TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İncefikir; Karpuzda erken hasattan kaçınmalıyız

Türkiye’nin ilk turfanda karpuzunun yetiştirildiği Çukurova 'da hasada sayılı günler kala erken hasada dikkat çeken Adana Tarım Platformu Üyesi Cahit İncefikir, “Karpuzda hasat dönemi çok önemli. Geçmiş dönemlerde erken hasat nedeniyle piyasaya ham karpuz sürüldüğünde hem güvensizlik, hem de ürün talebinin azalmasına neden oldu. O nedenle erken hasattan kesinlikle kaçınılmalıyız.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2023 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2023 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
İncefikir; Karpuzda erken hasattan kaçınmalıyız

Serhat ŞANLI / ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) – Türkiye’nin ilk turfanda karpuzunun yetiştirildiği Çukurova 'da hasada sayılı günler kala erken hasada dikkat çeken Adana Tarım Platformu Üyesi Cahit İncefikir, “Karpuda hasat dönemi çok önemli. Geçmiş dönemlerde erken hasat nedeniyle piyasaya ham karpuz sürüldüğünde hem güvensizlik, hem de ürün talebinin azalmasına neden oldu. O nedenle erken hasattan kesinlikle kaçınılmalıyız.” dedi.

Türkiye'de en erken karpuz ekimi ve hasadının yapıldığı Adana'da, Ocak ayı itibariyle kıyı bölgelerdeki kumul alanda, Şubat ayında ise iç bölgelerde toprak alanda ekimi yapılan karpuz, Mayıs ile birlikte hasada hazırlanıyor.

Türkiye’de üretilen yaklaşık 4 buçuk milyon ton karpuzun yüzde 20'sinin yetiştirildiği Adana’da 130-150 bin dekar alandan 1 milyon tona yakın karpuz üretimi gerçekleştiriliyor. Karpuz hasadına sayılı günler kalırken, uzmanlardan ham karpuz hasadı yapılmaması konusunda uyarılar yapılıyor.

Gazetemize hasat öncesi üreticilere uyarılarda bulunan Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, “Üreticimizin eline erken sıcak para geçmesinde önemli rol alan karpuz ekonomik olarak büyük önem taşıyor. Burada dikkat edilecek önemli konulardan biri öncelikle olgunlaşmayan ürünü hasat etmemek, yani erken hasattan kaçınmak, diğeri ise pazar çeşitliliğiyle birlikte orta boy karpuzun daha çok tercih edilmesi” dedi.

İncefikir, “Özellikle hasat dönemine çok önem verilmeli, karpuzda erken hasattan kesinlikle kaçınılmalıdır. Geçmiş dönemlerde bunu yaşadık ve erken hasat nedeniyle piyasaya ham karpuz sürüldüğünde hem güvensizlik, hem de ürün talebinin azalmasına neden oldu. O bakımdan üreticilerimizin ürünlerini erken hasat etmemelerini istiyoruz” diye konuştu.

Hasatla birlikte tüketicilerin taleplerinin değiştiğine ve artık iri değil, orta boy karpuz tercih ettiğine dikkat çeken Adana Tarı Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, şu açıklamalarda bulundu;

“Çukurova’mızda muhtemelen bugün-yarın karpuzda ilk hasat yapılır. Bu ıl mevsimlerde anormal değişimler görmekle beraber, yağmurların geç yağması, havaların Nisan ayında biraz serin- ılıman seyretmesiyle karpuz hasadını bir hafta ila on gün gecikti.

Şimdi normal seyreden havalarla beraber üreticilerimiz hasada hazırlanıyor. Tabi ilk hasat tünellerde yapılır, kumul alanlar başlar. Sonrasında açık tarla karpuzu piyasaya çıkar. Adana ilimiz karpuz üretiminde büyük önem taşımakla beraber, dekara verimde de Türkiye ortalamasının yüzde 50 üzerinde bir il..

Özellikle kumul alanlar olarak karpuz en çok Karataş ilçesi başta olmak üzere Yüreğir ve sonrasında Ceyhan, ardından daha yukarı kesimler şeklinde gider. Şuan marketlere baktığımızda kilosu 15 ile 20 TL, çekirdeksizi ise kilogramı 27-30 TL gibi seyrediyor. Tabi Adana’mızda hasatla beraber bu normal fiyatlara düşecektir. O zaman gayet makul fiyatlara olacak ve vatandaşlarımız rahatlıkla tüketebilecektir.

