TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mardin’in çehresi yatırımla değişti

Mahmut Demirtaş yönetimindeki Mardin Belediyesi’nin attığı adımlar yıllardır kangren haline gelmiş birçok sorunu giderdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2023 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2023 17:49
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Mardin’in çehresi yatırımla değişti

Adnan AVUKA/ÖZEL HABER

MARDİN (İLKHABER) - Mardin Valisi ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Demirtaş yönetimindeki Mardin Belediyesi, son yıllarda dev çalışmalara imza attı. Demirtaş’ın kapsamlı projeleri hayata geçirmesiyle birlikte Mardin bambaşka bir kent oldu.

Mardin Belediyesi son yıllarda, birçok şehirde ancak 35-40 yıla sığdırılabilen büyük proje ve çalışmayı gerçekleştirdi. Ulaşımdan altyapıya, turizmden içme suyuna, parklardan spor tesislerine kadar farklı alanlardaki yatırım ve projeler, Mardin'i modern ve yaşam standartları yüksek bir şehir haline getirdi. Mahmut Demirtaş yönetimindeki Mardin Belediyesi'nin attığı adımlar, yıllardır kangren haline gelmiş birçok sorunu da giderdi.

Göreve geldiği günden bugüne kadar mesai saatlerinin dışında cumartesi ve pazar günleri de durmaksızın ilçe, ilçe, mahalle, mahalle ekibiyle çalışan Vali Demirtaş, vatandaşa verilen hizmetleri yakından takip ediyor. Adana’da görev yaptığı zamanlarda, ‘Atom Karınca’ olarak anılan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mahmut Demirtaş, 2022’den 2023 yılının ocak ayına kadar hayata geçirilen çalışmalarını gazetemiz Temsilcisi Adnan Avuka’ya anlattı.

Mardin için kapsamlı projeleri hayata geçirmekten mutlu olduğunu belirten Vali Demirtaş, “Mardin insanlarına ne kadar çalışsak azdır. Çünkü onlar güzel insanlardır. Çünkü onlar devletin hizmetlerine en iyisini ve güzeline layık insanlardır.  Mardin’de bir şanstır. Mezopotamya’nın güzel bereketli topraklarında yaşayan insanları hepside birbirinden güzel insanlardır. Bu insanlara ve Mardin şehrine hizmet etmek bir ibadet kadar önem taşımaktadır. Ne mutlu Mardinliyim diyene” dedi.

Devletin vatandaşlara verdiği önem ve insanca yaşayabilmeleri için bin bir fedakarlık yaparak hizmetler getirdiğini anlatan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mahmut Demirtaş, “Devletin vatandaşlara verdiği önem ve insanca yaşayabilmeleri için bin bir fedakarlık yaparak yaptığı bu yatırımları Valilik olarak takip etmek görevimizdir. Biz buraya hizmet etmek için geldik. Sandalyede oturup hizmet etmek değil enerjimizi sarf ederek vatandaşın yanında olmak bizim görevimizdir. Valilik bütün Sivil toplum kuruluşları, mahalle muhtarları, yatırımcı iş insanları sık sık bir araya gelerek ilin sorunları ve çözüm yollarını aramaya çalışıyoruz. Mardin’e yapılan bu hizmetleri yardımcı olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve yetkili bakanlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi arz ederim. Mardin’e hizmetlerimiz daha bitmedi, daha çok çalışacağız” şeklinde konuştu.

