TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Patates üreticilerine destek müjdesi

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlerden olumsuz yönde etkilenen patates üreticilerine destek olması amacıyla bin tona kadar patates alımı yapılarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasına karar verdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2021 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2021 18:13
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Patates üreticilerine destek müjdesi

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) - Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlerden olumsuz yönde etkilenen patates üreticilerine destek olması amacıyla bin tona kadar patates alımı yapılarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasına karar verdi.              

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi son oturumu gerçekleşti. Meclis Başkanlığı Başkan Vekili Mustafa Bayar yaptı. Açılış yoklamasının ardından üç ek gündem maddesi teklifi yapıldı. Yapılan oylamada üç teklif maddesi gündeme alındı.  Bu gündem maddelerinin arasında patates üreticilerine destek konusu da yer aldı. Gündem dışı söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Vedat Gündoğan, Girne Köprüsü’nün bir an evvel tamamlanması ve Türkmenbaşı yollarındaki otoyol bağlantılarının tamamlanması üst geçitlerin bakımlarının yapılması konusunu dile getirdi.

Patates üreticilerine destek kararı alındığını söyleyen Gündoğan, “Meclisimiz çeşitli meslek gruplarına yardımlarda bulunuyor. Bu yardımlar kıraathaneler ve diğer meslek gruplarıydı. Bugün alacağımız kararla da yine patates üreticilerinin pandemi nedeniyle yaşanan sıkıntıdan dolayı ellerinde kalmasın diye bu meclisin grup başkan vekillerinin tamamının aldığı kararla patates üreticilerine faydalı olacak bir karar. Basın mensupları da bu pandemi sürecinde en fazla onlarda zarar gördü. Bu meslek gruplarının arasına onlarında alınmasını diliyorum. İnşallah destek kapsamına alınır.” dedi.

Kentteki trafik sorununa dikkat çeken Gündoğan, “Pandemi döneminde insanların hava almak istediklerinde açık alanlara gitmek istediklerinde yaşadıkları trafik sorununa değindi. Bu trafik sorununa meclis olarak katkı koymak istediklerini söyleyen Gündoğan, trafik sorunu belki Ulaşım Master Planı çalışmasını beklemeden kısa vadede nasıl çözümler üretebiliriz. Bunu idarenin kamuoyuyla paylaşması açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Bu anlamda bazı uzun vadede çözülecek işlerin, kısa vade beklentilerini kamuoyunun duyması, hem belediye çalışanları, hem belediyemiz açısından faydalı olacağı kanaatindeyim.” diye konuştu.  

Sözleşmeli personellerin  alamadığı alacaklarının olduğunu kaydeden Gündoğan, “Sözleşmeli personellerimizin alamadığı ve ne zaman alacakları konusunda bize kaygılarını dile getirmelerinden duyduğumuz mutsuzluğu buradan dile getirmek istiyorum. İrade bir kez daha duyarlı yaklaşır, mahkemeden dönen, alacakları belirlenmiş arkadaşlarımızın ücretlerini almaları konusunda duyarlı yaklaşırsa bu bizi değil belediyenin çalışanlarını da mutlu edecektir. Moral motivasyon açısından çalışanlar için bu konu önemlidir.” şeklinde konuştu.  

İhtisas kadrolarının değişimi konusuna dikkat çeken Gündoğan, “Kadro kararıyla ilgili bir karar geçti meclisten. Daha öncede bu kararla ilgili kanunen isimleri değişen kadroların ihtisas isimleri değiştirilmişti. Ama son günlerde dikkatimi çeken bir husus var. Kültür Varlıkları ve Turizm Şube Müdürlüğü, Kültür Daire Başkanlığında olması gerekirken, başka bir dairenin şube müdürü olarak görünüyor. Burada bir yanlış yapıldığı kanaatindeyim. Çünkü, ‘Meclis kararıyla yapılacak aktarmalar yetkisine baktığınız zaman bütçede fonksiyonel sınıflandırmanın birinci düzeyi arasında yapılan aktarmalar kurumsal kodlar ve tüm düzeyler arasında ki aktarmalar, ek ödenekler bunlar meclis kararıyla yapılır’ deniliyor yasada.

