TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ülkelerin Hava Savunma Sistemleri

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2023 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2023 12:44
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Ülkelerin Hava Savunma Sistemleri

EMRE EKİCİ-ÖZEL HABER

ADANA(İLKHABER)-Hava sahası güvenliği ülkeler için oldukça önemlidir. Bu sistemler, Bir ülkenin toprak ve karasularına hava sahasından gelebilecek saldırıları önlemek amacı ile kullanılan sistemlerdir. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile de üzerine oldukça fazla çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalar hala  devam etmektedir. Peki önemli hava savunma sistemleri nelerdir inceleyelim..

1-Demir Kubbe (İSRAİL)

Demir Kubbe İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş ve maliyetini Amerika’nın desteklediği hava savunma sistemi olup Gazze ve Batı Şeria’dan gelebilecek füzelere karşı savunma kalkanıdır. 2011’de kullanılmaya başlanılan Demir Kubbe roketlerden gelebilecek saldırıyı en aza indirmek üzere geliştirilmiştir. Gece ve gündüz, her türlü hava koşullarında kullanılabiliyor. Fakat Gazze’den çok sayıda fırlatılan roketlerin İsrail’e ulaşması sonucu bu sistemin etkisi tartışılmaya başlandı.

demirkubbe

 2- Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD)(ABD)

1987 yılında geliştirilmeye başlanan, 1990’lı yıllarda ilk denemeyi gerçekleştiren THAAD, atmosferin içinde ve dışında kalan balistik füzeleri yakalayabilme özelliğine sahip bir sistemdir. İlk denemelerinde başarılı sonuçlar vermeyen proje daha sonra geliştirilerek dünyanın en iyi savunma sistemlerinden biri olmayı başardı. Bu sistem tamamıyla orta ve uzun menzilli balistik füzeleri önlemeye yönelik bir sistemdir. Radar sistemi herhangi bir nesneyi 2000 km uzaklıktan görebiliyor ve teşhis edebiliyor. Havadan algıladığı nesnenin ne olduğunu, kime ait olduğunu, modelini ve teknik özelliklerini tespit ediyor.

THAAD

3-S-400(RUSYA)

Rusya’nın S-300 füze sistemi üzerinden geliştirilen S-400’ün dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olduğu lanse edilse de hiçbir hava savunma sisteminin yüzde 100 etkinlikte başarı elde ettiğini söyleyemeyiz. 2007 yılından beri kullanılan sistem Türkiye, Çin ve Belarus tarafından kullanılıyor.

S-400

4- HQ-9(ÇİN)

Çin uzun menzilli hava savunma sistemidir. S-300’dekine benzer füzeler kullanılmaktadır. Rusya’nın yardımı ile geliştirildiğini iddia eden kaynaklarda var.  1997’de hizmete giren HQ-9 yeni bilgi işlem teknolojilerini kullanıyor. HQ-9’da kullanılan radar sistemi 300 km’ye kadar kullanılan bir menzil ve 100 hedefi izleyebilir, 16 füzeyi hava hedeflerine karşı yönlendirebilir.

HQ-9

Türkiye’nin kullandığı hava savunma sistemleri nelerdir?

5.HİSAR(TÜRKİYE)

Roketsan ve Aselsan liderliğiyle 2007’den itibaren geliştirilmektedir. 25 km’lik bir tarama menziline sahip olan sistem 9 hedefe ateşleme yapabiliyor. Bir hisar sisteminde 3-4 batarya aracı bulunmakta olup her araçta 4 füze bulunur.

Bunun yanı sıra Türkiye ilk milli uzun menzil yeteneğine sahip hava ve füze savunma sistemi olan SİPER'i geliştirmekte ve yakın zamanda envantere girmesi hedeflenmektedir.

hisar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.