Vali Demirtaş, yapılan projeleri tek tek açıklarken, 05.01.2023 tarihi itibariyle Mardin ve ilçelerinde 181 km’si sıcak asfalt olmak üzere toplamda bin 734 km yol yaptıklarını belirterek yaptığı çalışmaları ve projeleri şöyle sıraladı;

“En büyük amacımız medeniyetin göstergesi olan yol’un gitmediği hiçbir yerleşim birimini bırakmamaktır. Böylelikle bu yıl içerisinde yolu olmayan hiçbir yerleşim birimini bırakmayacağız. 05.01.2023 tarihi itibariyle 181 km’si sıcak asfalt olmak üzere toplamda bin 734 km yol yapılmıştır. Artuklu, Derik, Midyat, Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerimizde 27 bin metreden fazla sokak sağlıklaştırma ve cephe iyileştirme çalışmaları yapılmakta. Bu ana değin 19 bin 100 metre çalışmamız tamamlanmış bulunmaktadır. Büyükşehir Belediyemiz tarafından yeni aydınlatma sistemi tamamlanan Mardin Kalemizde aynı zamanda yüzde 66’lık enerji tasarrufu sağlıyoruz. Sizlere de bu görsel şölene karşı çay ve kahvelerinizi yudumlamak kalıyor.

SAAT KULESİ  

Şehrimizin doğal dokusuna uygun saat kulesi yaptık. Özel gün veya etkinliklerde günün anlam ve önemini simgeleyen renk ve tasarıma uygun modern ışıklandırma sistemine de sahip. Yönetimimiz döneminde 328 km. içme suyu hattı, 105 km isale hattı, 162 km kanalizasyon hattı döşemesi, 45 adet içme suyu kuyusu ile 40 adet içme suyu deposu yapılarak vatandaşlarımızın altyapı alanındaki ihtiyaçlarını giderilmesini sağladık. Kendi Asfaltımızı kendimiz yapıyoruz. 4 ayda 22 milyon metreküp asfalt ürettik. 7 dekarlık bir alan üzerinde 3 bin 500 m2’si yeşil alan olan Çocuk Trafik Eğitim Parkımızı hayata geçirmiş bulunmaktayız.

ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ

Yerele özgü meyve ve sebzelerin fide ve fidanlarının ekimi yapılarak çiftçilere dağıtımı yapıldı. Bıttım sabunu, halhali zeytini, badem, fıstık, kiraz ve çilek gibi onlarca ürünün üretimi sağlanmaktadır. Yılda 1 milyondan fazla fidan dağıtımı yapılmakta. Artuklu, Derik, Kızıltepe, Nusaybin ve Midyat İlçelerimizde 1 adet gençlik merkezi kurulu bulunmaktadır. Kalan diğer 5 ilçemize de yapım ve kurulum işleri devam etmektedir.

KADIN MERKEZLERİ

5 büyük ilçemiz olan Artuklu, Kızıltepe, Midyat, Nusaybin ve Derik ilçelerimizde kadın merkezleri açarak kadınların birçok alanla tanışmasını, kendini gerçekleştirmesini ve toplumu temiz ahlak üzere inşa etmesini ummaktayız. Kalan diğer 5 ilçe merkezimizde kadın merkezleri açılacak. Bu merkezlerimizde ilk yılda 5 binden fazla kadına ulaşmayı amaçladık.

KAPALI SEMT PAZARLARI

Her türlü ürünleri haricinde yerli ürünlerinde kolay ulaşılabilir, ürün çeşitliliğinin fazla olacağı kapalı semt pazarı ürününü pazarlamak isteyenler için de büyük kolaylık sağlamaktır. Diğer ilçelere yapılacak olan kapalı semt pazarların fizibilite çalışmaları tamamlandı.

FİLM KÜLTÜRÜ AŞILANDI

Şehrin daha yaşanabilir bir yer olması ve konfor içinde her yaş grubuna hitap ederek ücretsiz olarak film izlemelerine olanak sağlamak kültürel zenginliğin hat safhada olduğu şehrimizde derin anlamlar taşıyan filmlerin yanı sıra güncel filmlerle halka dolu dolu saatler geçirterek film kültürünü aşılamak ve devamlılığını sağlamaktır.

SPORCULARI UNUTMADIK

İlimiz Kızıltepe İlçesinde bulunan Kızıltepe Stadyumunda sporcular için IAAF standartlarına uygun, 400 metre 4 kulvarlı Tartan Pist ve Atletizm Alanı yapılıyor.  Sporcuların spor faaliyetleri ve profesyonel yarışların düzenlenebilmesi için yapılacak.

