ALİ GÜRELİ
ADANA (İLKHABER) - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, yarından itibaren başlayacak 2023 sezonu mısır alım fiyatını ton başına 6 bin lira olarak belirledi. Artan girdi maliyetleri nedeniyle de üreticiler fiyattan memnun kalmadı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Mısır alım fiyatları beklentilerin altında açıklandı. Tonda en az 8 bin TL olmalıydı. Çıkardığımız kiloda 5 lira 692 kuruşluk üretim maliyeti, zamlardan önceydi.” dedi.
TMO'dan yapılan açıklamada, mısır hasadının, ağustosun ilk haftasında Adana ve Hatay'da lokal olarak başladığı ve ülke genelinde de bugün itibarıyla yaklaşık yüzde 8 seviyelerine ulaştığı belirtildi.
Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasaların yakından izlendiği ve piyasaların seyrine göre TMO politikalarının oluşturulduğu ifade edilen açıklamada, 2023 yılı mısır üretiminin 8,5 milyon ton olacağının tahmin edildiği aktarıldı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"TMO mısır alım fiyatı, ton başına 6 bin lira olarak belirlenmiştir. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden, belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır. TMO, Türkiye genelinde bulunan iş yerlerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda mısır alım faaliyeti gösterecektir. Ofis ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri, www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satabileceklerdir."
TMO'nun, üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edeceği vurgulanan açıklamada, randevuların yarından 23 Ağustos saat 10.00'dan itibaren alınabileceği ve alımlara TMO işyerlerinde 24 Ağustos'tan itibaren, lisanslı depolar üzerinden ise yine randevulu olarak 28 Ağustos'tan itibaren başlanacağı bildirildi.
Ofis iş yerlerinde, pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacağı belirtilen açıklamada, ürün bedeli ödemelerinin, ürün teslimatının (TMO ve ELÜS) ardından 30 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağı kaydedildi.
-Çukurova'da hasat sürüyor
Çukurova bereketli topraklarında buğdaydan sonra alan olarak en fazla üretimi yapılan dane mısırda üreticiler hasat mesaisini sürdürüyor. Dünyada buğday ve çeltikten sonra en fazla tarımı yapılan tahıl bitkisi olan dane mısırda, Türkiye genelinde geçen yıl 8 milyon 500 bin ton üretim gerçekleştirildi.
Adana'da ise geçen yıl 780 bin dekarı 1. ürün, 87 bin dekarı da 2. ürün olmak üzere 867 bin dekar alanda mısır üretimi yapıldı. Türkiye üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Adana genelinde geçen yıl en fazla mısır ekimi 360 bin dekar ile Ceyhan ilçesinde yapıldı. Ceyhan'ı 139 bin dekar ile Yüreğir ve 97 bin dekar ile Kozan ilçesi takip etti. Bu yıl ise yaklaşık 850 bin dekar alandan 1 milyon 250 bin ton rekolte beklenirken, birinci ürün mısır hasadının ise Ağustos ayı sonuna kadar Adana genelinde tamamlanması bekleniyor.
“Alım fiyatı böyle olmamalıydı”
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da mısır üretiminin kiloda 5 lira 692 kuruş olduğunu söyledi.
Girdi fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 100'ün üzerinde arttığını vurgulayan Doğan, "Buğday fiyatları açıklandıktan sonra akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar maliyetleri daha da artırdı. Üreticilerimiz zarar ederse gelecek sezon mısır ekiminden vazgeçebilir." dedi.
Birçok ürün için ham madde olan mısırın önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Doğan, şunları kaydetti:
"Mısır alım fiyatları beklentilerin altında açıklandı. Tonda en az 8 bin TL olmalıydı. Çıkardığımız kiloda 5 lira 692 kuruşluk üretim maliyeti zamlardan önceydi. Gelen zamların ardından açıklanan alım fiyatı karşısında üretici külliyen zararda. Çiftçilerimiz bu fiyat karşısında şokta. Bu durum 2024 yılında ekim alanları azaltır ve kritik öneme sahip mısır da dışa bağımlı hâle geliriz. Ürün verimliliğinden mutlu olan çiftçilerimiz, serbest piyasada mısır fiyatlarının çok düşük olması ve artan maliyetlerden dolayı endişeli. Ayrıca arpa için ton başına verilen 500 TL prim desteği, mısıra da verilmeliydi."