TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuraklık..

Yazının Giriş Tarihi: 24.08.2022 18:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2022 16:01

Artık gelecek şu kadar yılda havalar şöyle ısınacak, şu olacak, bu olacak diye tahminler kalmadı. Çünkü artık şimdi şöyle oldu, sıcaklık rekor kırdı, zamansız fırtına, dolu, yağış vs.. yaşamaya başladık. Sebebi ne? Derseniz.. Kuraklık…

Evet! Küresel iklim değişiminin sonucunu bariz bir şekilde yaşamaya, etkielrini görmeye başladık.. Hem de sık sık.. Yaz döneminde kırılan sıcaklık rekorları vs. derken şimdi de Avrupa son 500 yılın en kurak dönemini yaşıyor denmeye başlandı.

Ortak Araştırma Merkezinin (JRC) Avrupa Kuraklık Gözlemevi'nin analiz ve verileri temelinde hazırladığı "Avrupa'daki Kuraklık-Ağustos 2022" raporu yayımlandı ve uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre Avrupa'nın son 500 yılın kurak dönemini geçirdiği belirtiliyor.

Bu yaşanan değişimin başta mısır, soya fasulyesi ve ayçiçeği gibi ürünlerde rekoltede son 5 yılın ortalamasının yüzde 15 altında olması bekleniyor. Yani iş ciddi.. Sadece o mu? Değil.. Yağış azlığı/olmaması ile Avrupa genelinde akarsularda su seviyelerinin azaldığı, hidroelektrik santrallerindeki üretimin düştüğü, diğer güç santrallerindeki soğutma sistemlerinin de olumsuz etkilendiği belirtiliyor.

Zaten son birkaç yıldır küresel iklim değişimiyle birlikte dünya genelinde orman yangınlarına şahit olduk. Bitki örtüsü azaldı, canlı çeşitliliği aynı şekilde.. Köyler, kasabalar vs. yüzbinlerce insan olumsuz sonuçlara maruz kaldı.

Raporda diğer bir paylaşım da dikkat çekici.. Dünya genelinde insanların, iklim ve çevresel krizlerin etkilerini en çok suyoluyla hissettiğine; 1970'den bu yana hava, iklim ve su tehlikelerinin tüm afetlerin yüzde 50'sini, tüm ölümlerin de yüzde 45'ini oluşturduğuna dikkat çekilmiş..

Ayrıca kuraklığın 1970'den 2019'a kadar yaklaşık 650 bin insanın ölümüne doğrudan sebep olduğu belirtiliyor. Kuraklığın insanlar üzerinde ciddi etkisi de bariz ortada.. Kuraklığın, gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmaya yönelik en büyük tehditler arasında yer aldığı ve yaklaşık 2,3 milyar insanın kuraklıktan muzdarip bölgelerde yaşadığı söyleniyor.

Sadece bu da değil.. 2040 yılına kadar dünya genelinde her dört çocuktan birinin su kıtlığı yaşayacağı tahmin ediliyor deniyor ancak bence bu süre daha kısa olacak.. Ayrıca her yıl 12 milyon hektardan fazla arazinin çölleştiğinden bahsediliyor. Şimdi topraklar yok olursa bunca insan nasıl yeterli gıdaya ulaşacak düşündünüz mü?

Yani artık o bölge, şu bölge etkilenecek diye bir şey yok.. Çünkü tüm dünya etkilerini yaşamaya başladı. Kuraklık uzak değil, şuan kapımızda.. Bunun ne kadar farkındayız ve önlem alıyor muyuz?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.