TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Kredi notu yükselen TEK BELEDİYEYİZ”

Oturama Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Başkanlık yaptı. Açılış yoklamasının ardından gündem dışı konuşmalar yapıldı. Gündem dışı söz alan MHP Grup Başkan Vekili Cemal Demirdağ, Ak Parti Grup Sözcüsü Vedat Gündoğan ve Ak Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yanıtlaması üzerine zorular sordu.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2022 18:49
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2022 18:49
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
“Kredi notu yükselen  TEK BELEDİYEYİZ”

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) - Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunun yükseldiğini söyleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Şuanda kredi notu yükselen tek belediye Adana Büyükşehir Belediyesi’dir. Çünkü dövizle borçlanmadık biz. Allah’tan borçlanmamışız. Dolayısıyla kredi notumuz giderek iyileşiyor” dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Ayı’nın ilk oturumu tartışmalı başladı. Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleşen oturuma Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Başkanlık yaptı. Açılış yoklamasının ardından gündem dışı konuşmalar yapıldı. Gündem dışı söz alan MHP Grup Başkan Vekili Cemal Demirdağ, Ak Parti Grup Sözcüsü Vedat Gündoğan ve Ak Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yanıtlaması üzerine zorular sordu. Konuşmalar esnasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Cumhur İttifakı meclis üyelerinin sorularına yanıt veren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ekmek büfelerinin sayılarında azalma olmadığını söyledi.

Tam tersi büfe sayılarında artış yaşandığını belirten Karalar, “Ama üzülerek söylüyorum. Son 4-5 ayda mazotun, elektriğin, unun, mayanın yüzde 200’ün üzerinde artmasından mütevellit, piyasada ekmek 3 lira oldu. Biz 1.25 kuruşa satıyoruz. Ekmeğe eskisinden fazla talep var. Her yerde ekmek büfesi talebi var. Haklı bir talep. Bu işin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ekmek kapasitemiz 300-320 bin. Adana’ya 320 bin adet üretiliyor ve dağıtılıyor. Kentin en ücra köşelerinde ekmek talebi var. Günlük 400 bin ekmek üretme şansımız yok. Çünkü kapasitemiz buna uygun değil. Ekmek fiyatın artmasına neden olan faktörler var. Unu ben 400 lira yapmadım.  Elektriğe yüzde 125+20 ben zam yapmadım. Doğalgaza 10 defa ben zam yapmadım. Ekmek işi böyle. Halkın taktirine sunuyorum” dedi.

Yavuzlar Köprüsü’nü anlamsız ve gereksiz bir yatırım olarak değerlendiren Başkan Karalar, “Yavuzlar Köprüsü anlamsız, gereksiz bir yatırım. Bugüne başlanamayan kentin Ulaşım Master Planı çalışmasını biz başlattık. Şimdiye kadar iyi gidiyor. Ulaşım Master Planı derki burayı yapmanın bir faydası yok. Trafiği belki yüzde 5, belki yüzde 10 rahatlatır. Ama oraya harcanan 70-80 milyonluk bir para var. Bu para hepimizin parası. Doğru bir yatırım değil. Bunu ben söylemiyorum uzmanlar söylüyor. Ulaşım Master Planı’nı hazırlayanlar söylüyor. Ama yinede Yavuzlar ve Sinan Paşa Mahallelerinde ben bir araştırma yaptıracağım. Halkımız buna rağmen yapın derse yapacağım köprüyü” diye konuştu. 

