TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'nin fotoğraf profesörü Mehmet Bayhan, vefat etti

Türk fotoğrafçılığının gelişmesinde ve kurumsallaşmasına büyük emeği olan Fotoğraf Sanatçısı Prof. Dr. Mehmet Bayhan, 83 yaşında yaşama veda etti.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2023 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2023 14:13
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Türkiye'nin fotoğraf profesörü Mehmet Bayhan, vefat etti

ALİ GÜRELİ

ADANA (İLKHABER) - Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu'nun oluşturulmasında uzun yıllar emek harcayan fotoğraf ustası ve eğitmen Prof. Mehmet Bayhan, hayatını kaybetti.

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu, Bayhan’ın ölümünü sosyal medya hesabındaki paylaşımla duyurdu. “Bir Fotoğraf Duayenini kaybettik” denilen açıklamada, “Federasyonun oluşturulmasında uzun yıllar emek harcamış, fotoğraf ustası ve hocası, birçok derneğimizin kurucusu, onursal üyesi, TFSF Şükran Ödülü sahibi çok değerli Prof. Mehmet Bayhan’ın ani vefatını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Ailesine, üyesi olduğu tüm derneklere ve geride kalan tüm sevenlerine baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz” ifadeleri yer aldı. 

"BİRLİKTE NE HAYALLER KURMUŞTUK"

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Haluk Uygur da, Bayhan'ın vefatını, "Birlikte ne hayaller kurmuştuk" başlığı ile sosyal medya hesabından duyurdu.

Dr. Uygur, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Yaşamının her dakikasını genelde sanata, özelde fotoğrafa adadığı için, hayallerimizin başköşesinde fotoğraf muhakkak bulunurdu. 'Türk Fotoğrafı' diyebileceğimiz Türkiye'ye özgü bir fotoğraf ekolü yaratmak bunların başında gelirdi. O, öncülük ederek yola çıktı, bizler ona katıldık. Topu topu on dernek olduk. Ama amaç sadece bir çatı oluşturmak değil, bu çatının altında ülkemizdeki yükselen fotografik potansiyeli, bir ekol oluşturmak üzere bir arada toplamaktı. 

Ama işimiz zordu, çünkü 12 Eylül kanunları nedeniyle Türkiye'de federasyon kurmak imkansızdı. Yine de o, o zamanlar başkanı olduğu FOTOGEN'in çatısını kullanarak, aynı bir federasyon gibi Türkiye fotoğrafını hayallerine kavuşturmak için uğraştı. Bize çağdaş ve evrensel fotoğrafın yollarını işaretledi.

Öncülük ettiği çabaya bizleri de katarak,  medeni kanunun değişmesi için uğraştı. Böylece sadece fotoğraf için değil, her alan için federasyon kurulmasının yolunu açanlar arasında oldu. Federasyon kuruldu. Ancak 20 yıldır öncülük yaptığı kurumda bir oy farkla başkanlığı kaybetti.

İşte o andan itibaren kurduğumuz hayaller yön değiştirdi. Fotoğraf dünyamız iyi veya kötü başka bir yere evrildi. Ülkemiz, büyük bir fotoğraf potansiyeli taşımasına, hatta çok sayıda altın madalyalı, gümüş ünvanlı fotografçı yetiştirmesine rağmen; fotoğrafik bir Türkiye ekolü yaratılamadı.

Halbuki biz onunla ne hayaller kurmuştuk... Ve şimdi kurduğumuz  o hayalleri, yalnızlığın sessizliğinde anmakla yetiniyorum. Çünkü onu kaybettik. Türkiye'nin ilk fotoğraf profesörü, ülkesinin sevdalısı, bilgi küpü, bilge Prof. Dr. Mehmet Bayhan vefat etti. Ama hayallerini yaşatacak kurumlar O'nu öldürmeyecek. Altınoran da bunların başında gelecek."


 

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.