TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milletvekili Gürer araç muayene fiyatlarının fahiş bir şekilde artmasını meclis gündemine taşıdı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, araç muayene ücretlerindeki her yıl artışı gündeme getirdiği sorusuna, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yanıt verdi. Bakan Uraloğlu, muayene ücretlerine ilişkin iş ve işlemlerin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlendiğini ifade etti. 

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2023 10:26
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2023 10:26
Kaynak: İBRAHİM BAYSAL
Milletvekili Gürer araç muayene fiyatlarının fahiş bir şekilde artmasını meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018 yılında 198 lira iken 5 yılda 6 kat artarak 1049 liraya çıkan araç muayene ücretlerindeki artışın, bu kadar fahiş bir şeklide zamlanmasını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yönelttiği soruyla Meclis gündemine taşıdı. 

Ömer Fethi Gürer

CHP Milletvekili Gürer’in sorusunu yanıtlayan Bakan Uraloğlu, “6 Ocak 2021 tarihli Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliğin 6’ncı maddesinin on beşinci ve on altıncı fıkralarında araç muayene teknisyenlerinin araç başına yapacakları muayene sürelerinin; hafif araçlar için ortalama on beş, ağır araçlar için ortalama otuz dakikadan az olamayacağı hüküm altına alınmıştır” hatırlatmasında bulundu.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun 35’inci maddesinin ikinci fıkrasında araç muayene ücretlerinin KDV hariç olarak belirlendiğini ve her yıl yeniden değerleme oranı dikkate alınarak arttırılmasının hüküm altına alındığını belirten Bakan Uraloğlu, söz konusu muayene ücretlerine ilişkin iş ve işlemlerin ilgili kanun kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlendiğini ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca uygulandığını ifade etti. 

Bakan Uraloğlu, “Ayrıca, araç muayene hizmetinin özelleştirilmesine ilişkin yapılan ihale sonucunda 15.08.2007 tarihinde imza altına alınan imtiyaz sözleşmesi gereği, araç muayene istasyonlarında bulunan cihazlar dahil, tüm taşınır ve taşınmazlar kamuya ait olmayıp, tamamı işletici firmaya aittir” açıklamasında bulundu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İktidar sürekli fahiş fiyat edebiyatı yapmaktadır. Üretim olan üründe artan girdi fiyatları ile fiyat dalgalanması olasıdır. Buna karşın araç muayene gibi iktidarın fiyat belirleme aşamasına müdahil olduğu alanlarda ise fahiş fiyatlar iktidar bilerek ve isteyerek uygulamakta ve yaptığı zamları gizleme ya da kamuoyunda hedef saptırma yoluna gitmektedir. Araç muayene artışını gerektiren nedenler irdelendiğinde iktidarın enerji vb. alanlarda özdeşleştirdiğini her yerde vatandaşı koruyan değil, şirketlerin yanında duran bir yaklaşım içinde olduğu da görülecektir.” dedi.

Araç muayenesi ne zaman olur? Araç muayene ücretlerine ne kadar zam geldi?

Her türlü aracın trafiğe çıkabilecek yeterliliğe sahip olup olmadığının kontrolü amacıyla uygulanan standart prosedür “araç muayenesi” olarak adlandırılıyor. Söz konusu prosedürler TÜVTÜRK istasyonlarında uygulanıyor. Zorunlu olan araç muayenesi ile araçlardaki sorunların tespiti yapılıp trafiğe güvenli bir şekilde çıkış sağlanıyor. Muayene sonucunda var olan sorunlar gideriliyor.  Bunun yanı sıra zorunlu trafik sigortası kontrolünün yapılması da sağlanarak trafik akışı içerisinde olası bir trafik kazası durumunda kişilerin maddi kaybının önüne geçilmiş olunuyor.

Araç muayenesi ile ilgili araştırma yapan araç sahiplerinin yanıt aradıkları sorulardan biri de “Araç muayene ücreti nedir?” olmaktadır. Araç muayene ücreti 2023 yılı itibariyle güncellenmiştir. Egzoz muayene ücreti ile  TÜVTÜRK araç muayene ücretinde 2023 yılı itibariyle %61,5 oranında artış olmuştur. TÜVTÜRK muayene ücreti araç çeşidine bağlı olarak değişmektedir. 2023 yılı için motosiklet, motorlu bisiklet, römorklu veya römorksuz traktör ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork ise 1.130,44 TL olarak belirlenmiştir. Otobüs, kamyon, tanker ve çekici için TÜVTÜRK muayene ücretleri 1.528,10 TL’dir. 

Motosiklet, römorklu veya römorksuz traktör ve motorlu bisikletler için 2023 yılındaki muayene ücreti 575,84 TL olarak belirlenmiştir. 

Son yapılan değişiklikler ile beraber traktör muayene ücretleri 575,84 TL olarak belirlenmiştir. Traktör muayenelerinin 3 yılda bir günü geçmeden yapılması gerekmektedir. 

TÜVTÜRK kamyonet muayene ücreti 2023 yılı için 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.

 Otobüs, kamyon, tanker, çekici ve tır muayene ücreti 2023 yılı için 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir. Tırların ilk bir yaş ve sonrasında yılda bir kez olmak üzere muayeneye girmeleri gerekmektedir. 

Kaynak: İBRAHİM BAYSAL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.