BITTIM SABUNU TANITIMI YAPILIYOR

İlimize özgü Bıttım Sabunu’nun üretimi ve tanıtımı yapılması düşünüldü. Turizmle bütünleştirilerek UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olan Mardin'in bu alanda kurumsallaşarak kentin sosyal ve ekonomik gelişmesine katkı sağlayacak.

EDS HAYATA GEÇTİ KAZALAR AZALDI

Şehrin 5 farklı noktasına Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) projemizi yerleştirdik ve bitirdik. Eğitiminin erken yaşlarda alınması amacıyla 1 adet 7 dekarlık bir alan üzerinde 3 bin 500 m2’si yeşil alan olan Çocuk Trafik Eğitim Parkımızı hayata geçirmiş bulunmaktayız.

MODERN HAYVAN BARINAĞI

Hayvanların barınma, sağlık ve beslenme gibi sorunlarını ortadan gidermek üzere modern bir hayvan barınağı tesisi inşa edildi.

OTOMATİK SULAMA

Hayata geçirilen proje İle Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde karayolları yol ağında bulunan Orta Refüjlerde yapılan peyzajın daha Yeşil ve Güzel bir görüntüye kavuşması amacı ile otomatik sulama yapılıyor. Su, emek ve maliyet tasarrufunun sağlanmasının yanında tanker veya arazöz ile sulamalarda yaşanan can ve mal güvenliği tehlikesinin bertaraf edilmesi amaçlandı.

TARİHİ DOKULAR KORUNDU

Kentsel Sit alanı içerisinde yer alan, tarihi dokuya aykırı niteliksiz betonarme yapılar kent yapısını bozduğu için yıkılmasına karar verildi. Öncelikli olarak 60; toplamda 240 yapının yıkılması planlandı. Şu ana kadar 150 dairenin bulunduğu değişik katsayılarına sahip 23 yapı yıktırılmıştır.

SULAMA KANALLARI

Savur ilçemizde bin 200 ile Kızıltepe İlçemizde 800 metre olmak üzere 2 bin metre sulama kanalı yapıldı. En merkezi yerin dahi her açıdan yaşanılabilir bir hale getirilmesi amaçlandı.

SPOR FAALİYETLERİ

10 ilçemizde yüzme, futbol, basketbol, masa tenisi, Uzakdoğu sporları, güreş ve jimnastik gibi birçok alanda 10 binden fazla çocuğumuza sportif faaliyetler verildi. 2022 yılında (bahar döneminde) maddi durumu yetersiz ve çocuğu yüksek öğrenimde aktif olarak okuyan 7.652 adet aileye 1.000’er Türk Lira; güz döneminde ise 10.028 adet aileye 1.500’er Türk Lirası, toplamda 22.660.000 TL maddi yardımda bulunduk. Bunu önümüzdeki eğitim döneminde de tekrar yapmayı uygun bulduk. Bunun dışında, barınma sorunu yaşayan 825 öğrenciye barınma ve 2 adet de 500 öğrenci kapasiteli kız öğrenci yurdunun hizmet etmesini sağladık.

MİLLET BAHÇELERİ PROJELERİ

Artuklu Millet Bahçesi (Projesi Bitti, İhaleye Çıkacak - 94 Dekar), Nusaybin (İhalesi Yapıldı. Yapımı Devam Ediyor - 97 Dekar), Kızıltepe (Bitmek Üzere - 152 Dekar), Midyat (İhalesi Yapıldı Yapımı Devam Ediyor - 26 Dekar), Kasımiye Millet Ormanı Projesi  (İhalesi Yapıldı Devam Ediyor - 450 Dekar), Sultanköy Kent Ormanı (Mesire Alanı ihalesi yapılacak - 270 Dekar).”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.