TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ormanlarımızı koruyalım

Yazının Giriş Tarihi: 30.07.2021 17:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2022 15:59

Hep deriz ya.. Yaz mevsimi geldiğinde en çok korktuğumuz orman yangınlarıdır. Evet! Yaz aylarının korkulu rüyası orman yangınları yine ülkemizin özellikle kıyı kesimlerinde baş göstermeye başladı. Son bir haftadan beridir yaşanan çöl sıcakları insanları bunaltmasının yanında, başta kıyı kentler olmak üzere yurdumuzun çeşitli yerlerinde güzelim ormanlarımıza zarar veren yangınların çıkmasına da neden oldu.

Adana, Antalya, Osmaniye, Muğla, Mersin ve Kayseri’de yine ciğerlerimiz yanıyor. Yangınlarda birçok vatandaş mağdur oldu, koca koca ağaçlar kül oldu. Bu yangınlar sonucu doğamız yanıyor, yıpranıyor, yok oluyor.

Sonrasında da işte son yıllarda bariz bir şekilde yaşadığımız küresel iklim değişikli ile karşı karşıya kalıyoruz. Mevsimler kurak geçiyor, birçok canlı yok oluyor. Su sıkıntısı yaşanıyor, tarım alanında sıkıntı yaşanıyor, gıda sorunu çıkıyor.

Bitkiler yok oluyor, ormanda yaşayan canlılar yok oluyor. Hava ısınıyor, mevsimler anormalleşiyor. Hortumlar, yazın birden çöken yağışlar, kışın yine aynı şekilde ya kurak geçiyor, ya da aşırı yağışlar meydana geliyor. Yani küresel iklim değişikliği ile karşı karşıya kalıyoruz.

Ormanlar, bizim ciğerlerimiz, Hayat kaynağımız.. İçerisinde barındırdığı binlerce tür hayvanın yaşam alanı olmasının yanında yaşam kaynağımız olan oksijeni üretiyor. Yağmurların yağmasını sağlıyor. Havamızı temizliyor.

Ancak ormanlarımıza sahip çıkamıyoruz. Bugün orman yangınlara baktığımızda yine çoğunun insan kaynaklı olduğunu görüyoruz. Evet! Yangınların yüzde 90’ından fazlası insan kaynaklı olarak karşımıza çıkıyor.

İhmal ve dikkatsizlik, anız yakma, piknik sonrası bırakılan kalıntılar, alanı vasıfsız hale getirip kendi çıkarına kullanmak isteyenlerin art niyeti..  vs. ormanlarımızı yok ediyor.

Aslında vasıfsız orman alanı diye bir şeyin olmaması gerekir. Yanan yerler yeniden hayata döndürülmeli.. Kesinlikle orman vasfından çıkarılmamalı.. İnsanların çıkarına bırakılmamalı..

Lütfen daha dikkatli olalım. Doğamızı, tabiatımızı yok etmeyelim. Yok etmeye çalışanlara izin vermeyelim. Doğanın önemini iyi bilelim.. Ormanlarımız ciğerlerimiz, ormanlarımız yaşam kaynağımızdır.

Lütfen ormanlarımızı koruyalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.