Tabi bu şube müdürlüğünün başka bir dairenin şube müdürlüğüne bağlı şube müdürlüğü olması aynı zamanda performans kitapçığında da görüldüğü gibi orada da duruyor. Burada bir suç işleniyor. İdarenin bu yanlıştan vazgeçmesi açısından gerekirse bu meclisin bu kararı bir teklifle düzeltmesinden yanayım. Çünkü neticede belediye hepimizin belediyesi. Burada Milletimiz Zeydan Karalar’ı başkan olarak seçmiştir ama bizi de Cumhur İttifakı olarak denetleyici seçti. Bu yanlışın düzeltileceğinin faydalı olacağı kanaatindeyim.

Kültür Varlıkları Turizm Şube Müdürlüğü, daha önce Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’ndayken, şimdi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın altında yer alıyor. Bir teklif ile bunun düzeltilebileceğini öneriyorum. Belediyenin iyi yönetilemediğini düşünüyorum. Bu idari yapılanma konusunda değerli başkanımız biraz daha dikkat ederse, en azından hızlıca iki yıl süreyle bu kadrolaşmanın hızlıca  tamamlanması gerekir.”ifadelerini kullandı.  

Daire başkanlarının aynı zaman da şube müdürü olarak göründüklerini kaydeden Gündoğan sözlerini şöyle tamamladı;

“Mezarlıklar Daire Başkanımız aynı zamanda mezarlıklarda bulunan iki şubenin de şube müdürlüğünü yapıyordu geçen haftaya kadar. Bu hafta ise bir şube müdürlülüğünü yapıyor. Ayrıca Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanımız, yine Sağlık ve Sosyal Hizmetler Şubesi Sosyal Hizmetler Yardımlaşma Şube Müdürlüğü görevini yapıyor. Yani siz avukatsınız, hakimsiniz, savcısınız, bütün kararları siz veriyorsunuz. Harcama yetkisi de sizde, denetleme yetkisi de sizde. Yazı İşleri’nde de aynı durum söz konusu. Muhtarlık İşleri Daire Başkanımız aynı zamanda Ceyhan İlçesi şube müdürü. İtfaiye Daire Başkanımız aynı zamanda İtfaiye Yangın İşleri Şube Müdürlüğü görevini yapıyor.  Yine İtfaiyede Arama Kurtarma Şube Müdürümüz,  İtfaiye Ruhsat ve Önleme Şube Müdürlüğü görevinde yer alıyor.  Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığını bu meclis kadına yönelik pozitif bir kararla kurulmasına onay verdik. Daire başkanı da, şube müdürü de hala atanmış değil. Zabıta Daire Başkanımız, başkanlığına bağlı iki şubenin de müdürlüğünü yapıyor. Yine zabıtada bir şube müdürümüz, başka bir şubenin de müdürü olarak görev yapıyor.

Belediyemizin Genel Sekreter Yardımcısı aynı zamanda iki tanede daire başkanlığı görevini yapıyor. Gençlik Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bunlar.  Denetimdeki arkadaşların bu söylediklerimi kayda almalarını istiyorum. İradeye katkı koyalım diye söylüyorum bunları. Bunlar belediyenin yönetim şemasında yer alıyor. Ulaşım Daire Başkanlığı’nda görevli bir şube müdürümüz, aynı zamanda Ulaşım Destek Şube Müdürlüğü görevinde yer alıyor. Bu örnekler çok takip ediyoruz. Belki düzelir diye bekliyoruz. Çünkü neden takip ediyoruz. Belediye Başkanının görevleri arasındaki tanımlamada derki üst düzey yöneticileri atadıktan sonra meclise bilgi verir diyor. Bu bilgi şuana kadar bize gelmedi. Kim nerede kimi yönetiyor bilmiyorduk. Bakınca zaten 3-5 kişinin bütün belediyeyi yönettiğini gördük. Bir suça maruz kalmalarını istemeyiz. Cumhur İttifakı olarak alınan her kararda, gidecek bütün hizmetlerde sonuna kadar alacağı bütün kararların yanında olacaktır.”  

Vedat Gündoğan’ın konuşmasının ardından CHP Grup Başkan Vekili Serdar Seyhan söz alarak, yaptığı eleştirilere katıldığını söyledi.  Eksiklerin bir an evvel giderilmesini kendilerinin de istediklerini anlatan Seyhan, “Vedat Bey’e teşekkür ediyoruz. Bizlerin de bir an evvel giderilmesini düşündüğümüz ama bir takım nedenlerle çözümlerinin geciktiği Adanamızın hizmetine sunulması gereken çalışmaların tamamlanması konusundaki eleştirilerine katılıyorum. Girne Köprüsü’nün bir an evvel tamamlanması ve Türkmenbaşı  yollarındaki otoyol bağlantılarının tamamlanması üst geçitlerin bakımlarının yapılması bunların hepsi doğru tespitler, haklı eleştiriler. Elbette ki belediye içerisindeki muhalefet olarak görevlerini yapıyorlar. Buradan idaredeki arkadaşların gerekeni yapmaları istiyorum. Bu hizmetleri yapmak muhalefetin eleştirilerinden ziyade Adanalının bir istediği yerine getirmek olacaktır, hepimizin isteğini yerine getirmek olacaktır.” dedi.

