TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kış geç gelince nergis zamanı gecikti

Soğukların geç gelmesinden dolayı geç çıkmaya başlayan nergisi bulmak zorlaştığı için fiyatları arttı.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2023 13:33
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2023 13:33
Kaynak: CANSU ERSOY
ilkhaber-gazetesi.com
Kış geç gelince nergis zamanı gecikti

Kış mevsiminin geç gelmesi nergisi de etkiledi. Kışa tam olarak hala geçiş yapamamamız ve yeterli soğukların olmamasından dolayı nergis mevsimi gecikti.

Seralarda çok fazla yetişmeyen ve genellikle doğada kendi kendine var olan nergisler bu zamanlarda açmaya başlar. Soğuk havalarda çıkan nergisler, bu yıl soğukların geç gelmesinden dolayı çok fazla görülmedi. Çiçekçilerin ellerinde çok fazla bulunmayan nergisler, bulunsa bile pahalıya satılıyor. Bulması zor olan nergis bulduğunda da fiyatından dolayı alması zor hale geliyor.

ACAR: NERGİSİ HERKESİN BU MEVSİMDE ALMASINI TAVSİYE EDİYORUM

Nergis fiyatları, bakımı, yetişmesi ile ilgili bilgiler veren ve uzun yıllardır çiçekçilik yapan Hüseyin Acar, nergislerin dağda yetişip kendi kendine çıkan bir çiçek olduğunu söyledi. Acar, “Serada yetişenler de var. Ama onların kokusu çok fazla yok. Kokusu olmadığı için de açıkçası çok fazla tercih edilmiyor. Çünkü nergisi görünüşünden çok yayılan ve kalıcı olan kokusu cezbeder. O yüzden nergisi herkesin bu mevsimde almasını tavsiye ediyorum” dedi.

ACAR: AZ OLAN BİR MALZEMENİN HER ZAMAN FİYATI YÜKSEK OLUR

Bu kış henüz fazla yağmur yağmadığı, fazla kar yağmadığı, soğuk olmadığı için doğal olarak nergislerin de hayli geç çıktığını bildiren Acar, “O yüzden fiyat olarak da doğal olarak yüksek geliyor. Az olan bir malzemenin her zaman fiyatı yüksek olur” diye konuştu.

Acar, “Ondan dolayı şu an fiyatlarda gerçekten de yüksek. Normalde demeti 40 TL'ye falan satılıyor. Ama biz karımızı düşüp demetini 25 TL’ye satıyoruz. Ama tabii ki geçen senelere kıyasla çok çok az kar ediyoruz” diye kaydetti.

ACAR: ÇÜNKÜ EN GÜZEL KOKAN ÇİÇEKTİR NERGİS

Nergislere şu an ilginin çok fazla olduğunun altını çizen Acar, “Çünkü en güzel kokan çiçektir. Nergisin aynı zamanda Peygamber Efendimizin ter kokusu olduğunu da söylüyorlar. Ondan dolayı biz farklı seviyoruz ve bir farklı seviliyor” cümlelerini kurdu.

ACAR: BÖYLE YAPILDIĞINDA ORTALAMA 15-20 GÜN RAHAT CANLI KALABİLİYOR

Acar, nergisin bakımıyla ilgili de şu bilgileri verdi:

“Nergislerin daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için suyunu 2 günde 1 değiştirmeleri lazım. Su taze oldukça çiçeğin ömrü de uzun olur. Biraz da 2-3 günde bir alttan kesim yaparlarsa daha iyi olur. Böyle yapıldığında ortalama 15-20 gün rahat canlı kalabiliyor. Ve evin kokusunu da değiştiriyor gerçekten.”  

ACAR: BU ÇİÇEĞİ ÜRETEN KİMSE OLMADIĞI İÇİN MEZATLARDA ÇIKMIYOR

Dağların eteklerinde, dağlarda yetişen bir çiçek olduğuna vurgu yapan Acar, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Kendi kendine çıkıyor, oluşuyor. Hiç kimse gübre vermiyor veya ilaçlama yapmıyor. Tohumla ekilip yetiştirilen bir çiçek değil. İnsan eliyle yetişmediği için kendi doğal kokusu var. Ondan dolayı tutuluyor zaten, ondan dolayı da çok seviliyor. Bunu üreten kimse olmadığı için mezatlarda çıkmıyor. Mezatta genelde yetiştirilen ürünler satılır. Gül, papatya gibi serada yetişen ürünler mezatlarda yer alır. Bu üretilmediği, kendi kendine çıktığı için mezatlarda bulunmuyor. Nergisleri köylüler toplayıp bize satıyorlar. Biz de halka satıyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.