymen anlatıyor:  

“Bir gün Peygamberimiz abdest aldı. Sonra namaz kıldı. Bir ara ellerini kaldırıp dua etti. Sonra başını göğe doğru kaldırıp uzun uzun dua etti. Baktım, ağlıyordu. Yere doğru eğildi.  

      O esnada beş yaşındaki torunu Hüseyin gelip sırtına çıktı. Dikkat ettim. Hz. Peygamber'in ağlaması arttı. Ben ve Fatıma bu manzaradan etkilendik. Doğrusu bir şey de anlayamadık. 

       Hayret ettik. Ben sordum: Ey Allah'ın Resulü ne oldu size? Niye bu kadar ağladınız? 

       O şöyle cevap buyurdu. Demin Cebrail bana geldi ve bu torunumun şehid olacağını haber verdi dedi.” 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.