Lezzetin başkenti derken Adana’dan sonra diye düzeltelim biz onu …
Gaziantep, Türkiye'nin güneydoğusunda, tarih kokan sokakları, nefis yemekleri ve misafirperver insanlarıyla otantik bir şehirdir. Bu İlimiz, hem tarih hem de gastronomi meraklılarının mutlaka uğraması gereken bir lokasyon.
Adana’ya yaklaşık 2,5 saat uzaklıkta olan Gaziantep’te nerelere gittim inceleyelim:
Zeugma Mozaik Müzesi: Gaziantep’in tarihini keşfetmek isteyenler için görülmesi gereken bir mekan olan Zeugma Mozaik Müzesi’nde antik döneme ait birçok eseri bulunuyor.
(Çingene Kızı)
Gaziantep Kalesi: Tadilat olduğu için bizzat gidip gezemedim fakat manzarası eşliğinde kahvaltımı yaptım.
Bakırcılar Çarşısı: Geleneksel Bakırcılar Çarşısı, bakır işçiliğiyle ünlü eserlerle doludur. Mutlaka sevdiklerinize hediye almalısınız.
Gaziantep Mutfağı ve Restoranlar: Beyran çorbası, baklava, kebaplar ve Antep fıstığı. Bunları tatmadan dönmeyin.
(İmam Çağdaş)
Beyti kebabı efsaneydi
Gurme Vedat Milor ''Soğanlı lahmacunu tek kelime ile şaheser. Soğanları bıçak kıyması. Zırh ile çekiliyor. Et ile soğan oranı yerinde, kullanılan kuzu eti de çok lezzetli. Herhalde fırınları da lahmacun pişirmek için çok uygun çünkü lahmacun hem iyi pişmiş hem de içi sulu kalmış. İstanbul’da iyi ve çok iyi lahmacunlar yedim ama bu düzeydekini ilk kez Antep’te yediğimi itiraf edeyim. ''
Tahmis Kahvesi: Gaziantep’in tarih kokan kafe ve çayhanelerinden biri.
Tahmis Kahvesi, 1635 yılında Gaziantep'te kurulan tarihi kahvehanedir. Tahmis Kahvesi Türkmen ağası ve Sancak Beyi Mustafa Ağa Bin Yusuf tarafından, Mevlevihane Tekkesi'ne gelir getirmesi amacı ile 1635-1638 yıllarında yapılmıştır. 1901 ve 1903 yılında iki büyük yangın geçirmiştir. Mevlevihane'nin postnişini Feyzullah oğlu Şeyh Münip Efendi, Tahmis Kahvesi ve 33 dükkanının tadilatını yaptırmıştır. Tahmis Kahvesi uzun yıllar boyunca Löküslü Kahve ve Tömbekici Kahvesi olarak da anılmıştır. Tahmis Kahvesi zaman içerisinde çeşitli onarımlardan geçmiştir. Son olarak 2009 yılında restore edilmeye başlanmış ve bu restorasyon iki yıl sürmüştür.
Gaziantep’in en güzel yanı belki de insanları. Misafirperverlikleriyle ünlü bu insanlar, yabancıyı dostça kucaklar.