TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana’da kadınlar yine alanlarda

Adana’da 8 Mart etkinlikleri devam ediyor, kadınlar alanlarda bir araya gelerek yürüyüş yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2024 17:41
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2024 17:41
Kaynak: CANSU ERSOY
ilkhaber-gazetesi.com
Adana’da kadınlar yine alanlarda

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün geçmiş olmasına rağmen etkinlikler devam ediyor. Adana Kadın Platformu himayesinde Adana’da kadınlar Kasım Gülek Köprüsü’nden Uğur Mumcu Meydanı’na kadar yürüdü. Çukurova Üniversitesi öğrencileri, Türkiye Mimar Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB)’nin kadın üyeleri, emekliler, siyasiler, ev hanımları ve farklı alanlara sahip çok sayıda kadın katıldı.

Kasım Gülek Köprüsü üzerinde başlayan yürüyüşte kadınlar ellerinde pankartlarla ve slogan atarak Uğur Mumcu Meydanı’na kadar yürüdü ve ardından burada açıklama gerçekleştirdi. Açıklamanın hemen öncesinde de öldürülen ve hayatını kaybeden kadınlar için saygı duruşunda bulunuldu.

Açıklamayı Adana Kadın Platformu adına Derya Çiçek Nar ve Selma Çınkır yaptı.

NAR: YİNE AÇIKLANAN 2023 VERİLERİNE GÖRE ADANA KADIN CİNAYETLERİNDE DÖRDÜNCÜ SIRADA

Derya Çiçek Nar, “Her yıl yüzlerce genç kadın üniversiteyi kazandığı halde ekonomik koşullar ya da aile baskısı nedeniyle üniversiteye gidemiyor. Üniversiteye giden kadınlar ise kaldıkları yurtlarda; katı giriş çıkış saatlerinin yanı sıra ne giyeceğine karışan yurt yönetimlerinin baskısı altında okumaya çalışıyor. Her gün en az 3 kadın katlediliyor. Faillerse cezasızlık, korumasızlık ve hukuksuzluk nedeniyle etrafta gezmeyi sürdürüyor. Açıklanan 2023 verilerine göre Adana ili silahla suç işleme oranında üçüncü sırada. Yine açıklanan 2023 verilerine göre kadın cinayetlerinde dördüncü sırada.” dedi.

ÇINKIR: HER YIL YÜZLERCE GENÇ KADIN ÜNİVERSİTEYİ KAZANDIĞI HALDE EKONOMİK KOŞULLAR YA DA AİLE BASKISI NEDENİYLE ÜNİVERSİTEYE GİDEMİYOR

Selma Çınkır da şunları söyledi:

“Her yıl yüzlerce genç kadın üniversiteyi kazandığı halde ekonomik koşullar ya da aile baskısı nedeniyle üniversiteye gidemiyor. Üniversiteye giden kadınlar ise kaldıkları yurtlarda; katı giriş çıkış saatlerinin yanı sıra ne giyeceğine karışan yurt yönetimlerinin baskısı altında okumaya çalışıyor. Genç kadınların yaşamlarını denetlemeyi kendisine bir görev haline getirmiş KYK yurtlarında nitelik ve güvenlik bakımından derin sorunlar yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl asansörün bozulması sonucunda ölen Zeren Ertaş bu gerçekliği gözler önüne serdi. Nitelikli ve güvenli yurt taleplerini dile getiren kadınlara yurt yönetimleri tarafından soruşturmalar açılıyor. Genç kadınların yaşamı baskıcı yurtlar ve aile baskısıyla denetlenmeye çalışılıyor. Artan ekonomik kriz nedeniyle gençlerin çoğu okurken çalışmak zorunda kalırken, genç kadınlar çalıştıkları iş yerlerinde tacize ve mobbinge maruz kalıyor. Genç kadın cinayetlerinde kadınların yaşamları mercek altına alınarak, kadınlara bunun üzerinden ahlak dersleri veriliyor. Üniversiteler de, kampüsler de, sokaklar da bizim.”

Konuşmanın ardından konger gerçekleşti. Yağmura rağmen kadınlar etkinliğin sonuna kadar kaldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.