TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bunun yapanlar yandı! Karar 1 Temmuz tarihine kadar karar uzatıldı

İkinci el araç piyasasındaki fahiş fiyatların önüne geçilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından 1 Temmuz 2023'de uygulanmaya başlanan "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesinin süresi 1 Temmuz 2024 tarihine uzatıldı. Vatandaş vatandaş memnun ama sıfır araç satan acentaların denetlenmesini istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2023 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2023 15:45
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Bunun yapanlar yandı! Karar 1 Temmuz tarihine kadar karar uzatıldı

"Otomotiv sektöründe yaşanan aşırı ve fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve bazı haksız ticari uygulamalarla mücadelede fayda sağladığı değerlendirilen '6 ay 6 bin kilometre' kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Temmuz 2024 tarihine kadar 6 ay uzatıldı.   Covid-19 pandemisi beraberinde sokağa çıkma yasakları gibi kısıtlamaları getirdi. Bu durum aynı zamanda da 2020 yılında tedarik krizine neden oldu. Tedarik krizinin en çok etkilediği alanlardan biri ise otomotiv sektörü. Otomobil üretimi kısa süreliğine bile olsa durduğu için sıfır araçlara erişim oldukça düştü. Bu nedenle de sıfır araçların fiyatları önemli ölçüde arttı. 

Tedarik krizinde uzunca bir süre otomotiv sektörü, elinde bulunan stok ile hareket edebildi. Ancak diğer sektörlerde de olduğu gibi bazı parçalar, fabrikalara iletilemedi. Bu nedenle de fabrikalar araçları üretebilseler bile çip bulamadıkları için satış gerçekleştiremediler. Böylece araç arzı yetersiz kaldı ve sıfır araç bulunamamaya başladı. Tedarik nedenli arz krizlerinin tamamında olduğu gibi var olan araçların fiyatları ise markaların belirlediği fiyatların çok üstüne çıktı. Bu nedenle de Ticaret Bakanlığı düzenleme yapmaya karar verdi.
Düzenleme ile 6 ay veya 6 bin kilometre kullanılmamış araçların satışına yasak getirildi. Düzenlemenin geçerlilik tarihi 1 Temmuz 2023 olarak belirlenmiş, bakanlığın bu tarihi altı aya kadar uzatabileceği de düzenlemeye eklenmişti. Kararın çıkmasıyla birlikte ilan sitelerinde ki araçların fiyatları ve kilometre bilgileri aniden teker teker değişmeye başlamıştı. Ancak aradan 6 ay kadar bir süre geçti. Düzenlenenin tarihi dolmaya yakın Ticaret Bakanlığı konuyu tekrar ele alarak düzenlemenin süresini 6 ay daha uzattı. 

Bakanlık'tan yapılan açıklamada düzenlemenin Temmuz ayının 1’ine kadar uzatıldığı belirtilerek, "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle 'pazarlama ve satış kısıtlaması' ile 'ilan kısıtlamasına' ilişkin düzenlemelerin 6 ay süreyle daha 1.7.2024 tarihine kadar yeniden uzatılmasına karar verilmiştir. Bununla birlikte, Ticaret Bakanlığı olarak 1.7.2024 tarihine kadar uzatılan 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kaısıtlamasına aykırılık teşkil eden ticari faaliyet kapsamındaki satışların noterlikler nezdinde engellenmesi uygulamasının da devam etmesine karar verilmiştir. Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin yanı sıra, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz üç ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin '6 ay 6 bin km. düzenlemesine' aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenecektir.
Gerçekleştirilen düzenlemeyle ayrıca, İkinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan "ilan yoluyla pazarlaması"1/7/2024 tarihine kadar yapılamayacaktır. Düzenlemeyle, Ticaret Bakanlığı'nın bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkisi bulunmaktadır. Ticaret Bakanlığı olarak otomotiv piyasasında hem fiyat istikrarını sağlamak, hem de adil ve istikrarlı bir piyasa yapısını tesis etmek amacıyla çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülmekte olup, gerekli tüm tedbirler alınmaya devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." İfadelerine yer verildi. 

Araç alacak kişiler ise bu düzenleme ile ilgili şu ifadeleri kullandı; “Ticaret Bakanlığı gerçekten güzel bir çalışma yaptı. Ancak hala piyasada sıfır alınıp, acenta fiyatından daha yüksek fiyat çekenlerle zaman zaman karşılaşıyoruz. İlanlardan kaldırıldığı bu tür araçlar yada ilanlardaki bilgiler değiştirildi. Ama farklı bilgiler yazıp araca bakmaya gittiğinizde yine aynı fiyatlarla karşılaşabiliyorsunuz. Geçtiğimiz aylara kadar piyasada sıfır araç bulunamaması maalesef böyle haksız kazanç elde edenlerin önünü açtı. Acentaların da aslında bununla bağlantısı olabilir. Vatandaşlara 3-5 aya belki de 8 aya kadar araç gelmeyeceği süresini veren acenta çalışanları hiç kimseye araba satamazlarken bu kişilerin eline çok sayıda sıfır araç nasıl geçiyor bunu anlayamıyoruz. Size eğer acenta çalışanları biraz erken araç verecekse sizden haksız kazanç elde etmek için yüksek meblağlar söylüyor. Siz bunu araştırıp fiyatın fazla olduğunu söylediğiniz de ise aksesuar taktık diye bir savunmaya geçiyorlar” ifadelerini kullandılar.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.