NİLGÜN TAZE
ADANA (İLKHABER) - Adana'da pamuk üreticileri, Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarımsal Satış Kooperatifleri Birliği'nin (Çukobirlik) geçen yıl 21 lira olarak açıkladığı pamuk alım fiyatına bu dönemde 18.5 lira verecek olmasına tepki gösterdi.
Türkiye'nin tarımsal üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Adana'da üretici odaları tarafından pamuğun kilo başına üretimindeki maliyeti, tarla kirası, tohum, ekim, gübre, sulama, ilaç ve toplama gibi giderlerle 16 TL 588 kuruş olarak belirlendi. Belirlenen bu rakam, o tarihten buyana girdilere yapılan zamlarla arttı.
Maliyetler katlanarak artarken Çukobirlik'in geçen sene 21 lira olarak açıkladığı pamuğa bu yıl 18.5 lira vermesi ise tepkilere neden oldu. Çukobirlik'in bu kararı gözden geçirmesini isteyen üreticiler, "Çukobirlik'in açıkladığı rakam son zamlarla maliyetin altında kaldı. Açıklanan bu rakam, pamuk üretimi yapan çiftçilerin mağdur edilmesi anlamına geliyor." dedi.
“Çiftçilere yapılan haksızlık artık son bulmalı”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut da 18.5 lira fiyata sert tepki göstererek, şunları kaydetti:
"Stratejik ürün pamukta çiftçilere yapılan haksızlık artık son bulmalı. Açıklanan fiyat revize edilmeli. 42 randıman bir kilogram kütlü pamuk alım fiyatını geçen sene 21 lira iken bu yıl 18.5 lira olmasına diyecek kelime bulamıyoruz. Bu yanlıştan dönülmeli en az 30 lira fiyat açıklanmalı. Ülkemiz ve dünya için stratejik bir ürün olan pamuk 30'dan fazla işkolunun ana hammaddesidir. Böylesine önemli bir tarımsal ürün olan pamuğa ve çiftçiye sahip çıkılmalı. Çiftçiye ve üretime destek verilmediği için pamuk ekim alanları ülkemizde ne acıdır ki sürekli azalıyor.
Emeğiyle ürettiğinden kazanamayıp zarar eden çiftçi artık pamuk tarlalarından uzaklaşıyor, ekim yapmıyor. Ülkemizde 1998-1999 yıllarında 757 bin hektar pamuk ekim alanına sahiptik. Bugün ise 360-400 bin hektara kadar geriledi. Çiftçi ürününü maliyetin altında satmak zorunda bırakılıyor. Stratejik ürün pamuk üretimi yeterince desteklenirse, girdi maliyetleri düşürülüp üretici teşvik edilirse, istikrarlı bir yaklaşım sergilenirse hem pamuk ithalatçısı olmaktan ülkemiz kurtulur, hem çiftçimiz hem de sanayimiz kazançlı çıkar."