TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana’da tıp fakültesi öğrencileri ve sağlık çalışanları Filistin için ‘Sessiz Yürüyüş’ yaptı

Adana’da tıp fakültesi öğrencileri ve sağlık çalışanları ‘Soykırım ve işgallere karşı’ Sessiz Yürüyüş gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2023 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2023 16:08
Kaynak: CANSU ERSOY
ilkhaber-gazetesi.com
Adana’da tıp fakültesi öğrencileri ve sağlık çalışanları Filistin için ‘Sessiz Yürüyüş’ yaptı

İsrail’in Filistin saldırılarına yönelik Adana’da doktor ve tıp öğrencileri tarafından sessiz yürüyüş gerçekleştirildi. Ulu Camii önünde toplanan grup, burada bir araya geldikten sonra sessiz bir şekilde ellerinde pankartlarla İnönü Parkı’na kadar yürüdü. Sessiz yürüyüş, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile yapıldı. Yürüyüşleri burada son bulan grup açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada yer alanlar kırmızı renkli boyalarla temsili olarak önlüklerini ve eldivenlerini kırmızı renge boyadı.

Açıklamayı Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencisi ve aynı zamanda Balcalı’da İntörn Doktor olarak görev alan Abdullah Yavuz yaptı.

Yavuz, “İşgalci İsrail'in, Filistin'de on yıllardır devam ettirdiği sistematik işgal ve zulüm; 7 Ekim'den bu yana, soykırımdan başka hiçbir kelimeyle anlatılamayacak boyutlara ulaşmıştır. Bu katliam bütün dünyanın gözü önünde devam etmekte ve gücü yetenler ise sessizce izlemektedir” dedi.

YAVUZ: İSRAİL ONLARCA DOKTORU TUTUKLADI, ONLARIN NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYOR

İnsan hakları ve uluslararası hukuk kurallarının açıkça ihlal edilerek binlerce sivil, kadın ve çocuğun katledildiğini belirten Yavuz, ayrıca tıbbi malzemelerin temini ve sağlık hizmetlerinin sunumunun da engellenerek kuvözdeki bebeklerin dahi ölümüne neden olunduğunu kaydetti.

Yavuz, “Gazze'de geçtiğimiz hafta itibariyle 283 sağlık çalışanı öldürüldü, 7 Ekim'den bu yana İsrail tarafından bombalanan 24 farklı hastane ve hizmet dışı bırakılan 100'den fazla ambulans da dahil olmak üzere Gazze'deki sağlık tesislerine toplamda 212 saldırı düzenlendi. İsrail onlarca doktoru tutukladı, onların nerede olduğu bilinmiyor” diye aktardı.

YAVUZ: HASTALAR ÖLÜME TERK EDİLİYOR

Gazze’nin ana hastanesi olan Şifa Hastanesi Başhekimi Muhammed Ebu Salmia’nın 22 Kasım'dan bu yana İsrail tarafından tutuklu bulunduğunu söyleyen Yavuz, “Diğer pek çok kıdemli doktor, neredeyse iki haftadır hiçbir suçlama olmaksızın İsrail ordusu tarafından gözaltında tutulmaya devam ediyor ve kimse onların nerede olduğunu bilmiyor. Gazze'deki 35 hastaneden 26'sı şu anda hizmet dışı. Dokuzu kısmen işlevsel durumda. Bu hastaneler aynı zamanda ülke içinde yerlerinden edilmiş binlerce kişiye de barınak sağlıyor. Yakıtın tükenmesi nedeniyle hastanelerin kapanması sonucu artık kuzeydeki yaralıları tahliye etmek imkansız halde, bunun yerine hastalar ölüme terk ediliyor. Aşırı kalabalık olan Birleşmiş Milletler barınakları; Hepatit A, menenjit, ishal salgını, bit, cilt enfeksiyonları gibi çok sayıda bulaşıcı hastalığın yayıldığı sığınaklar haline geldi” şeklinde konuştu.

YAVUZ: BİZ HEKİMLER VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI OLARAK SAĞLIK BAKANLIĞI’NA SESLENİYORUZ; HASTANELERİMİZDE İSRAİL'E DESTEK VEREN HİÇBİR GIDA ÜRÜNÜNÜN SATIŞINI KABUL ETMİYORUZ

Yavuz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz hafta itibariyle 7000'den fazlası çocuk olmak üzere 18.000'den fazla Filistinli öldürüldü, binlercesi ağır olmak üzere en az 46.000 kişi yaralandı. Hekimler ve sağlık çalışanları olarak İsrail'in bu saldırılarına karşı tepki göstermeye, Gazze'deki sivillerin, çocukların, kadınların, meslektaşlarımızın ve hastaların hayatlarının korunması adına mesleğimize yakışır bir duruş ortaya koymaya kararlıyız. Bu hafta ‘Sessiz Yürüyüş’ümüzü İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak 36 ilde, yurtdışında ise Londra, Chicago, Sydney başta olmak üzere 26 şehirde, dünyada toplam 62 şehirde gerçekleştiriyoruz.  Biz de Adana’daki sessiz yürüyüş için toplandık. Biz hekimler ve sağlık çalışanları olarak Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz: Hastanelerimizde muadilleri olan ve İsrail'e destek veren ilaç ve tıbbi malzeme firmalarının ürünlerini istemiyoruz. Hastanelerimizde İsrail'e destek veren hiçbir gıda ürününün satışını kabul etmiyoruz.”

Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler, Uluslararası İnsan Hakları Örgütleri ve NATO’ya “Kimin insan, neyin insan hakkı olduğuna birilerinin çıkarlarına göre mi karar veriliyor?” sorusunu soran Yavuz, açıklamasının devamında şunları dedi:

“Buradan tüm dünyadaki hekimler, sağlık çalışanları ve vicdan sahibi insanları harekete geçmeye, bu onurlu yürüyüşte yer alarak zulme karşı durmak adına Sessiz Yürüyüş kervanımızda ses olmaya davet ediyoruz. Kanıksamayacağız, normalleştirmeyeceğiz, sindirilmeyeceğiz, sabırla ve azimle zulme karşı duranlar olacağız.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.