TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rukiye Çinkılıç Çukurova’dan belediye başkan aday adayı oldu

Avukat Rukiye Alpay Çinkılıç Çukurova Belediye Başkanlığı aday adaylığına başvuru yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2023 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 17:02
Kaynak: Haber Merkezi
Rukiye Çinkılıç Çukurova’dan belediye başkan aday adayı oldu

Adana Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin Yerel Seçimler için Aday Adaylığı  aday adaylığı başvuru süreci 5 Aralık itibariyle tamamlandı. Son başvuruyu yapanlardan bir tanesi de Avukat Rukiye Alpay Çinkılıç oldu. Düzenlenen törenle başvurusunu yapan Çinkılıç’ı eşi Avukat Mustafa Çinkılıç’da yalnız bırakmadı. Başvuru esnasında bir konuşla yapan CHP Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu,  5 Aralık Türkiye'nin siyasi tarihinde en önemli kırılma noktalarından birine işaret ettiğini söyledi. Bu kırılmanın negatif bir anlamı içermediğini dile getiren Tanburoğlu, “Bazen yollar öyle bir farklı yöne çekilir ki bizim de Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu ve bence kadınların Türkiye'deki yaşamına en önemli yönü verebilmiş olan liderimizin de öngörülüğü, demokrasi inancı sayesinde, kadın-erkek eşitliği ve topluma katılımı konusundaki vizyonu sayesinde 5 Aralık 1934’te kadınlara kendi hak ettikleri hakkı verilmiş. Bugün Kadın Kolları eski Başkanımız ve bugüne kadar kadın mücadelesinin içerisinde ve politik mücadelesinde kadınların, yoksulların, emekçilerin coğrafyasına bütüncül bakabilen bir aday adayıyla bir araya geldik” dedi.

 Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı Av. Rukiye Alpay Çinkılıç ise,  neden başkan olmak istediğini anlattı. Evrak teslim etmek için 5 Aralık’ı bilinçli olarak seçtiğini  dile getiren Çinkılıç, “Siz de biliyorsunuz ki kadına seçme seçilme hakkının verildiği bir gün. Biz kadınlar için çok da değerli, çok da kıymetli, çok da özgürleştiren seçen değil aynı zamanda seçilen de olma hakkını elde ettiğimiz, karar verici mekanizmalara taşınmamızı sağlayan bir gün bu. O kadar kıymet o kadar değerli ama 89 yılda ne yazık ki kadın belediye başkan adayımızı, kadın meclis üyesi sayımızı, kadın milletvekili sayısını arttıramamışız. Bize biçilen bir rol var. Son dönemde iktidarın da bize biçtiği bir rol. Ailenin içinde olacaksınız. Kadın adınız zikretmeyeceksin. Kadın ailenin içinde eriyen bir varlık olacak. Saçını, eşi, çocukları ve eşinin ailesi, kendi ailesi için süpürge edecek. Edelim, edelim ama biz de burada bir de sözümüzü diyelim dedik. Ve yola çıktık. Ataerkil ailede büyümüş biri olarak bir kadının adaylaşması çok zor. Doğduğumuz andan itibaren her aşamada, her kademede biz mücadele vererek bugünlere geliyoruz. Daha doğduğum anda kız çocuğu olarak doğmam sebebiyle iki gün babamın eve gelmedi. Ama bu babamın beni sevmediğinden değil, toplum baskısının etkisiyle, bir erkek çocuğunun olmaması nedeniyle olmuştur” diye konuştu.

35 yıllık meslek hayatının 25 yılını yerel yönetimlerde geçirdiğinin altını çizen Çinkılıç, “Bu iki evladıma da aynı hakları aynı olanakları sağlamaya özen gösterdik. Çok şükür onları yetiştirdik, büyüttük ve vatana, millete hayırlı evlatlar haline getirdik. Fakat bizim mücadelemiz kendimizi kurtarmakla bitmiyordu. Bitmemeliydi. Biz bu yaşadıklarımız sıkıntılarımızı diğer kadınlarımızın, diğer kız kardeşlerimizi, kızlarımızın yaşamaması için biz yola çıkalım dedik. Partiye geldiğimde de yirmi yıllık memuriyet hayatımın sonunda iş hayatında karşılaştığım mobbingleri ve baskıları hiç demiyorum. Bunları zaten her birimiz ayrı ayrı kendi hayatlarımızda yaşıyoruz ve yaşadık. Ne amirlik verildi, ne müdürlük verildi, ne müsteşarlık verildi, ne müşavirlik verildi. Kadınların bunları yapamayacağına inandı erkekler. Bizim adımıza karar verme hakkını kendilerinde gördüler. Aslında Mustafa Kemal Atatürk daha Cumhuriyeti kurduğu anda kadın erkeğin eşit olması gerektiğini belirtmişti. Ama biz bu anlayışı sürdüremedik. Bugüne getiremedik. Bugün niye buradayım? Bugün Cumhuriyet Halk Partisi kadınlara ve gençlere yeniden çağrı yapıp ‘Baba evine dönün’ dediği için buradayım. ‘Bugün kadınları adaylaştıracağız’ dediği için buradayım. Bu anlayışa bir il başkanım olduğu ve bizi sıcak karşıladığı için buradayım. Bu çıkış sadece benim adaylaşmam için değil, bütün kadınlar içindir. O nedenle burada adaylığımı yapıyorum. Sadece kadın olduğum için mi aday oldum? Evet, bir yanı bu. Ama sadece kadın olduğum için değil. Yerel seçime gidiyoruz. 35 yıllık meslek ömrümün 25 yılını yerel yönetimlerde geçirdim. Düz bir personel olarak başladım. 1989 yılında Büyükşehir Belediyesi'nde avukat olarak başladım. Son beş yıldır da Seyhan Belediyesi'nde Başkan Yardımcılığı görevini sürdürüyorum. Belediyenin her kademesinde her aşamasında hem personel olarak hem yönetici olarak yer aldım” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.