TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Miniklere beslenme önerileri

Uzun bir yaz tatili sonrası yeni eğitim ve öğretim dönemi başladı. Okul öncesi öğrencileri ile ilkokul birinci sınıf öğrencileri bir hafta erken eğitime başlarken, devamında ortaokul ve liseler de başladı. Bununla birlikte üniversiteler ise bu ayın sonu ile Ekim başında ders başı yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2022 19:10
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2022 19:10
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Miniklere beslenme önerileri

Serhat ŞANLI / ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) – Uzun bir yaz tatili sonrası yeni eğitim ve öğretim dönemi başladı. Okul öncesi öğrencileri ile ilkokul birinci sınıf öğrencileri bir hafta erken eğitime başlarken, devamında ortaokul ve liseler de başladı. Bununla birlikte üniversiteler ise bu ayın sonu ile Ekim başında ders başı yapacak.

Uzmanlar, ilk kez eğitim hayatına başlayacak olan okul çağı çocuklarının, bedensel ve zihinsel yönden gelişme döneminde oldukları için beslenmelerinin büyük önem taşıdığına vurgu yapıyor. Özellikle ebeveynlerin ‘’Yesin de ne yerse yesin’ gibi yaklaşımlarının, çocukların ilerleyen yıllardaki sağlığını olumsuz yönde etkiyeceğine dikkat çeken uzmanlar, uyarıda bulunuyor.

Gazetemize çocukların sağlıklı beslenmesi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, son yıllarda obezitenin çığ gibi büyüdüğünü ve çocukların sağlıklı beslenmesi için ebeveynlere çok büyük iş düştüğünü söylüyor.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanın ve bunu yaşam tarzı haline getirmenin önemine vurgu yapan Şenses; “Öncelikle öğrencilere düzenli kahvaltı alışkanlığı kazandırmak çok önemli.. Düzenli kahvaltı alışkanlığı olmayan çocukların ilerleyen saatlerde acıkmaları, onları abur cubur tüketmeye itebilir. Bu, dengesiz ve sağlıksız beslenmelerine neden olacaktır.

Çocukların büyüme ve gelişme döneminde alması gereken enerji ve besin ögelerinin çoğunu ana öğünlerden alır. Öğün atlaması hem enerji, hem de besin ögeleri yönünden yetersiz olacağından sağlıksız bir beslenmeye neden olur.” Dedi.

Şenses, “Sabah kalktığımızda gece boyunca uzun bir süre aç kalan vücudumuzun gerekli olan enerji ve besin ögesini alması için iyi bir kahvaltı yapılması gerekiyor. İyi bir kahvaltı ile yeni güne başlayan çocuklar, okulda derse daha kolay adapte olacaktır. Birçok öğrencinin erken kalkması nedeniyle bu önemli öğünü atladığını görüyoruz. İşte burada annelere büyük görev düşmekte.. Sevebilecekleri öğünleri hazırlamak, kahvaltı yapmalarını sağlamak önemli..” diye konuştu.

Çocukların beslenmesi için önerilerde bulunan Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, şu açıklamalarda bulundu;

“Minikler, kahvaltı alışkanlığı kazanmayıp acıktıkları zaman abur cubur tüketmek isteyebilir. Gazlı içecekler, yağlı ve şekerli besinler tüketebilir. O nedenle bu tür yiyeceklerin zararlarından bahsedilmeli ve sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmeleri sağlanmalıdır. Haşlanmış yumurta, peynir, mevsim sebzeleri (domates, salatalık, yeşillik) ekmek, ev yapımı reçel, bal veya pekmez iyi alternatifler olur.

Sabahları, süt ile hazırlanmış kahvaltılık, sebzeli bir omlet veya menemen yararlı olur. Çok tahıllı ekmekler ile hazırlanmış tost veya sandviç yanına veya içerine mevsim sebzeleri domates, salatalık, yeşillik tercih edilebilir.

Ayrıca sabah uyanınca kahvaltı yapamayan çocuklar için süt ve mevsim meyvesi ile küçük bir kahvaltı yapması sağlanıp ara öğün olarak tost veya sandviç tüketmesi sağlanabilir. Ara öğün olarak beslenme çantasına koyacağınız besinler günlük enerji ve besin ögesi ihtiyacını karşılamak için önemli olduğu kadar beyin gelişimi için de önemlidir.

