TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koçak: Mesleki eğitimde Türkiye’nin en şanslı ve en kapasiteli ili Adana

Kentte geldiği günden buyana Başarlı çalışmalarıyla adından söz ettiren Adana İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak ve şube müdürleri 2022 yılında eğitim anlamında yaptıkları çalışmalar tek tek açıkladı. Koçak, Adana’nın mesleki eğitim bakımından Türkiye’nin en şanslı ve en kapasiteli illerinden birisi olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2023 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2023 18:23
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Koçak: Mesleki eğitimde Türkiye’nin en şanslı ve en kapasiteli ili Adana

Bayram BULUT
 

ADANA (İLKHABER)-Kentte geldiği günden buyana Başarlı çalışmalarıyla adından söz ettiren Adana İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak ve şube müdürleri 2022 yılında eğitim anlamında yaptıkları çalışmalar tek tek açıkladı. Koçak, Adana’nın mesleki eğitim bakımından Türkiye’nin en şanslı ve en kapasiteli illerinden birisi olduğunu söyledi.

 

Adana Öğrenmen Evi’nde  basın toplantısı düzenleyen Adana İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak 2022 yılında eğitim öğretim anlamında yapılan çalışmaları anlattı. Kendisinin yaklaşık 16 aydır kentte görev yaptığını dile getiren Koçak,  eğitim – öğretim anlamanda kentte güzel şeylerin olduğundan bahsetti. Eğitimde derslikten, öğretmenlere kadar bir çok konuya değinen Koçak, Adana’da 1 tane olan bilim ve sanat merkezlerinin sayısını 10’a çıkardıklarını buralarda çok zeki çocukların iyi eğitimler aldığını ve güzel eserler ortaya koyduğunu kaydetti.Okula gitmeyen çocuklarında okullaşması için eğitim camiası olarak mücadele ettiklerini belirten Koçak, en azından açık ortaokul ya da liseye gitmelerini sağladıklarını ifade etti. Milli eğitim camiası olarak öğretmen ve okul müdürlerinin de gelişen teknoloji karşısında hizmet içi eğitimi aldığını öğretmenlerde bu oranın yüzde 95’e kadar çıktığını anlatan Koçak, Adana’nın okullaşmada, öğretmen zenginliğinde, yatırımlarda pek çok yere göre  ortalamanın çok üstünde bir şehir olduğuna vurguladı.

 

YENİ OKULLAR YAPILDI

Bakanlığın temel politikalarından birinin Anaokulu oluşturma, Anaokulu kapasiteleri oluşturma ile ilgili olduğunu belirten Koçak, “Kentte 61 Anaokulu kapasitemizin sayısı 141’e ulaştı. Bu önemli bir rakam. 2022 yılında aynı zamanda 22 ilkokul, bir ortaokul açılışını yaptık. Nüfusu az ve dağınık olan köy ve benzeri yerleşim yerlerindeki 21 okulumuz eğitim öğretime açıldı. 35 okulda 934 öğrencimize okul öncesi beslenme desteği verdik. 189 yeni anasınıfı şubesini açtık” dedi.

 

7 MİLYON 670 BİN 341 LİRALIK YATIRIM

Adana’ya 10 bin okul projesi kapsamında toplan 7 milyon 670 bin 341 lira yatırım yapıldığını söyleyen Koçak, “Temel eğitimde 10 bin okul projesi kapsamında Adana’ya toplam 7 milyon 670 bin 341 lira yatırım yapıldı. Bakanlığımızca okullar arası başarı ve imkan farklılıklarını azaltmak ve eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için başlatılan  Temel Eğitim’de 10 bin okul projesine ilimizde 162 okul dahil olmuştur. Proje ile okullarımızda bakım- onarım çalışmalarının yanı sıra çeşitli eğitim seminer ve kursları düzenlendi. Okullarımıza toplam 84 adet basketbol potası ve 50 adet masa tenisi donatımı sağlandı” şeklinde konuştu.

 

18 KÖY OKULU KÖY YAŞAM MERKEZİ’NE DÖNÜŞTÜ

Köy Yaşam Merkezleri hakkında bilgiler veren Koçak, “Kullanılmayan 18 köy okulumuzu Köy Yaşam Merkezi’ne dönüştürerek veli ve öğrencilerimizin kullanımına açtık. Köy Yaşam Merkezlerimizde, anasınıfında 125 öğrenci, ilkokulda 140 öğrencimize eğitim verdik. Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde 21 kurs açarak, 235 velimize eğitim verdi” ifadelerini kullandı. 

