ADANA(İLKHABER) – Adana Barosu’nun 2017-2018 dönemi staj eğitim çalışmaları düzenlenen programla başladı.
Seyhan Otel’de düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan Baro Başkanı Veli Küçük, baronun 2.363 avukat, 376 stajyer avukat ve 24 personeli ile varlığını sürdürdüğüne değindi ve, avukatların kendisini en iyi ifade eden mesleğin temsilcileri olduğunu, bu anlamda stajyer avukatlara eğitim dönemlerini iyi değerlendirmeleri gerektiğine vurgu yaptı.
Av. Küçük, avukatlık mesleğinin başlangıç noktasının meslek kurallarına ve meslek etiğine uygun davranmak olduğunu dile getirdi. Ülkemizde yargı bağımsızlığının ortadan kalktığını, liyakat ekseninden uzaklaşıldığını ileri süren Küçük, şöyle devam etti:
“İyi bir hukukçu, iyi bir avukat bilgisini diri tutan, tecrübesini geliştiren kişidir. Adana Barosu geçmişten bugüne çıtasını hep yükseltti. Benim de içinde yer aldığım bu süreçler içerisinde sosyal ve toplumsal olaylara bakış açısıyla önemli çalışmalara imza atıldı. Bugün mesleğimizin ifası zorlaştırıldı. Biz bunlara karşı da tepkimiz ortaya koyduk. Evrensel hukuk ilkelerine dayalı, hukuk devleti ve temel hak özgürlükler noktasında varlığımızı bundan sonra da dün olduğu gibi hissettireceğiz. TURİN İlkeleri ve Havana kuralları, biz avukatların sadece dosya kapakları aralarında, adliye koridorlarında mesleğimizi yapmamızı öngörmüyor.
Avukatlar yaşadıkları dönemin tanıklarıdır. Ve sorumluluk almaları gerekir. Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak; meslek düzenini, ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını korumak ve savunmak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan ve çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıdır.
Staj eğitimi avukatlık mesleğinin mutfağı, adliyeyi ve işleyişi tanınması, dönem arkadaşlarını tanıma açısından özel ve önemli bir dönemdir. Bu bir yıllık sürece keyif alarak, verimli bakış açısıyla katılacağınıza, devam ile ilgili sorun yaşamayacağınıza inanıyorum. Sizlere bu yönde inancım tamdır. Biz bu zor ve negatif süreçte hukuk devletine ve demokrasiye sonuna kadar sahip çıkmaya devam edeceğiz.”
Baro Staj Komisyonu Başkanı Av. Kezbannur Özşahin de, program ve içeriğiyle ilgili bilgiler verdi.
Av. Aksu, “Bu süreçte her zamankinden daha fazla donanımlı ve vizyoner meslektaşlara ihtiyacımız var. Stajın ise, bu ilk ve gelişime kapı açan adımı olacağı inancındayım. Bu yeni evrede mesleğimizin dünden gelen ve yarınlara onurla taşıyacağımız mirası yine adalet-özgürlük-bağımsızlık ve haklı mücadele olacaktır. Victor Hugo’nun dediği gibi “iyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır” Bu bakış açısıyla stajyer meslektaşlarımızı bu zorluğu birlikte göğüslemeye davet ediyor ve aramıza hoşgeldiniz diyorum” dedi.
Daha sonra Yönetim Kurulu üyeleri ve staj komisyonu üyeleri stajyer avukatklarla tanıştırıldı.
Programda önceki dönem Baro Başkanları ve stajyer avukatlarla birlikte pasta kesimi yapıldı.
Daha sonra Moderatörlüğünü Baro Başkanı Av. Veli Küçük’ün yaptığı söyleşiye geçildi. Önceki dönemlerdeki Baro Başkanları Av. Anibal Akdamar, Av. M. İbrahim Yenice, Av. M. Ziya Yergök, Av. Necati Erdem, Av. İbrahim Gazioğlu, Av. Aziz Erbek ve Av. Mengücek Gazi Çıtırık bu bölümde; mesleğin son 30-40 yılda nereden nereye geldiğini, mesleki tecrübelerini, hukuksuzluklara karşı verilen mücadelelere ilişkin engin bilgi ve birikimleri ile deneyimlerini aktardı.
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, sunumlarının ardından değerli bilgilerini paylaşmasından dolayı önceki dönem baro başkanlarına ve stajyer avukatlara teşekkür plaketi takdim etti.
Söyleşiye Adana Barosu Başkan Yardımcısı Av. Sabahattin Gümüş, Baro Genel Sekreteri Av. Semih Gökayaz, Baro Saymanı Av. İlknur Önal, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Gülsen Çalıkuşu Baykal, Av. Özge Dogan İşcan, Av. Nevzat Elçi, Av. Ümit Arif Özsoy, Av. Furkan Kılıç ve Av. Hasan Alkan da katıldı.