TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Babacanoğlu kitap fuarında

Gazetemizin köşe yazarlarından Şair-Yazar Mehmet Demirel Babacanoğlu Çukurova 14. Kitap Fuarı kitaplarını okurları için imzalıyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2022 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2022 18:00
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Babacanoğlu kitap fuarında

BAYRAM BULUT

RÖPORTAJ

 ADANA (İLKHABER)-Gazetemizin köşe yazarlarından Şair-Yazar Mehmet Demirel Babacanoğlu Çukurova 14. Kitap Fuarı kitaplarını okurları için imzalıyor.

 Çukurova Edebiyatçılar Derneği standında yer alan Babacanoğlu, fuara Altın Yeleli Paşa, Atatürk Şair Şiir, Hoptirinam Halk Öyküleri, Aşıklar Işığı Aşık Haydar Aslan, Yüzsüzler Yüzünü Alsın, Teyzemin Köseleri kitaplarıyla katıldı.

Araştırma, derleme, şiir, masal kitapları olan bu kitaplar fuarda yoğun ilgi gördü. Bulunduğu stantta sorularımızı yanıtlayan Babacanoğlu, kitap fuarlarının önemine dikkat çekti. Bu güzel organizasyonda yer almanın mutluluğunu herkes gibi kendisinin de yaşadığına anlatan Babacanoğlu, fuar bitene kadar Çukurova Edebiyatçılar Derneği standında yer alacağını belirtti.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Mehmet Demirel Babacanoğlu. Şair ve yazarım.

Kaç kitabınız standınızda yer alıyor?

Altın Yeleli Paşa, Atatürk Şair Şiir, Hoptirinam Halk Öyküleri, Aşıklar Işığı Aşık Haydar Aslan, Yüzsüzler Yüzünü Alsın, Teyzemin Köseleri kitaplarımla katıldım. Yani 6 kitabım stadımızda yer alıyor.

Ne zamana kadar fuarda bulunacaksınız?

Fuar bitene kadar standımda yer alacağım. Okurlarım için kitaplarımı her gün imzalayacağım2.

Fuarlar hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?

Fuarlar şair ve yazarları tanıtan bir organizasyondur. Bu organizasyon sayesinde okurlar kitaplarını okudukları yazarlarla tanışma imkanı buluyorlar. Bilgi alış verişinde bulunuyorlar. Okurların kitaplarını imzalıyorlar.

Bu fuarda daha çok İstanbul’dan gelen kitap firmaları var. Eğitim ile ilgili kitap firmaları burada yer alıyor. Ben daha önce bir öneride bulunmuştum. Neydi bu öneri hemen sizlerle de paylaşayım. Eğitim fuarı ayrı açılsın,kültür sanat kitapları fuarı ayrı açılsın diye öneride bulunmuştum ama bu önerim dikkate alınmadı sanıyorum. Kültür sanat kitapları, şiir masal kitapları gibi kitaplarla birlikte, eğitim kitapları da bu fuarda yer alıyor.

Siz sadece yazarlara ait bir fuar olmasını istiyorsunuz sanırım?

Yani en azından aynı fuarda iki ayrı bölüm şeklinde de yapılabileceğini düşünüyorum. Eğtim fuarları daha çok tanıtım amacıyla kitaplarını sergileyeyim, reklamlarını yapıyorlar.

 

Biraz kitaplarınızdan da bahsedebilir misiniz?

Çukurova’da ki kurtuluş savaşını anlatan bir roman. Hoptirinam kitabımızda ise halk öyküleri yer alıyor. Halkın anlattıkları masalları kitabımıza yazdık. Ödül almış bir kitabımız bu. Osmaniye Çardak Köyünden Yaşar Kemal Ödülü aldı.   Atatürk Şair Şiir Kitabımız yine stadımızda yer alıyor. Atatürk’ün şairlerle yaptığı konuşmaların derlemeleri yer alıyor. Şairlerin Atatürk’e karşı nasıl bir davranış gösterdiklerini anlatan araştırma inceleme kitabı. Mesela Mehmet Akif Ersoy için bazı yazarlar kaçtı diyorlar. Ben kaçmadı diyorum.

Kaçmadığını söylüyorsunuz biraz açar mısınız?

 Kaçmasaydı üniversitede Türk Dili okutmazdı. Yazın İstanbul’da tatil yapıyor. Kaçak kişi yazın tatil yapabilir mi?

Adana’da şair ve yazarlara yeteri kadar sahip çıkılıyor mu?

Adanalı şair ve yazarlara herkesin daha çok sahip çıkması gerekiyor. Tabi ki zaman zaman yerel yönetimlerimiz kitaplarımızı alıyor. Ama özellikle pandemi döneminde kitap satışları ciddi oranda azaldı. Bunun için şair ve yazarların daha çok desteklenmesi gerekiyor.

 Mehmet Demirel Babacanoğlu kimdir?

Şair ve yazar. 15 Ocak 1944'te Karaisalı'nın İncirgediği köyünde (1994’de Tarsus’a geçti) doğdu. Asıl adı Mehmet Demirel olup, ürünlerinde M. Demirel Babacanoğlu müstearını kullanmıştır. 1965'te Düziçi İlköğretmen Okulu'nu, 1988'de Anadolu Üniversitesi Önlisans Eğitimi'ni bitirdi. 1965-1996 arası 31 yıl öğretmenlik yaptı, 1996’da Adana-Toros İlköğretim Okulu'ndan emekli oldu. Karacaoğlan'ı okumakla şiire başladı. Yeni Adana, Hürsöz gazetelerinin, Güney, Klas dergilerinin sanat yönetmenliğini yaptı. 1992’den 2008 yılı başına dek "Aykırısanat" dergisini yayınladı. Birçok gazete ve dergilerde sanat ürünleri yayınlanmaya devam ediyor. Adana’da ikamet eden Babacanoğlu; Şenel hanımla evli olup; Cankat, Tüzel, Remzi, Estin adlarında; ikisi kız, dört çocuk babasıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.