 

DERS KİTAPLARI VE YARDIMCI KAYNAK KİTAPLAR DAĞITILDI

İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, öğrencilere ders kitabı ve yardımcı kaynak kitaplar dağıtıklarını anlatarak, “Türkiye genelinde 2003-2004 eğitim öğretim yılından itibaren ders kitapları öğrencilere ücretsiz olarak verilmeye başlandı. 2003-2021 yılları arasında 3 milyar 550 milyon ders kitabı öğrencilere ücretsiz olarak dağıtıldı. 2022-2023 eğitim öğretim yılı için Adana'da toplam 4 milyon 652 bin ders kitabı öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtıldı. Bakanlığımız bu yıl bir ilke imza atarak ücretsiz ders kitaplarının yanı sıra yardımcı kaynak kitapları da öğrencilere ücretsiz vermeye karar verdi. Adana'da da bin 69 okulda, 445 bin 500 öğrenciye toplam 3 milyon 9 bin yardımcı kaynak kitap dağıtımı yapıldı” diye konuştu.

 

EN ŞANSLI İL

Adana’nın mesleki eğitim bakımından Türkiye’nin en şanslı ve en kapasiteli illerinden birisi olduğunu kaydeden Koçak, “Burada en büyük eksiğimiz maalesef öğrenci sıkıntısı. Şehir bir sanayi şehri tarım şehri. Ceyhan bölgesinde yeni bir sanayi sitesi oluşturuldu. Biz şuana kadar var olan  kimya bölümüne ek 3 tane kimya bölümü daha açtık. Haziran ayına kadar birkaç tane daha düşünüyoruz. Bunun sebebi önümüzde ki sürekçe  orada açılacak sanayiye teknik eleman yetiştirmek. Bunu biz yetiştirmezsek  başka taraflarda yetiştiriliyor. İşveren bir şekilde burada çalışan işçiyi bulmak  zorunda ve buluyor da. Biz şunu düşünüyoruz. Bu şehrin nasıl fabrikası zenginliğiyse, nasıl sanayisi zenginliği ise insanı da aslında öyle bir zenginlik. Biz bu zenginliklerden faydalanacakların buranın gençleri olmasını istiyoruz” dedi.

 

SAKSIDA DEĞİL, TARLADA ÖĞRENİYORLAR

Öğrencilerin artık uygulamalı tarım eğitimi aldıklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, “Türkiye Odalar Borsalar Lisesi bir tarım lisesi adı altında bir lise yaptı. Bu sene yerini değiştirdik. Ama şehrin ve bu okulların geleceği için bir adım atmak gerekiyor. Arkadaşlarımız bu konuda ciddi bir çalışma yaptı. Buruk Mahallesi’nde Spor Lisesi’nin oluğu bölgeye taşıdık. Önümüzdeki günlerde yeni bina işareti başlayacak. Şuan için 28 dönümlük bir ekip alanı arkadaşlarımız  çiftçilerimizin yardımıyla ayarladı. Yine bir 5 dönümlük alanı da tohumluk siyez buğdayı ekilecek.  Sarıçam Belediyemiz sağ olsun katkı sağladı. 4 tane sera oluşturduk. Artık  saksıda çiçek yetiştirmektense alana çıkan bir öğrenci topluluğu ile birlikteyiz. İlerleyen süreçte kentte tarım ürünleri üreten büyük iş yerlerinde çalışan çocuklar olacak. Daha bilinçli, daha becerikli bir gençlik olacak” şeklinde konuştu.

 

EĞİTİME KAZANDIRILMALILAR

Okuyamayan öğrencileri eğitime kazandırılması için çalışmalar yapıldığını belirten Koçak sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bakanlıklarımız aile konusuna vurgu yapmaya başladılar. Aralık 2022 itibariyle ilimiz tüm seviyelerde açılan yetişkin okuma yazma kurslarına bin 192 erkek 3 bin 286 kadın toplam 4 bin 478 kursiyer katıldı. Aile Okulu Projesi kapsamında ilimizde 33 bin 653 aileye ulaşıldı. Ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarına sağladığımız burslar var. Yatılı okul kapasitelerimiz baya iyi durumda. Sizden ricamız okuma çağında olan ve okumak isteyen ve hala benim elimden tutup beni okula yazdıracak yok mu diyenlerin bence elçisi olun. Bu çocuklarımız için bakanlığımız bir çalışma başlattı. Yeter ki velisi istesin. Arzumuz  öncelikle okula gitmesidir.  Açık öğretim lisesine yönlendirelim. 18 yaşının altında ücret alınmıyor kimseden. O da olmuyorsa yaşı biraz daha yüksekse mesleki eğitim merkezlerine yönlendiriyoruz.

 

DEVLET İMKANLARI SUNULMAYA BAŞLANDI

Özel eğitim kurumları Türkiye’nin  kanayan bir yarasıdır. Eğitim imkanları sunmaya başladılar. Özel eğitimli çocuklar için devlet eğitim imkanları sunmaya başladı. Adana’da önem verdiğimiz konulardan birisi. Yüzde 8’lik bir rakamdan bahsediliyor Türkiye için. 84 Milyon nüfus içerisinde ciddi bir rakam. Bir çok süreçte ailelerin çocuklarını sakladığı, bazen bu tür çocukların lanse edilmediği, ayıp sayıldığı hatta günah sayıldığı bir dönemden geçtik. Bu gün Devlet Sosyal Devlet olma özelliğini göstererek özel eğitim  rehabilitasyon merkezlerini oluşmasını sağladı. Adana’da her halde bir 70 tane var.  Evde eğitim yapıyoruz. Hastanede eğitim yapıyoruz. Cezaevlerinde sınav yapıyoruz.