Belediyenin kullandığı CAYKA ve SUKAP kredileri hakkında ki sorulara da yanıt veren Başkan Karalar, “Krediler içinde yanıt vereyim. SUKAP projesi yalnızca büyükşehir için mi yapılıyor. SUKAP için İller Bankası Kredi verecek diyorsunuz. Peki İller Bankası verdiği kredinin tamamını hibemi ediyor?. Yüzde 50’si hibe. Hatta Saimbeyli’ye yüzde 65 kredi veridi ancak bunun yüzde 35’i hibe. Diyelim yüzde 50 hibe edilse bile bunun yüzde 50’sini de belediye ödeyecek. 20 Milyon TL’nin üzerinde CAYKA kredisi ödeyeceğiz. Geçmiş dönemde alındı. Bizim aldığımız kredileri de belki bizden sonrakiler ödeyecek. Devlette devamlılık esastır. Hiçbir itirazımız yok. Her ay 1-2 Milyon TL ödediğimiz krediler var. Geçmiş dönemden bize miras kaldı. Tabi ki bizde ödüyoruz. Bu bir şikayet değil. Bizim bahsettiğimiz şey şu. Hem ASKİ hem Büyükşehir gücünün ötesinde borç öder hale getirilmiş. Biz ondan şikayetçiyiz. Yoksa elbette yatırım olacak. Her belediye başkanı yatırım yapar kendi bir bölümünü öder geri kalanını kendinden sonraki yönetim öder. Sanki belediyemize hibe verilmiş gibi söyleniyor. Krediler hibe değil. Hatta dolarla alınmış krediler var. Dolar arttı perişan olduk. Allah’tan biz fazla dolarla borç yapmadık” şeklinde konuştu.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunun yükseldiğini vurgulayan Başkan Karalar, “Şuanda kredi notu yükselen tek belediye Adana Büyükşehir Belediyesi’dir. Çünkü dövizle borçlanmadık biz. Dolayısıyla kredi notumuz giderek iyileşiyor. İnşallah Cumhur İttifakı onaylar metroyu. Mali disiplin sağlayarak kredi almayı kolay hale getirdik. İlk mecliste borçlanma konusu kapalı bir kutu. Bizim aldığımız 100 Milyon liralık krediyi meclis tutunaklarına yazdı mı?, Yazmadı mı?. 60 Milyon’unu müteahhite ödeyeceksiniz dendi mi, denilmedi mi?” ifadelerini kullandı.

Tartışmalara neden olan Türkmenbaşı konusunda değinen Başkan Karalar, “Türkmenbaşı gecikti. Devasa işler yapıldı orada. Gece çok hızlı araba kullanmaktan kaynaklı aniden kavşağı görmemelerinden dolayı kazalar oluyor. Orada hız sınırına uysalar hiçbir kaza olmaz. Belediye evleri kavşağına bir üst geçit yapılmalı. Proje yapılmadan üst geçit yapıldığı zaman vatandaşların hoşuna gitmeyebilir. Biz onun hazırlığını yapıyoruz. Biz Türkmenbaşı’nı bitirdik. Gecikti mi gecikti. 6 ayda bekledi. Niye bekledi? Çünkü Karayolları ile 2018 yılında protokol imzaladık. O protokole istinaden otobanın giriş çıkışlarını kapatacağız dediler. Bunun çözüm olmayacağını söyledik. Gelinen şartlarda trafik yoğunlaştı her tarafın açık olması gerektiğini söyledik. Karayolları, milletvekilleri ve Valilik ile görüştük. Durumu aktardık. Vatandaşlar bizi sürekli otobanı açmadığımız gerekçesiyle şikayet etti. Bizim verdiğimiz cevap şu oldu. Dedik ki ‘Türkmenbaşı bitti yalnız önceden imzalanan protokol gereği bir önceki giriş çıkışların karayolları tarafından  kapatılacağı için iki tarafın açık olması için karayolları ile görüşmelerimiz devam ediyor’ dedik. Biz karayolları ile imzalanan protokole uyduk. Bize kalsaydı önceden açardık” dedi.

Başkan Karalar, Türkmenbaşı otoban girişlerinin açılacağından haberinin olmadığını anlattı. Protokol gereği karayollarının açılmayacağını aktaran Başkan Karalar, “Benim açılacağından haberim yok. Olsa twit atmazdım. 6 aydır görüşüyorduk açmıyordu protokol gereği. Açtılar ama diğer tarafı kapattılar. Sonuçta trafik tıkandı. Adana’nın hakkını arıyoruz dedik. Burada kimseyi karalamadık. Pozantı’da bir yol çöktü. Yolu biz yapmadık. Karayollarının yolu. Büyükşehir Belediyesi’nin yolu çöktü diye haberler çıktı. Karayolları Bölge Müdürü beni aradı. Dedi ki ‘başkan bir yanlışlık oldu’ dedi. Biz konuyu kapattık gitti” diye konuştu.

