TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İran ve Suriye arasında 14 mutabakat zaptı imzalandı

İRAN İLE SURİYE ARASINDA PETROL, ENERJİ, TİCARET, İSKAN, HAVA VE DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI GİBİ ALANLARDA “KAPSAMLI, UZUN VADELİ VE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROGRAMI” KAPSAMINDA 14 MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2023 20:11
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2023 20:15
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
İran ve Suriye arasında 14 mutabakat zaptı imzalandı

İran ile Suriye arasında petrol, enerji, ticaret, iskan, hava ve demiryolu taşımacılığı gibi alanlarda “Kapsamlı, Uzun Vadeli ve Stratejik İşbirliği Programı” kapsamında 14 mutabakat zaptı imzalandı.

Suriye’ye 13 yıl sonra ilk üst düzey ziyareti gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ziyareti kapsamında İran ile Suriye arasında 14 anlaşma imzalandı. İran Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, İran ve Suriye heyetleri arasında yapılan görüşmeler sonrasında iki ülke arasında petrol, enerji, ticaret, iskan, hava ve demiryolu taşımacılığı gibi alanlarda “Kapsamlı, Uzun Vadeli ve Stratejik İşbirliği Programı” kapsamında 14 mutabakat zaptı imzalandığı aktarıldı.

Anlaşmaların imzalanmasının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Esad, Cumhurbaşkanı Reisi’nin ziyaretin küresel ve bölgesel gelişmeler ışığında önemli olduğunu vurgulayarak, “Bugün bir çok konu ele alındı, bunların en önemlisi sömürgeci güçlerin ülkelerin istikrarını baltalaması ve bölme çabaları oldu. Bu eski bir sömürge politikasıdır ama bugün hala devam etmektedir” dedi.

İran’ın barışçıl amaçlarla nükleer enerjiye sahip olmasını desteklediklerini dile getiren Esad, Batı’nın İran’ı nükleer enerjiden mahrum bırakmaya yönelik çabalarının dünyanın geri kalanında cehaleti, geri kalmışlığı ve yoksulluğu amaçlayan sömürge politikaları olduğunu ifade etti. Esad, İran ve Suriye’nin dünyada pasif değil, aktif oyuncular olma iradesine sahip olduğunu dikkat çekti.

“Bize güvenlik getirmiyorlar, aksine bölgenin güvenliğini bozuyorlar”

Cumhurbaşkanı Reisi ise, Suriye halkının terör örgütlerin, ABD’nin ve Siyonistlerin karşısında dimdik durduklarını aktararak, “Siyonist varlığın bu bölgedeki hedeflerine ulaşmasına izin vermediklerini takdir ve takdir ediyorum” dedi. Suriye hükümetinin ve halkının yanında olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Reisi, “Her alanda gelişen ilişkileri ele aldık ve bölge ülkeleri ile aramızdaki ilişkileri geliştirmeye kararlıyız. Bölge ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirme sürecindeyiz ve bunları yabancılar olmadan genişletmenin yollarını arayacağız. Yabancıların varlığı bize kendimizi güvende hissettirmiyor. Bize güvenlik getirmiyorlar, aksine bölgenin güvenliğini bozuyorlar” dedi.

İran’dan Suriye’ye Cumhurbaşkanlığı düzeyinde en son ziyaret 2010’da, dönemin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından başkent Şam’a gerçekleştirilmişti. Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle İran’dan Suriye’ye üst düzey ziyaret yapılmamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.