Özel okulların bizim faydamıza olduğunu düşünüyorum. Aldıkları her öğrenci Adana havuzundan alınıyor. Dışarıdan alınmıyor.  Dolayısıyla maddi durumları yerinde olan ailelerin çocukları bu almaları devlet okullarını rahatlatıyor. Bazı bölgelerde yaşanan yığılmaların önüne geçmesini sağlıyor. Öğretmen istihdamı sağlıyorlar. Şehre katkı sağlıyorlar.” 

1048 DERSLİĞİN BİR KISMI BİTTİ, BİR KISMI DEVAM EDİYOR

2022 yılı yatırım programı kapsamında yer alan 1048 dersliğin bir kısmının bittiğini bir kısmının da devam ettiğini anlatan Koçak, “2023 yatırım programı onaylandı geldi. 19-20 proje daha sistemin içerisine giriyor. 1048 derslikli 2022 yılı yatırım programının bir kısmı bitti bir kısmı devam ediyor. Okullarımızın doğalgaza dönüşmesi konusunu son derece iyi durumda. Biz çok iyi yol kat ettik” ifadelerini kullandı.

 

477 KÜTÜPHANE KURULDU

Koçak, Adana’da 477 yeni kütüphane kurulduğunu vurgulayarak, “Dijital dönüşümün yaşandığı çağımızda, internetin her şeyi bildiği yanılgısı kütüphaneleri bir süre yalnızlığa mahkum etti. Oysaki dünya ne kadar değişirse değişsin, kütüphanelerin hayatımızdaki yeri vazgeçilmezdir. Kütüphaneler artık tozlu rafları olan kitap müzeleri değil, birer yaşam alanı haline geldi. Kütüphanelerimiz dijital koleksiyonlarla, her yaşa ve gruba hitap eden etkinliklerle birer cazibe merkezi hâline geldi. Bakanlığımız tarafından başlatılan "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesi kapsamında ilimizde 477 yeni kütüphane kuruldu. Kütüphane malzemelerimiz 7 ayrı meslek lisemizde öğretmen ve öğrencilerimizin katkılarıyla üretildi” dedi.

 

KÜTÜPHANESİZ OKUL KALMADI

“2022 yılı sonuna geldiğimizde Adana'da kütüphanesiz okul, okursuz kütüphane kalmadı” diyen Koçak, “İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından yürütülen "Bir Kitap da Senden Olsun" kitap bağış kampanyası ile kütüphanelerimizdeki kitap sayısını ikiye katladık. Kütüphanelerimizdeki toplam kitap sayısı 3.138.762 'ye ulaştı. Geri Dönüşüme verebilecek en güzel örnek olan Sıfır Atık Kütüphanesi'ni 14 farklı okulumuzda hayata geçirdik. Kullanılmayan atık malzemeleri geri dönüştürerek yeni kütüphaneler oluşturup öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Kütüphanelerimizde söyleşiler, yarışmalar, zekâ oyunları turnuvaları başta olmak üzere yüzlerce farklı etkinlik düzenledik.2022 yılı sonuna geldiğimizde Adana'da kütüphanesiz okul, okursuz kütüphane kalmadı” dedi.

 

YERİ OLMAYAN OKULLARIMIZA DA KORİDORDA RAF KÜTÜPHANELERİ AÇTIK

Bu kampanyalarla kitap çeşitliliğini artırdıklarını anlatan Koçak, "Şu anda Adana'da 3 milyon 138 bin kitaba ulaştık ki bu sayı aşağı yukarı öğrenci başı 6 kitap anlamına geliyor. Kitaba ve okumaya değer veren bir şehiriz. Yeni açılan 392 kütüphanemiz var. Yenilediklerimizle birlikte bu sayı 477. Resmi ve özel 1042 okulumuzda kütüphanemiz var. Şu an itibarıyla 'Kütüphanesiz okul yoktur' cümlesini çok rahat kullanıyoruz. Yeri olmayan okullarımıza da koridorda raf kütüphaneleri açtık. Her okulun kendine özgü, büyükse büyük küçükse küçük, yer durumuna göre bir kütüphanesi var” diye konuştu.

 Koçak, kütüphanelerin kitap ihtiyacını karşılamak için kent genelinde kampanyalar yaptıklarını belirtti. Çocukların kitap kokusuyla büyümelerini istediklerini dile getiren Koçak, okullarda oluşturulan kütüphanelerin tatil günleri de dahil olmak üzere herkese açık olduğunu aktardı.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.