TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otomotiv sektörü rotasını uzaklara çevirdi hedef Arjantin ve Şili’de istikrarlı büyüme

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla 21-27 Mayıs tarihlerinde “Arjantin-Şili Otomotiv Sektörel Ticaret Heyeti” organize edildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2023 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2023 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Otomotiv sektörü rotasını uzaklara çevirdi hedef Arjantin ve Şili’de istikrarlı büyüme

AYDIN GÖKÇEOĞLU

ADANA (İLKHABER) – Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla 21-27 Mayıs tarihlerinde “Arjantin-Şili Otomotiv Sektörel Ticaret Heyeti” organize edildi. OİB, geçtiğimiz Nisan ayında Brezilya’da düzenlendiği sektörel ticaret heyetinin ardından bu kez de Arjantin ve Şili pazarını hedef aldı. Bu kapsamda Heyete katılan 17 Türk otomotiv firmasından 21 iş insanı, 60 Arjantinli ve Şilili alıcı ile B2B görüşmeler gerçekleştirildi.

OİB Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Senir ve Gökhan Tunçdöken, Türkiye Cumhuriyeti Buenos Aires Büyükelçisi Süleyman Ömür Budak’ın yer aldığı ve Santiago Büyükelçisi Gülcan Akoğuz’un verdiği resepsiyona katılan heyet, ülkeler arası ticaret ilişkilerini geliştirmek için görüş alışverişinde bulundu. Arjantinli ve Şilili ithalatçı-toptancı firmalara ve tesislere ziyaretler de gerçekleştiren heyet, ikili görüşmeler neticesinde önemli işbirliklerinin de kapılarını araladı. 

b2b

Etkinliği değerlendiren OİB Başkanı Baran Çelik, “Otomotiv sektörünün 2021 yılında Arjantin’e yaptığı ihracatın yüzde 74 artışla 34 milyon doları aştı ve Türkiye artık Arjantin’in otomotiv ithalatında 18.sırada yer alıyor.” dedi.  

Geçtiğimiz yıl yüzde 13,2’lik artışla 38,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini ve Arjantin’in otomotiv ithalatında Brezilya’nın payının yüzde 50 civarında olduğunu söyleyen OİB Başkanı Çelik, “Brezilya’nın yanı sıra Çin, Tayland, Japonya, Meksika ve Almanya da Arjantin’in ithalatında önemli yerler alıyor, Biz de bu ülkeye olan ihracatımızı düzenli olarak artırmayı planlıyoruz” dedi.

Hedef, istikrarlı büyüme

Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması bulunan Şili’nin Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği Uzak Ülkeler Stratejisi’nde yer aldığına dikkat çeken Çelik, şu bilgileri verdi: “Yaklaşık 110 milyar dolar ithalatı bulunan Şili’nin otomotiv ithalatı ise yaklaşık 12 milyar dolar seviyesinde. Şili’ye olan ihracatımız Arjantin’e olduğu gibi bir artış ivmesi yakaladı. 2021 yılında yüzde 140 artışla 98 milyon dolar ihracat yaptığımız ülkeye geçen yıl da yüzde 9,3 büyümeyle 107,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Latin Amerika ülkelerini önemsiyor, buradaki etkinliklerimizi artırmaya, iletişimizi güçlendirmeye gayret ediyoruz. Son 2 yılda ihracat rakamlarımıza olumlu yansıyan çabalarımızı istikrarlı hale getirerek bu pazarda düzenli büyümeyi amaçlıyoruz.”

Otomotiv sektörünün Arjantin ve Şili’ye ihracatı -1000 USD

ÜLKE

2021 YILI İHRACAT

DEĞİŞİM (%)

2022 YILI İHRACAT

DEĞİŞİM (%)

ARJANTİN

34.027,32

74

38.522,31

13,2

ŞİLİ

98.062,40

140

107.192,02

9,3

*Kaynak: TİM

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.