Mevsim meyveleri, kuruyemişler (ceviz, fındık, badem vs.) süt veya ayran, ev yapımı kek veya poaça, taze sıkılmış meyve suları, sağlıklı sandviçler beslenme çantasına koyulabilir. Çocuklar büyüme ve gelişme döneminde alması gereken enerji ve besin ögelerinin çoğunu ana öğünlerden alır. Öğün atlaması hem enerji hem de besin ögeleri yönünden yetersizlik sağlayacağı için sağlıksızdır. Onun için mutlaka günde 3 ana öğün yapılmasına dikkat edilmelidir.

Tabi özellikle büyüme ve gelişme döneminde kaliteli protein ihtiyacının karşılanması çok önemli. Et, tavuk, balık, yumurta gibi besinleri sağlıklı yöntemlerle pişirerek çocuklara sunmak protein ihtiyacını karşılamak konusunda ciddi destek sağlar. Aynı zamana yine bir kaliteli protein kaynağı olan peynir, süt, yoğurt, ayran, cacık kalsiyum açısından da destek sağlar.

Kuru bakliyatlar (kuru fasulye, nohut, barbunya vs.) bitkisel kaynaklı protein açısından zengin olur. O bakımdan haftada en az 2 defa mutlaka tüketmesi sağlanmalıdır. Öğünde salata veya söğüş tüketmesini sağlamak lif alımı açısından da çok önemli..

Öğle veya akşam öğününden birinin sebze olarak tüketilmesi de yine lif açısından ve besin ögesi çeşitliliğini sağlamak açısından çok önemlidir. Yine ana öğünlerde az işlem görmüş ekmekler veya pilav, makarna gibi çocuğun enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan besinler ihmal edilmemelidir.

SOFRADA YEMEK YEMESİNİ SAĞLAYIN

Çocukların bilgisayar ve televizyon karşısında yemek yediğini görüyoruz. Bu gibi durumlarda ne yedikleri ve ne kadar tükettiklerini kontrol etmekte zorlanırlar. Özellikle akşam yemeklerinde ailecek sofraya oturmayı alışkanlık haline getirmek, hem aile bütünlüğünü sağlamaya yardımcı olacak hem de ebeveynlerin çocuklara sağlıklı beslenme konusunda örnek olmasını sağlayacaktır.

SU ÖNEMLİ

Suyun önemi hepimiz için aynıdır. Su hayattır. Çocukların vücudunda yetişkinlerden daha fazla su bulunur. O bakımdan çocukların su tüketmeleri çok önemli.. Onların suya ihtiyaç duydukları, her an tüketebilmeleri için evde onların kolay ulaşabilecekleri yerlerde su olmalı ve mutlaka beslenme çantalarına su eklenmelidir.

UYKUSUZ KALMASINLAR

Uyku aslında hepimiz için zaruri bir ihtiyaçtır. Gelişme çağındaki çocuklar için tabi ki bu daha önemli.. Düzenli ve kaliteli bir uyku çocuğun büyüme hormonlarının daha düzenli salınımına yardımcı olur. Onun için günde 6 saatten az 10 saatten fazla uykuya vakit ayırılmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca uykunun kaliteli olması için çocuğun uyuduğu saatin çok geç olmaması ve uyuduğu ortamın karanlık olması da önemlidir.

Tüm gün okulda oturan eve gelince masa başında ders çalışan çocuğun harekete ihtiyacı vardır. Hareketsizlik maalesef kalori harcamamızın yavaş olmasını sağlar. Özellikle çocukluk çağında yapılan sportif faaliyetler çocuğun hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı açısından gelişimine olumlu katkı sağlar.

Sağlıklı yaşamın ilk adımları çocukluk çağında atılır. Zaten yeterli ve dengeli beslenme ömür boyu hepimiz için çok önemlidir. Onun için aileler çocuklarına yeterli ve dengeli beslenme konusunda iyi örnek olmalıdır. Zaten ebeveynler kendi beslenmelerini sağlıklı tercihlerden yana yaptıklarında çocuklarında onları örnek almaya başladıklarını göreceklerdir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.