TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Köse’den kurbanlıklara 21 gün karantina uyarısı

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse kurban bayramı öncesi uyarılarda bulunarak, besicilerin çiftliklerine yeni getirdikleri hayvanları 21 gün karantinada tutması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2023 18:05
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2023 18:05
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Köse’den kurbanlıklara 21 gün karantina uyarısı

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse kurban bayramı öncesi uyarılarda bulunarak, besicilerin çiftliklerine yeni getirdikleri hayvanları 21 gün karantinada tutması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin farklı illerinde geçtiğimiz aylarda görülen SAT-2 tipi şap virüsünün hayvanlar arasında yayılmasını önlemek için bazı illerde 14 Haziran tarihine kadar hayvan pazarlarının kapatılması kararı alındı. Ancak geri kalan illerde ise hayvan pazarları hala açık bir şekilde duruyor. Hastalığın yayılmaması için uyarılarda bulunan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, şap hastalığı nedeniyle hayvanların kesimi, ihracı, ithali ve hayvan hareketlerine getirilen kısıtlama ve yasakların kaldırılması sonrası hayvan hareketlerinin başladığını aktardı.

NAKLE İZİN VERİLMELİ

Hastalığın tekrardan yaşanmaması için aşılanmış, kulağında küpesi olan ve veteriner hekim tarafından sağlık raporu düzenlenen hayvanların nakline izin verilmesi gerektiğini vurgulayan Köse, besiciler ise çiftliklerine yeni getirdikleri hayvanları 21 gün karantinada tutmalısı gerektiğini savundu.

SIKI ÖNLEMLER ALINMALI

Köse sıkı önlemlerin alınması gerektiğini anlattı. Şap hastalığının birçok viral enfeksiyonu da beraberinde getirdiğini dile getiren Köse, “Kurban Bayramı öncesi hayvan hareketliliği hızlanacak, bundan dolayı sıkı önlem alınması gerekiyor.  Bu hareketliliğin hayvanlar arasında hastalık yayılma ihtimalini arttırabilir. Birçok kente hayvan nakli olacak. Olası bir hastalığın yayılma riski artacak. Herhangi bir bulaşıcı hastalığın tekrardan yaşanmaması için aşılanmış, kulağında küpesi olan ve veteriner hekim tarafından sağlık raporu düzenlenen hayvanların nakline izin verilmelidir” dedi.

21 GÜN KARANTİNAYA ALINMALI

Besiciler ise çiftliklerine yeni getirdikleri hayvanları 21 gün karantinada tutmalısı gerektiğinin altını çizen Nihat Köse, “Besiciler ise çiftliklerine yeni getirdikleri hayvanları 21 gün karantinada tutmalıdır. Bu tedbirlerin yerine getirilmemesi durumunda hastalık ortaya çıkarsa ciddi bir kırmızı et sorunu yaşanır. Hayvancılık sektörü derinden etkilenir. Bundan dolayı uzmanlar tarafından kontrol edilmemiş hiçbir hayvan pazarlara, çiftliklere sokulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.