TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kentsel dönüşüm çok elzem!

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2023 18:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2023 19:50

Bir kentte belediyelerin verdiği hizmetlerin en küçüğünden en büyüğü özünde; vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmak, daha kaliteli hale getirmek ve o vatandaşların sağlıkla yaşamlarını sürdürmesi içindir. Belediyelerin verdiği her hizmet işte bu altyapıyı besler ve hepsi birbirinden kıymetli hizmetlerdir.  Belediyeler  yollar  yapar vatandaşın yaşamını kolaylaştırır, trafiğin sağlıkla işlemesini sağlar, altyapı yapar, temizlik yapar vatandaşın sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmesini sağlar, vatandaşın en yaşamsal ihtiyacı olan  suyu vatandaşın evinin içine kadar getirir. Yeşil alanlar yapar, parklar, bahçeler yapar, çöp toplar. Bunların bir tanesinde bile aksaklık olması o kentte yaşamı alt üst eder. 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar dün basınla bir araya gelip göreve geldiği bir dönem içinde yaptığı işleri sinevizyon sunumu eşliğinde anlattı.  30 Büyükşehir içinde Adana’nın 22. Sırada olmayı haketmediğinden yakındı Başkan Karalar, Adana’nın gelirinin artmasının Adana’ya daha fazla hizmet anlamına geldiğini anlattı. Altyapıya 300 milyon lira yatırdıklarını söyledi.  Peki pangi işlere harcandı bu para?

Şimdi Adana’da büyükşehire ait yollar pırıl pırıl. İlçeler de dahil asbestli içme suyu borularını değiştirdi Başkan Karalar.  Bence çok önemli bir hizmet bu. Yıllarca kanserojen içeren asbestli borulardan geçen suları tüketen Adanalılar,  şimdi suları gönül rahatlığıyla içebilir, tüketebilir. Vatandaşın sağlığı açısından çok önemsiyorum doğrusu bu hizmeti. Adana merkez ve birçok ilçede değiştirilen bu borular vatandaşlar için en önemli hizmet. Sağlığın olmaması halinde hiç bir şeyin önemi kalmıyor çünkü.

İşte bunun kadar çözülmesi elzem olan bir başka sorunu var Adana’nın, hava kirliliği… Coğrafik yapısı açısından çukur bir bölgede yer alan Adana kent merkezi ve bu merkeze yakın olan mahallelerde bu kirli havayı, oksijene karışan egzoz gazlarını soluyorsunuz. Hele de kış mevsimi geldiğinde buna sobalardan çıkan kömür dumanları eklenince Adana’da yaşam çekilmez oluyor. Zehir soluyor Adana. Bunu en çok da kentsel dönüşüm alanlarına giren mahallelerde hissediyorsunuz. Yoksul vatandaşların yaşadığı bu mahallelerde sobalarda yakılan kömürler, plastikler kent merkezinin üzerinde adeta bir zehir tabakası oluşturuyor. Akşamları dışarı çıkanlar veya Adana’ya yukarıdan bakanlar bunu çıplak gözle bile çok rahat görebilir. Paket paket sigara içmekten daha fazla zarar veriyor belki bu kirli hava insana.  Bu yıl kış geç geldi, havalar çok fazla soğuk yapmadı biraz daha az hissettik. Meteoroloji soğukların yeni geldiğini bildirdi. İlerleyen günlerde daha fazla hissedebiliriz kirliliği.  

İnsanların daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için işte bu yüzden kentsel dönüşüm en kısa zamanda gerçekleşmeli Adana’da. Kentsel dönüşüm hem Adana’nın çehresini güzelleştirecek, hem de bu tür olumsuzluklar başta olmak üzere, daha bir çok kanayan yarasına neşter atacak Adana’nın.  İnsanlar “Oturulamaz” raporu verilen evlerde yaşamak zorunda kalmayacak. Olası bir depremde göçük altından çıkarılanların başında ağıt yakmamak, o ağır sorumluluğu hiç kimsenin üzerine almaması için şimdiden bir adım atılması gerekiyor.

Bütün bu sorunlara son vermek için kentsel dönüşüme hız vermek gerekiyor. Hükümetin bu konuda atması gereken adımları hızlandırması, yerel yönetimlere destek olması gerekiyor.

SÖZ VERDİ

Sohbet niteliği taşıyan toplantıda Başkan Karalar gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Şakirpaşa Havalimanı’nın Mersin’e taşınmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Başkan Karalar, Adanalılara da bir söz verdi, “Millet İttifakı seçimi kazansın size burada söz veriyorum Havalimanımız Adana’dan taşınmayacak” dedi.

  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.