TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kâbe’den sonra yer yüzünde inşa edilen ibadet mekanı neresidir?

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2023 15:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2023 15:33

       Mescid-i Haram'dan sonra yeryüzünde ilk inşa edilen ibadet mekanı mescid-i Aksadır. Mescid-i Aksâ, Müslümanların ilk kıblesi,  Hz. Peygamber'in İsra olayında geldiği, miracın başladığı, Hz. İsa’ya kadar birçok peygamberin namaz kıldığı ve Allah'tan vahiy aldığı bir mesciddir. 

 

Borç verip andan bir gelir elde etmek caiz mi? 

   Borç verip bu borçtan dolayı bir gelir elde etmek faizdir. Çünkü verilen para borç verilmiştir. Borç da bir menfaat celbetmemelidir. Şayet borçtan bir menfaat sağlansa dinen bu uygun değildir.  

    Ancak verilen para borç değil de kar zarar karşılığında çalıştırılmak üzere verilmişse ve bu paradan bir kar elde edilmişse bu paradan gelen geliri almada bir sakınca yoktur. Tabi aynı şekilde bu para çalıştırılırken zarar olmuşsa onu da paylaşmak gerekir. 

 

Bel fıtığı olmuş hamile bir bayan çocuğunu aldıra bilir mi? 

       Bel fıtığı olmuş ya da bunun dışında bir takım rahatsızlık geçiren hamile bayanın hamilelikte ve doğum esnasında hayati tehlikesi söz konusu olacaksa bebeğini aldırmasında bir sakınca yoktur. Ancak böyle ciddi ve hayati bir rahatsızlık yoksa bebeği aldırmak uygun değildir. Tabi bu kararı verecek olan da doktorlardır. Şayet doktor bu hamilelik anne hayatına bir tehlikesi var derse bebek aldırılabilir. Doktor tehlikesi yok diyorsa bebeği aldırmak uygun değildir. 

 

Sandalyede namaz kılan kişi önüne seccade koyması gerekir mi?    

      Sandalyede namaz kılan kişinin önüne seccade koyması gerekmez. Namaz kılarken kişinin önüne seccade koyması daha temiz bir şeyin üzerinde namaz kılma ihtiyacından kaynaklanır. Namaz kılınan yerde necaset olmaması gerekir. Bununla birlikte seccade namazın farz ya da sünneti de değildir. Dolayısıyla konulmamasında her hangi bir sakınca yoktur. 

 

Bir hususla ilgili olarak “falan iş şöyle olsa dişimi kıracağım” demek yemin sayılır mı? 

        Allah’tan başkası adına yemin edilmesi dinen doğru değildir. Yemin ancak vallahi, billahi, tallahi, lafızları ile olur. “Falan kişi şu işi becersin dişimi kıracağım.” Ya da “şu iş bir gün de şöyle olsa dişimi kıracağım” gibi lafızlar yemin lafızları ile söylenmediği için yemin yerine geçmez. Böyle bir söz yemin sayılmadı gibi aynı zamanda doğru ve güzel bir söz de değildir.      

     Bu sözler yemin sayılmadığı için herhangi bir keffaret vermek de gerekmez. Çünkü Allah’ın adını zikrederek yemin edilmemiştir. Bundan dolayı bu sözler yemin hükmünde değildir.            

      Buna göre bu tarz cümleler her ne kadar hoş olmayan cümleler olmakla beraber yemin sayılmaz. Yemin sayılmadığından yemin kefareti de gerekmez. Bu dediği yerine bile gelse dişini kırması gerekmez. 

 

Günün Ayeti 

“…Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.”  

(Hac 22/36-37) 

Günün Hadisi 

Cennette İyi kullar için hiç bir gözün görmediği, hiç bir kulağın işitmediği ve hiç bir insanın kalbinden geçmeyen şeyler hazırlandı. 

Müslim, “Cennet”, 2. 

 

Günün Sözü 

Tatlı söz söyleyen hiç kimseden kötü söz işitmez. 

Firdevsi 

 

Günün Duası  

Allah’ım güne hayırla başlamayı ve hayırla bitirmeyi nasip eyle. 

 

Bunları biliyor muyuz? 

Havz-ı Kevser nedir? 

Ahiret yurdunda bulunan, Müslümanların cennete girmeden önce içecekleri ve Allah tarafından Peygamber efendimize verilmiş olan havuzun adıdır. 

 

Günün Nüktesi 

Ne yapardı? 

Hasan-ı Basri, bir kabrin başında durdu. Defin işi bittikten sonra yanındaki adama sordu: 

"Şayet bu adama izin verilseydi de dünyaya geri dönseydi, sence ne yapardı?"  

Adam: Tevbe eder ibadet ederdi deyince. 

Hasan-ı Basri: “ o, bu fırsatı kaçırdı sakın sen de kaçırma.” Dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.