TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kocaispir; Yüreğir’e iyi ve güzel şeyler yapacağız

Yapacakları çalışmalar ile Yüreğir’de fark yaratmak istediklerini belirten Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, “Yüreğir’i çağdaş ve modern bir ilçe yapmak adına çalışıyoruz. İlçemizde ciddi bir fark yaratmak istiyoruz. Yüreğir’in insanca ve modern bir şekilde dönüşmesi hepimizin faydasına olacaktır. Amacımız iyi ve güzel bir şey yapmak” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2019 18:08
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2019 18:08
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kocaispir; Yüreğir’e iyi ve güzel şeyler yapacağız

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Yapacakları çalışmalar ile Yüreğir’de fark yaratmak istediklerini belirten Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, “Yüreğir’i çağdaş ve modern bir ilçe yapmak adına çalışıyoruz. İlçemizde ciddi bir fark yaratmak istiyoruz. Yüreğir’in insanca ve modern bir şekilde dönüşmesi hepimizin faydasına olacaktır. Amacımız iyi ve güzel bir şey yapmak” dedi.

Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, göreve gelir gelmez çalışmalara başladığını ve tüm paydaşlarla işbirliği içerisinde olduklarını söyledi.

Çalışmalarda işbirliğin önemine dikkat çeken Kocaispir, “Gönül ister ki çok büyük ekonomik kaynaklarımız olsun ve bunları da insanımızın hayrı için aktaralım. Ancak belediye olarak imkânlarımız kısıtlı. Dolayısıyla kamu kurumlarının kendi içerisinde eş güdüm halinde olması sizin gibi sivil toplum örgütlerinin farkındalığı yükseltmesi ve yardım kuruluşlu STK’ların elini taşın altına koyması çok önemlidir” dedi.

Yüreğir İlçesi için iyi ve güzel işler yapmak istediklerini belirten Kocaispir, “Geldiğimizden beri kaymakamlık ve valilik ile el birliği iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Diğer kamu kuruluşları ile de yakından görüşüyoruz. Gayemiz Yüreğir’de ciddi bir fark yaratmak. Birbirimize ihtiyacımız var. Ortak aklı çoğaltalım. Belediye meclisinde diğer siyasi partilerle de gayet güzel bir diyalogumuz var. Amacımız iyi ve güzel bir şey yapmak” diye konuştu.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Yüreğir’de iyi bir değişimin olacağına dikkat çekerek şöyle konuştu;

“Yüreğir belediyesi olarak bu manada bir hazırlık süreci içerisindeyiz. Şimdi kaymakamlığımızdan aş evini bir protokolle devir alıyoruz. Günlük 2 bin 500 kişiye ilk etapta yemek çıkarmak istiyoruz. İlerleyen zamanda bu sayıyı arttırmak istiyoruz. Diğer taraftan gençlerle ilgili uyuşturucu çok büyük problem…

Uyuşturucu büyük bir sorun. Gençlerimizin bu illete bulaşmamaları için bunu önceleyecek bir takım sosyalleşme kanallarını da açmak istiyoruz. Mesela bir gençlik merkezi projemiz var. Bunun yanında çocuklarımızın daha fazla sosyal imkânlardan faydalanması için projelerimiz var. Güney mahallerimizde çoğunlukla ancak kuzey mahallelerimizi de buna ekleyebiliriz.

YEŞİL ALANLAR ARTACAK

Yeşil alanları artırarak insanlarımız sosyalleşeceği alanları çoğaltmak istiyoruz. Yani bir takım düşüncelerimiz var. Burada kaymakamlık valilik el birliği iş birliği içerisinde. Beraber çalışıyoruz. Diğer kamu kuruluşları ile yakından görüşüyoruz. Ramazanın da ertesinde hızlı bir şekilde çalışmaya girip Yüreğir’de ciddi bir fark yaratmak istiyoruz. Gerçekten birbirimize ihtiyacımız var. Sizin bize bizim size ihtiyacımız var. Bize yol gösterin.

