TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mercimek:  Gruplaşarak gezen sokak köpekleri tehlike saçıyor

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Recai Mercimek, Pozantı’nın Tekir’den, Bürücek Mahallelerinde sokak hayvanlarının toplumsal bir tehlike durumuna geldiğini savundu.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2022 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2022 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Mercimek:  Gruplaşarak gezen  sokak köpekleri tehlike saçıyor

Bayram BULUT- Ahmet AKDENİZ

ADANA (İLKHABER)-İYİ Parti Grup Başkan Vekili Recai Mercimek, Pozantı’nın Tekir’den, Bürücek Mahallelerinde sokak hayvanlarının toplumsal bir tehlike durumuna geldiğini savundu.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde sokak köpeklerinin gruplar halinde dolaşarak tehlike saçtıkları konusu konuşuldu. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Recai Mercimek, Pozantı’nın Tekir’den, Bürücek Mahallelerinde sokak hayvanlarının toplumsal bir tehlike durumuna geldiğini öne sürdü. Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay ise, ilçelerinde sokak köpeği sayısının arttığını belirterek, bunun nedenlerini anlattı.  Çay ayrıca, Pozantı İlçesi’nde insanların ev ve bahçelerinde köpek besleme gibi bir alışkanlıklarının olmadığını savundu.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı 3. Birleşimine ait gündem maddelerinin yer aldığı oturum toplandı. Meclis Salonu’nda gerçekleşen oturama Meclis 1. Başkan Vekili Mustafa Akgedik başkanlık yaptı. Açılış yoklamasının ardından meclis üyeleri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 84. Yıl dönümü nedeniyle 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından ise gündem dışı konuşmalar yapıldı. MHP Grup Başkan Vekili Cemal Demirdağ, CHP Meclis Üyesi Elif Uzun, İYİ Parti Grup Başkan Vekili Recai Mercimek ve Mustafa Çay söz alarak Atatürk’ü rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Recai Mercimek ayrıca burada yaptığı konuşmada sokak köpekleri konusuna dikkat çekti.  Sokak hayvanlarının toplumsal bir tehlike durumuna geldiğini öne süren Mercimek, Tekir’den, Bürücek’ten dünden beri 20’ye yakın telefon aldığını söyleyen Mercimek, “Sokak hayvanları olan sokak köpeklerinin çok tehlikeli hale gelmesinin nedeni şudur. Ekonomik zorluklar nedeniyle evlerde beslenen hayvanlar sokağa salınıyor. Evde besleyemiyor, sokağa salınınca bir kitle halinde dolaşılıyor ve saldırgan hale geçiyorlar” dedi.

Verdiği bilgilere Adana Büyükşehir Belediyesinden aldığını belirten Mercimek, “Bu benim Adana Büyükşehir Belediyesi’nden aldığım bilgi. Dolayısıyla son derece tehlikeli bir durum arz ediyor. Geçen yaz böyle bir durum Tekir ve Bürücek’te yoktu ama şuaralar tehlike çoğalmış, hatta insanlar sokakta dolaşamıyor hale gelmişler. Bunun en büyük çözümü de kısırlaştırma her halde.  2022 yılsonu itibariyle bazı yerlerde barınağın yapılması gerekirken, artık ne olur bilemeyiz. 4 ilçemiz 75 bin nüfusunun üzerinde olduğu için barınak kurmaları gerekiyor. Bununla ilgili Pozantı Belediye Başkanımız Mustafa Çay bununla ilgili bir şeyler söyleyecektir. Şehir merkezinde de durum aynı. Köpekler kitlesel olarak dolaşıyor” şeklinde konuştu.

Salona bulunan bir hayvan severin yapılan konuşmaya tepki göstermesi üzerine, Recai Mercimek, “Siz benim konuşmamı dinlemediniz her halde. Biz hayvan düşmanı mıyız? Sizin hayvan sever olduğunuzdan, biz daha fazla hayvan severiz merak etmeyin. Durum hassasiyetini koruyor. Bu toplumsal bir tehlike haline geldi. Ama acı vererek değil, kısırlaştırma yapılarak ve yeni barınaklar kurularak bu sorun çözülecektir diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ardından söz alan Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay ise, köpek meselesinin sadece Pozantı değil tüm ülke genelinde yaşanan bir sorun olduğun aktardı. Recai Mercimek’e yanıt veren Çay, “ “Recai ağabeyin konuşmasına bakılırsa sadece Pozantı’da bir köpek meselesi var diye algılanabilir. Bunu öncelikle bir aydınlatmak lazım. Türkiye’nin genelinin bir sorunu bu. Ama her halde Recai Mercimek geçen aylarda çok fazla Mustafa Çay nerede bu 400 köpek diye soru soranları çok dinledi.  O öldürüldüğü iddia edilen köpekler yeniden ayağa kalktı yeniden sokaklara doldu diye düşünüyorum. Ölmediğini Cenabı Allah ortaya koydu” dedi.