İdari şemalarla ilgili Gündoğan’ın konuşmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Seyhan, “İdari şemalarla ilgili bazı görev değişikliklerinin yapıldığından söz etti arkadaşımız. Doğrudur. Daha önce kendi aramızda yaptığımız şifai konuşmalarda da dile getirilmişti. Bununla ilgili arkadaşlarla yakın zamanda görüşmelerde yaptım. İdari görevlendirmelerin ve yetkilendirmelerin hangi yasanın, hangi maddesine göre ne şekilde yapıldığı konusunda net bir bilgim yok. Ancak ilgili arkadaşlardan aldığım bilgiye göre, bu yapılan aktarmalarda bir bütçe aktarımı yok. Bütçe aktarımı meclisin yetkisi dahilinde. Bir daire başkanlığı altındaki müdürlüklerin görevlendirmelerin ve yer değiştirmelerin bir idari tasarrufla yapılabilineceği düşüncesi ve görüşündeler. Ben bunun doğruluğu veya yanlışlığı konusunda bir iddia sahibi değilim. Arkadaşlarla yaptığım konuşmada bu bilgilendirmeyi meclise yapmanız gerekirdi. Usul bunu gerektirirdi dedim. Bu nedenle bu bilgilendirilmenin yapılmadığı için eleştirilerini haklı buluyor ve kabul ediyorum. “ ifadelerini kullandı.

Yaşanan eksikliğin giderilmek üzere çalışmalar yürütüldüğünün altını çizen Seyhan, “Bazı daire başkanlıkları ve müdürlüklerle ilgili boşluklar oldu. Bunun birden fazla daire başkanı ve müdürler tarafından vekaleten olmasa bile yürütüldüğü görüntüsü var. Bir birimde görevli kişinin birkaç birimde görev alıp yürütüyor olması diğer asıl sorumlu olduğu yerle ilgili bir görev eksikliği yaratabilir. Bu konuda ki eleştiride bana göre yerinde bir eleştiri. Haklıdır ama biliyorum ki idarenin ve başkanımızın çok kısa zaman da bu birden fazla görev yürüten arkadaşlarla ilgili çalışmaların olduğunu biliyorum. Özellikle bekliyorum ki bu görevlendirmeler yapıldıktan sonra da daha önce yapılan eksiklik yapılmasın ve meclisimize bilgiler verilsin. Ama bu eksiliğin şu günlerde giderilmiş olduğunu da biliyorum.” dedi.

CHP Meclis Üyesi  Mustafa Fidan Vursavuş’da, kaldırım ve park işgallerinin Adana’ya yakışmadığını söyleyerek, “Kaldırımda büfe olmaz. Kaldırımlar ve parklar halkındır. Bu çirkin görüntüler Adana’ya yakışmamaktadır. Meclis olarak bu çirkin görüntüleri ortadan kaldırarak tarihe geçmelidir” şeklinde konuştu.

Daha sonra gündemlere geçildi. 12 teklif ilgili komisyonlara gönderildi. 5 komisyon raporundan 1’i oy çokluğuyla diğer maddeler ise oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis oturumunun ardından Cumhur İttifakı il başkanlarından patates üreticilerine destek konusunda açıklama gecikmedi. AK Parti Adana İl Başkanı Mehmet Ay ile MHP Adana İl Başkanı Bünyamin Avcı, Cumhur İttifakı'nın Adana'nın ve Adanalının yararına olan konularda duyarlılık göstermeye devam ettiğini söyledi.    Yapılan ortak açıklamada, Cumhur İttifakı meclis üyelerinin, karantina tedbirlerinden dolayı olumsuz yönde etkilenen patates üreticilerine destek sağlanması için Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ortak karar aldığı bildirildi. 

Alınan karar doğrultusunda, Adana Büyükşehir Belediyesi, üreticilerden bin tona kadar patates alımı yaparak, ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılması için belediye başkanına yetki verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.