AMACIMIZ İYİ ŞEYLER YAPMAK

Ortak aklı çoğaltalım. Belediye meclisinde diğer siyasi partilerle de gayet güzel bir diyalogumuz var. Amacımız iyi ve güzel bir şey yapmak. Biz diyoruz ki bu görevler gelip geçici görevler. 5 yıl çok çabuk gelip geçer. 5. yılın sonunda iz bırakmak bir eser ortaya çıkarmak arzusundayız. Bizden önce birçok şey yapılmış hepsine müteşekkiriz. Ancak yeterli mi yetmez. Bununla yetinemeyiz. Daha iyisini daha güzelini yapmak gibi bir sorumluluğumuz var. Çünkü Yüreğir’in buna ihtiyacı var.

İŞSİZLİK BÜYÜK BİR SIKINTI

Şimdi işsizlik büyük sıkıntı Yüreğir’de. Büyük bir talep var. Ancak bu talepleri karşılayamayız. Yüreğir Belediyesi’nin böyle bir imkânı yok. Biz bazı sanayi ve ticaret kuruluşlarımızla görüştük hala görüşüyoruz. Burada bir cv havuzu bir veri tabanı oluşturmak istiyoruz. Bu veri tabanında oluşan isimleri sistematik bir hale getirip ilgili sanayi ve ticaret kuruluşları ile bir araya getiriyoruz. Aracı olmak istiyoruz. Kültür merkezlerimiz var. 

KADINLARIMIZ VE GENÇLERİMİZ MESLEK SAHİBİ OLSUN

Kültür merkezlerimizde ilerleyen süreçlerde sertifika programlarını arttırmak istiyoruz. Gençlerimiz kadınlarımız meslek sahibi olsun istiyoruz. Ben işsizim diyorlar. Ne iş yaparsın diyoruz bir şey yapamam yanıtını alıyoruz. Böyle olmamalı tabii. İşim yok ama benim işim şudur sertifikam da bu diye göstermelerini sağlamak istiyoruz. Bu nedenle bir sertifika programı gerçekleştirmek istiyoruz.

KOOPERATİFLEŞME ÖNEMLİ

Kooperatifleşmeyi önemsiyoruz. Yüreğir’de böyle bir imkân var. İl tarım müdürümüzle görüştük. İleri tarım uygulamalarını arttıracak halkımızı da bu işin içine katacak çalışmalarımız olabilir. Yüreğir’in ciddi potansiyeli var. Bunlara kafa yoruyoruz. Ama henüz takdire dersiniz ki tek başımıza yapacağımız işler olmadığı gibi o aşamalara gelmedik. Hazırlık sürecindeyiz. Bunları hep değerlendiriyoruz.

En uygun zamanda uygulamaya getireceğimiz bir çalışmamız var mesela.  Kadınlarımızın kendi el emeği ürünlerini sergileyecekleri el işi olabilir kıyafet olabilir yemek olabilir tüm bu üretimleri sergileyecekleri bir ortam oluşturacağız onlara. Bizde destekleyeceğiz onları. Pazar yerlerimizi onlara tahsis edeceğiz. Kadınlarımız bu emekleriniz sergilesinler.

Bir ticaret oluşturalım arz talep oluşturalım. Biz de gidelim oraya bir dolap koyalım köyden gelen taze yiyecekler için asa sandalye koyalım güvenliği temin edelim. Kolaylaştırıcı olalım cazibe merkezi haline getirelim. Sadece Yüreğir’den değil başka yerlerden de insanlarımız gelsin istiyoruz. Panayır gibi yani. İnsanlarımız kendi ürettiklerini satarak ev ekonomisine de katkıda bulunabilir. Buna gerçekten ihtiyacı var Yüreğir’in.