Hasatla birlikte üreticilerimizin dikkat etmesi gereken şey, öncelikle normal hasadın yanında ham karpuzu da piyasaya sürmemesi.. Çünkü bu öncelikle tüketicilerin bölgemiz ürünlerine olan güveni sarsar. Bunu hiçbir zaman ve hiçbirimiz istemeyiz. Çünkü büyük zarar verir.

İkincisi, son yıllarda değişen taleple beraber artık en çok orta boy karpuz türünün tercih edildiğini görmekteyiz. Yani eski dönemlerdeki gibi koca koca karpuzlar istenmiyor. Yani 8-10 kiloluk karpuzu kimse istemiyor.

Çünkü bugün 4 kişilik bir aile büyük bir karpuzu bir günde bitiremeyeceğinden kalan bölüm ister istemez bozulup çöpe gidecektir. O bakımdan istenen en fazla 4-6 kilo aralığı..  O nedenle hasat döneminin ona göre ayarlanması doğru tercih olur.

Adana ilimiz karpuz üretiminde önemli bir il dedik. Ve ayrıca tarla ürünleri içerisinde yöresel olarak en erkenci ürün olması nedeniyle özellikle bölgemizde karpuz ürünü üretici için önemli gelir kaynağına sahiptir.

Dünyada en çok Çin’de karpuz yetiştirilmekte ve sonrasında 4,5 milyon ton ile Türkiye gelmekte ve üretilen karpuzun da yaklaşık yüzde 20-25'i Adana'da üretilmektedir. İlk hasadın buradan yapılması da bizim için ayrı bir avantaj sağlamaktadır.

Türkiye'nin ilk karpuz ekilen ve hasat edilen kenti olarak Adana’da yıllık ortalama 130 – 150 bin dekar aralığında ekim yapılıyor. Tufanda karpuz hasadı Mayıs ayı ortalarında başlar ve önce kumul alanlar, ardından iç kesimlerde toprak alanlar ile devam eder.

Adana’da ortalama dekardan 6 ile 8 ton arası karpuz elde edilmekte ve karpuzun erkenci olması ile birlikte sezonda piyasaya nakit para girişi sağlamaktadır. Üreticimizin eline erken sıcak para geçmesiyle çiftçimiz için karpuz ekonomik olarak büyük önem taşımaktadır.

Zaten ünlü bir karpuzumu var. Adana karpuzu, aroma olarak daha güzel. Kokusu, lezzeti ve rengi bir başka.. Adana karpuzunun kabuk rengi koyu yeşil, meyve eti kırmızı, şeker oranı yüksektir.

Karpuz çok maliyetli olmasının yanında, sıcaklık değişimlerinden de en çok etkilenen bir üründür. O bakımdan devletimiz yüksek girdi maliyetli karpuz için üreticilerimizi desteklemelidir. Tarım doğaya bağlı ve büyük riskli bir alandır. Fırtına ve dolu olayları, aşırı sıcaklar vs. gibi durumlar bir anda ürünü yok edebiliyor.

Örneğin son yıllarda kuraklık çiftçilerimiz için e ciddi tehdit oluşturmakta.. Türkiye genelinde yağışların azalmasıyla beraber kuraklığın baş göstermesi tarımsal faaliyetleri de etkiledi.

Günümüzde; dünyada, karşılaştığımız küresel ölçekte en büyük sorunlardan birisi olan kuraklık, bugün gelinen nokta itibariyle fiziksel ve doğal çevre, kent yaşamı, kalkınma ve ekonomi, teknoloji, tarım ve gıda, temiz su ve sağlık gibi hayatımızın her aşamasını etkilemektedir.

Tabi tarım sektöründe kuraklığın anlamı, diğer sektörlerden daha farklıdır. Çünkü bitkiler için yıl içerisinde yağan toplam yağıştan çok, büyüme dönemlerinde bitki kök bölgesinde var olan su daha önemlidir.

İşte tüm bunlar çiftçilerin ne gibi durumlarla karşı karşıya olduğunu görmekteyiz. O nedenle üreticinin korunması gerekiyor. Üreticilerimizin işlerini devam ettirmesi ve ülkemizin ekonomisine katkısı için onları korumalı ve desteklemeliyiz. Özellikle en çok maliyet olan mazot ve gübrede destek vermeliyiz. Dışarıdan ithalata değil, kendi üretimimize önem vermeliyiz ki, ülkemiz, milletimiz kazansın.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.