Komu oyuna sık sık hayvanlar konusunda bilgilendirme yaptıklarını ancak bu anlamayan art niyetli kişilerin olduğunu savunan Başkan Çay, “Hayvan besleyenlerinde genelde ana cadde üzerinde bu hayvanlara yemek attıkları için bu alanlarda gruplar halinde toplanıyorlar. Bunu ifade ettik, anlattık. Ama anlamak istemeyenlere de dava açtık.  Hodri meydan dedik. Bu meydan okumamıza kimse çıkıp erkeklik yapıp şurada bu köpekler gömülü demedi. Çünkü gömülü köpek olmadığını bildiğimiz için hodri meydan dedik. Ondan sonra bizimle ilgili savcılığa şikayette bulundular. Barodan 3 hanım efendi geldi. Yine bir şey çıkmadı” şeklinde konuştu.

Pozantı’nın genelinde evinde, bahçesinde köpek besleyen sayısının çok az olduğunu işaret eden Başkan Çay, “Pozantı’nın talipsizliği şu. Pozantı merkezde, köylerde dahil toplam 100 tane köpek besleyen vatandaş bulamazsınız. Bizim Pozantı’nın yapısı itibariyle böyle bir alışkanlığı yok.  Besleyenlerde geçmişten memuriyetten kalma alışkanlıklarını sürdürenlerdir.  Buraya gelirken zabıta müdürüme talimat verip geldim.  Pozantı Merkezde o kadar çok köpek var. Çevre illerdeki belediyelerimizden, kamyonla köpekler köylerimizin sınırlarına bırakılıyor. Pozantı hem merkez anlamında, hem Tekir anlamında eti mangalı bol olan bir yer. Bırakılan köpekler kokuyu alıp geliyorlar” diye konuştu.

 Pozantılıların köpek besleme alışkanlıklarının olmadığının altını çizen Başkan Çay, “Bizim koyduğumuz mamalıklar var. Buralara mama koyuyoruz. Büyükşehirden gelen mamaları, hayvan severlerin getirdiği mamaları koyuyoruz. Lokantalardan  yağlı ekmek, et parçalarını alıyoruz kasaplardan veriyoruz. Bunu yapmamıza rağmen, hayvan severler sosyal medyada bana ‘Yazıklar olsun sana başkan. Bir ekmekle mi besliyorsun bu hayvanları. Gözünü ekmek, gözünü toprak doyursun’ diyorlar. Ben o memlekette hayvan severliğimle mücadele ediyorum bunu herkes biliyor. Yılkı atları için hipodrom müdüründen yulafları alıyorum. Bir metre karın içerisinde hayvanlara götürdüğümü paylaşıyorum. Mama verdiğimi, kuşlara buğday attığımı paylaşıyorum. Mama ticareti yapanlar bu işi karıştırıyorlar” ifadelerini kullandı.

Sokak hayvanları için 3’lü protokol yaptıklarını kaydeden Başkan Çay sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ben bir kısırlaştırma merkezi kurmak için mücadele ettim. 2 dönümlük bir alana yaptım. Adana Büyükşehir Belediyesi, Pozantı Belediyesi, İlçe Tarım olarak 3’lü protokol yaptık. Toplama bize ait. Ameliyatlar, kısırlaştırmalar büyükşehire ait, besleme ve güvenlik görevi bize ait . Hayvanların zekaret dönemindeki bir hatalık bakım sürecide ilçe tarım müdürlüğünün veterinerine ait olmak üzere sistematik olarak bu işi yapıyoruz. Geçen yıl 70’ün üzerinde, bu yıl 100’ü geçen hayvanı kısırlaştırdık. Daha fazla hayvanı kısırlaştırmak gerektiğini söylüyorum. Pozantı’nın böyle bir gücü yok.  O zaman Adana Büyükşehir Belediyesi ve diğer büyük ilçe belediyelerinin büyük yerleri yaparak, kısırlaştırma yapması lazım. Gerçeklerle yüzleşip hep birlikte hareket etmemiz gerekli. Sadece Mustafa Çay ile bu işin olma imkanı yok. Bizim oraya arabayla birileri köpek getirip indiriyor. Bir anda 200 köpeği karşımıza çıkıyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.