İSTİHDAM

Şimdi istihdam konusu tek başına belediyenin üstesinden gelebileceği bir şey değil. Ama sizden önce güney adana kalkınma programı ile ilgili arkadaşlar geldiler buraya. Onlarla da konuşuyoruz. Kooperatifçilikle ilgili görüşmelerimiz var. Bunların hepsi çok güzel fikirler.  Bu fikirlerin harekete geçmesi konusunda bizimde irademizin üzerinde devlet kurumlarının da iş birliğine ihtiyacımız var. Sadece devlet kurumları da değil, sanayi odası hepsine ihtiyaç var. Adana’da bu enerji var artık.

Umutsuz değilim. Bir portakal çiçeği festivalinin nasıl ilgi gördüğüne şahit olduk. Lezzet festivali var mesela sponsorlarından biri de biziz. Karpuz festivali var. Önemli bir üretimdir o da. Mesela bizim belediyemizin karpuzla ilgili ürünleri var patent alma aşamasındayız. Pekmezi var. Çeşitli ürünler üretiyoruz. bu tarz girişimciliği arttıran insanları meslek sahibi kılan projeler ilgili çalışmalarımız var. Takdir edersiniz ki biz bir fabrika açamayız, iş yeri kuramayız. Ama bunu kolaylaştıracak, önünü açacak yatırımcıyı attıracak bir belediyecilik anlayışı ortaya koymak istiyoruz. Kamu kurumlarıyla diyaloglara son derece açığız.

Bütün belediyeler valilik tüm kurumlarla kuruluşlarla sanayi odası ticaret odası kalkınma ajansı hepsiyle yakın diyalog halindeyiz. Bundan sonraki süreçte de Adana’da ki bu enerjini devam etmesini istiyoruz.

Kendi imkanları ile köylerde yapılan seracılık üretim, susuz tarım gib, vs. bunlar yaygınlaştırılabilir. Mesela İş Bankası destek kredi veriyormuş.

Muz mesela… Muz seralarıyla ilgili Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olacağı ifade ediliyor ve bence de çok mantıklı. Muza çok talep var. Anamur’a Bozyazı’ya gitmiştim, ekonomik durumu iyi bir bölge, herkesin bir dönüm iki dönüm serası var. Adana’nın yeni dönemlerde muzculuğun merkezlerinden biri olacağı söyleniyor.

Domates serası, Adana burası gıdanın merkeziyiz. Yüreğir ovasıdır aslında, en büyük ağalar buradadır. Yer fıstığının en çok üretildiği yer Adana’dır mesela. Tüm bunlar planlı bir şekilde yapılırsa istihdam açısından iyi işler yapılır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüm, hadi kent dönüşsün demekle kente dönüşmüyor. Kentsel dönüşüm dediğimiz şey piyasa ve sektörle doğrudan ilişkili bir şey, çünkü konut üreteceksiniz bir arz olacak ve bir talep olacak. Maalesef inşaat sektörüyle ilgili konuşulanları biliyorsunuz, Türkiye’de bir sıkıntı içinde olduğu herkesin malumu. En azından belli bir süre stabil kalacak. İkincisi talep ve beklentiye uygun bir proje ortaya koymak gerekir.

Sinanpaşa, bugün Adana’nın en modern, en güzel binalarının olması gereken bir süreç iken maalesef 10-15 yıl önce başlayan süreç başarısız oldu. Son dönemde TOKİ’nin müdahil olmasıyla hak sahiplerini parası ödendi, bakanlarımız, milletvekillerimiz devreye girdi, biz de bir tarafından tuttuk hep beraber 8.4 milyon liralık bir dilim vardı o ödeniyor şu anda, o ödendikten sonra şu bölge, Sherotan’ın doğusu diyelim o bölgeyi büyükşehirle beraber temizleyeceğiz.

Akabinde bu bölgeye şimdi yoğunluk verildi, Optimum, Köprüköy bu bölgeye. Köprüköy Adana’nın, Yüreğir’in demiyorum bakın Adana’nın en şerefiyesi yüksek mahallelerinden birisidir, bizim de göz bebeğimizdir, Köprüköy’ün kentsel dönüşümünün daha doğrusu kentsel yenilenmesinin çok önemli olduğunu Yüreğir açısından düşünüyorum. Bizim yüzük taşımızdır orası.

