TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaltrık: Deprem bölgelerinde çelik yapıya ilgi arttı

Özellikle son dönemlerde ön plana çıkan çelik yapılarla ilgili Mimar Evrim Yaltrık, "Deprem bölgelerinde çelik yapıya ilgi arttı" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2024 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2024 14:55
Kaynak: CANSU ERSOY
ilkhaber-gazetesi.com
Yaltrık: Deprem bölgelerinde çelik yapıya ilgi arttı

Deprem dönemi sonrasında özellikle binaların yapılarına dikkat edilmeye başlandı. İnsanlar daha sağlam yapılara yönelme düşüncesiyle yeni arayışlara girdi. Bu dönemde de çelik yapılar ön plana çıktı. Çelik yapılarla ilgili Mimar Evrim Yaltrık bilgiler verdi.

Yaltrık, insanların artık çelik yapıyı tercih etmeye başladıklarına değinerek “Özellikle deprem bölgesinden bize talepler çok büyük. Bir de biz diğer çelik firmalarından ayrı olarak iç dış duvarlarda 14 santim çelik kullanıyoruz. Bunun da statik yükleri, statik değerleri çok yüksek. Ayrıca çeliklerimizi çok sık atıyoruz ve bizimkiler ithal çelik. Daha yoğun bir çeliğimiz var. O yüzden de statiğimiz daha iyi dayanıyor” dedi.

Dayanıklılık konusunda çelikten çeliğe fark ettiğine değinen Yaltrık, “Mesela 8-9-14 santimlik çelikler var. 14 santim çelik en iyisidir. Ama 14 santim olup da gidip 0.5, 0.8 santim kullanmakta var. Biz mesela 1.2 kullanıyoruz. Biz çok sık kullanıyoruz. Bunu yapmanın yöntemleri var. Yöntemlerine göre de statik değerleri değişiyor” şeklinde konuştu.

Villa, malikane tarzları da dahil olmak üzere çelikten birçok yapı ortaya çıkardıklarını belirten Yaltrik, “Normal klasik ev isteyene normal ev görünümü veya köy evleri isteyenlere de köy evi tarzında yapıyoruz. Bizden müşteri ne talep ederse biz onu gerçekleştiriyoruz” cümlelerini kullandı.

Yaltrık, konuşmasını şu şekilde devam ettirdi:

Depreme dayanıklılık yönünden bakacak olursak çelikler asla yıkılmayacak bir malzeme. Gerekirse 8-9 şiddetinde deprem olsun dubleks bir çelik ev asla yıkılmaz. Sadece esner. Çelik ev betonarmeye göre daha az sallama yapar. Beton 6 hissediyorsa çelik 7 hisseder. Ama beton altının dördünde yıkılırken çelik yedinin yedisinde yıkılmaz. Asla beton kullanmıyoruz. Bizim sadece temelimiz beton. Bir de binamızın içine 4 santimlik bir düzeltme betonu atıyoruz. O da o kadarlık, zeminimizi düzlemesi için attığımız bir beton. Onun dışında duvarlarımız çelik ve çeliklerimizin içinde 10 santim taç yünü kullanılıyor. Duvarlarımız, çatımız, ara katlarımız iç dış hep çelik. Bu çeliklerin kapamalarını yapıyoruz sadece betonla.”

Çeliklerde yıkılma gibi bir şeyin söz konusu olmadığını kaydeden Yaltrık, “Yıkılma gibi bir konu söz konusu değil. Ömürleri de genellikle uzun bir süre. 100-200 yıl dayanabiliyor çok rahat bir şekilde. Çeliğe asla bir şey olmaz. Betonun genellikle 30-40 yıllık ömrü var derler. Çelik öyle değil. Yıkılmaz, paslanmaz” sözlerini ekledi.

Bu yüzden de çelik yapıların eskimediğini belirten Yaltrık, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Şu anda bizim anahtar teslim metrekare fiyatımız 15 bin. Mesela 100 metrekarelik bir ev için bir buçuk milyon ediyor. 100 metrekareden de rahat 3+1 çıkıyor. Talepler şu an çok fazla. Betondan dönen çok müşterimiz var. Yani gidip betonda karar kılıp sonradan kararlarını değiştiren çok müşterimiz oldu. Bir de beton ve çeliğin arasında şu an fiyat olarak çok büyük bir fark yok. Biz çelikleri 15-20 günde kurabiliyoruz. Bu durum betonda daha da uzuyor. Ustalıktan da karı var çeliğin.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.