Girne Köprüsü’nün yüzde 60’ını bitirilmiş halde teslim alındığı söylerine yönelik ise Başkan Karalar şunları söyledi;

“Girne Köprüsü’nü ne halde aldığımızı herkes görsün diye buraya getireceğiz.. Yüzde 60’ı mı bitmişti, yüzde 10’umu herkes bilsin. Önemi yok başlamış bitireceğiz. Biz bitirdik. Benimde başladığım projeleri Akif Abi bitiriyor. Normal bu olacak yani.”

Başkan Karalar ASKİ’nin aylık 19 Milyon zarar ettiğini işaret ederek, “ASKİ’nin aylık 80 Milyon geliri var. Bunların kaçı işçiye gidiyor, kaçı krediye gidiyor. Kaçı elektriğe gidiyor bunların rakamlarını verelim. Şuanda meclis ASKİ’ye su zammı vermek zorunda. Yoksa hepimiz yargılık oluruz. ASKİ şuanda ayda 19 Milyon zarar ediyor. Geçen sene 86 Milyonluk elektrik faturası ödedik. Bu yıl ise 230 Milyonu aşacak. Belkide gelecek zamlarla birlikte 250 milyonu aşacak. Eğer elektriğe yüzde 20 zam yapılmasaydı 205 Milyon ile kurtaracaktık. Yani ayda 20 milyon elektrik faturası öder hale gelecektik. Doğalgazı söylemiyorum bile. Mazotun ne kadar arttığını biliyorsunuz. Cazibe ile geldiğini söylüyorsunuz ama buna rağmen bu fiyata geliyor. Biz şirketi zarar ettiremeyiz. Suya zam verilmesi gerekli. Tüm malzemeler arttı. Dolar 2 katı artmasaydı belki millet bu kadar zamları hissetmeyecekti. Ben artık çok fazla tartışmak istemiyorum. İş yapmak istiyorum. Ben Adana’nın hakkını arıyorum. Adanalıların bana teşekkür etmesi gerekli. Hem geliri çok düşük hem de borç kesiliyor. Bizim civar illerden istihkakımız daha az. Bu işi çözelim diyoruz Adana için” şeklinde konuştu.

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’da, Elmalı Boğazı Kayak ve Yaşam Merkezi Projesinin son durumunu hakkında bilgiler verdi. Elmalı Boğazı Kayak ve Yaşam Merkezi Projesinin olumlu yönde ilerlediğini ve Adana Valisi Dr. Süleyman Elban’a sundukları proje dosyasıyla birlikte kendisinin bakanlığa sunacağı dosyayı beklediklerini dile getiren Başkan Çay, “Sayın Adana Valimiz Dr. Süleyman Elban Beyefendiyi Elmalı Boğazı’na davet ettiğimizde bölgeyi çok beğendiğini dile getirmişti. Kısa bir süre sonra ise Erciyes Kayak Merkezinde görevli Kayseri Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri ve beraberinde 2 adet kar motoru talep etti. Yine Amerikalı profesyonel kayakçı Elet Hall, Milli Kayakçı Babür Vatansever, Adana Letonya Fahri Konsolosu ve Kayakçı Meriç Ekmekçi ve Bulut Şahin adlı kayakçılar 29 ve 30 Mart ile 1 Nisan’da toplamda 3 gün süren snowboard ve kayak testi gerçekleştirdiler. Bu teste Pozantı Kaymakamımız Sayın Hüseyin Aydın Beyefendi ve ben bizzat eşlik ettik. Kayakçıların yapmış oldukları etüt çalışmaları o kadar olumlu geçti ki bölgeye yapılacak olan kayak merkezinin turizm atağı olacağını beyan ederek Vali Beye bir dosya sundular. Sayın Valimiz ile yapmış olduğumuz son görüşme de ise kendisi Çukurova Kalkınma Ajansına gerekli çalışmaların ve ihale dosyalarının gerçekleştirilmesini söylediğini beyan etti. Eğer bu hayalimiz gerçekleşirse bu sadece Pozantı için değil tüm Çukurova için büyük bir adım ve turizm atağı olacaktır. Bu konu da desteklerini esirgemeyen ve haykırışlarımı duyarak şahsıma inanıp bu adımların atılmasına vesile olan Sayın Valimiz Dr. Süleyman Elban’a teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.