Kışla, bu hat Yüreğir’in geride kalan mahallelerini de çok pozitif bir hattır. Karşıyaka sitesi, Kozan Çarşısı, Sinanpaşa ve akabinde bizim mesela büyükşehir belediyesinden en büyük beklentilerimizden biri Mustafa Kemal Paşa Bulvarını biz Ziyapaşa, Turgut Özal Bulvarı ve hatta daha yüksek standartlarda bir bulvar olmasını istiyoruz.

Neden istiyoruz çünkü Yüreğir’in hakkıdır. Yüreğir’in prestijli bir bulvara ihtiyacı vardır, sonra Kozan yolumuz dönüşmeli, akabinde diğer bölgeler yavaş yavaş. Bölge adliye mahkememiz, büyük devlet hastanemiz, şehir hastanemiz, Türkiye’nin en büyük adliye binalarından biri olan adliye binamız, tarım il müdürlüğümüz, sağlık il müdürlüğümüz, jandarma, bölge komutanlığımız vs. Buranın prestijli bir bulvar haline gelmesini, o bölgenin güzelleşmesini istiyoruz.

Güzelleşsin ki biz diğer mahallerimizle ilgili diğer projelere de özgüvenle bakabilelim. Dolayısıyla kentsel dönüşüm gündemimizde, gerçekçi, ayakları yere basan ve en önemlisi tarafları bir masa etrafında toplayan, mahalleliyi, hak sahiplerini, şehrin ileri gelenlerini, odaları, bu sadece benim sorunum değil ki. Hep beraber oturalım. Buraların güzelce, insanca modern bir şekilde dönüşmesi hepimizin faydasına..

Bir de İlim Bulvarı var. Mercimek petrolden başlayıp oradan başlayıp gidiyor sağ tarafınızda Selahattin Eyyübi Mahallesi kısmen Serinevler asıl PTT Evleri Mahallesi, o bulvar oradan yükseliyor, Çukurova Üniversitesini boydan boya geçip stadyuma ulaşıyor. Buna bir de METRO hattı entegreli düşünün, edilmese bile bu aksı kolaylaştıran, Sarıçam’ı Yüreğir’e bağlayan.

Yeni yönetimden bizim beklentimiz Girne Köprüsünün genişletilmesi çok önemli ikincisi Yavuzlar Köprüsü. Yavuzlar Köprüsü Suları Yavuzlar’a bağlıyor. İstasyon Meydanını Sular’a bağlıyor, Yavuzlar yani Karşıyaka, Sinanpaşa buranın hakkını vermek lazım. Yavuzlar köprüsünün bitmesiyle Sular ve Yavuzları Adananın iki önemli yerini birleştiriyor. Yeni belediye başkanından temel beklentimiz budur. Yapılan bir şeyi iyi tarafından eleştirmek lazım, pozitif bir şeylerimiz de olsun.

KANALLARDAKİ BOĞULMALAR

Yaz dönemlerinde kent merkezinden geçen kanallarda boğulma vakalarına rastlıyoruz. Bu konuda çok eskiden beri uygulana gelen epey havuzlarımız çoğalıyor, 15 Temmuz Parkını içinde büyük bir havuzumuz var, orada yüzmeyle ilgili ciddi şekilde inisiyatif almak istiyoruz. Sadece futbol değil, yüzmeyi de öne çıkarmak istiyoruz.  Biz deniz şehriyiz, çocukların yüzme bilmemesi ne demek? DSİ’nin kanallarıyla ilgili de biz belediye olarak elimizden geleni yapmaya hazırız, bilinçlendirme gibi. Büyükşehirle işbirliğine hazırız, mevcut havuzların en etkili kullanılması için elimizden geleni yapacağız”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.