TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarımızla nasıl  vakit geçirmeliyiz?

Çin’de başlayarak kısa sürede yayılan Corona (Covid-19) virüs nedeniyle tüm dünya ve Türkiye evde sosyal izolasyon süreci yaşıyor. Bu süreçte evde olan çocukların sağlıklı bir süreç geçirmeleri için ebeveynlere dikkatli olmaları uyarısında bulunan Psikolog Büşra Özdoğan, “Hayatınızdaki öncelikleri gözden geçirmek, evinizdeki fazlalıkları değerlendirmek gibi bu süreçte evde kalmayı hem kendiniz hem çocuğunuz için fırsata çevirmek mümkün” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2020 18:44
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2020 18:44
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çocuklarımızla nasıl   vakit geçirmeliyiz?

Serhat ŞANLI / ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) –  Çin’de başlayarak kısa sürede yayılan Corona (Covid-19) virüs nedeniyle tüm dünya ve Türkiye evde sosyal izolasyon süreci yaşıyor. Bu süreçte evde olan çocukların sağlıklı bir süreç geçirmeleri için ebeveynlere dikkatli olmaları uyarısında bulunan Psikolog Büşra Özdoğan, “Hayatınızdaki öncelikleri gözden geçirmek, evinizdeki fazlalıkları değerlendirmek gibi bu süreçte evde kalmayı hem kendiniz hem çocuğunuz için fırsata çevirmek mümkün” dedi.

Geçtiğimiz 2019 Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve Dünya genelinde korkuya neden olan Corona virüsünden etkilenen kişilerin sayısı her geçen gün artarak devam ediyor. Çin’de vaka sayısı azalırken, Avrupa ve ABD’de hızla artış gösteren Corona virüsü salgınına karşı alınan önlemler kapsamında özellikle sosyal izolasyon konusuna dikkat çekiliyor.

Salgına karşı alınan önlemler kapsamında ülkemizde de vatandaşların evlerinden çıkmamaları konusunda yapılan uyarıların yanında eğitime ara verildi ve okulların ne zaman açılacağı ile ilgili kesin bir tarih yok. 

Ayrıca 65 yaş üstüne ve 20 yaş altı çocuklara sokağa çıkma yasağı getirildi. Sağlık Bakanlığı Corona virüsü salgını nedeniyle Hayat Eve Sığar sloganı ile bütün vatandaşları sosyal izolasyona davet ederken eğitim de evlerde devam ediyor.

Peki! Bu durum ile birlikte okul öncesi çocuklar için ebeveynler neler yapmalı, nasıl davranmalı? Ne tür etkinlikler yapılabilir?

Gazetemize bu konuda önemli açıklamalarda bulunan Psikolog Büşra Özdoğan, bu süreçte evde kalmayı hem kendimiz, hem de çocuklar için fırsata çevirmek mümkün diyor.

Salgın hakkında çocukların sorularına doğru cevap verilmesi gerektiğini belirten Psikolog Büşra Özdoğan, “Öncelikle bu süreçte çocukların sizlere virüs hakkında soru sormalarına izin verin. Çocuklara virüsle ilgili doğru cevaplar verin çünkü eninde sonunda doğruyu öğreneceklerdir. Cevaplarınız çocuğunuzun yaşına ve dil düzeyine uygun olmalıdır” dedi.

Hepimizin uyması gereken kuralları çocuklara da anlatılması gerektiğini ve çocukların onları anlayacağını ifade eden Psikolog Büşra Özdoğan, “Endişe edici haber ve konuşmaları dinlemelerini önleyin. Hepimizin uyması gereken kuralları onlara anlatın, emin olun anlayacaklardır. Bu virüsün tüm dünyada olduğunu, hijyen kurallarına daha çok dikkat etmemiz gerektiğini, önlemlerimizi alırsak geçici bir durum olacağını açıklayabilirsiniz” diye konuştu.

Psikolog Büşra Özdoğan, ebeveynlerin bu süreci daha verimli geçirmeleri için şu önerilerde bulundu;

“Hijyen kurallarına uymakta sıkıntı çekebilir, sıkılabilirler. Bu durumu eğlenceli hale getirmek sizin elinizde.. Örneğin, eller yıkanırken sevdikleri şarkıyı veya tekerlemeyi birlikte söyleyebilirsiniz. 

Bu süreçte evde kalmayı hem kendiniz hem çocuğunuz için fırsata çevirmek mümkün. Hayatınızdaki öncelikleri gözden geçirmek, evinizdeki fazlalıkları değerlendirmek gibi.. Çocuğunuzla onun oyuncaklarını ayırmak (oynadıklarını ve hiç oynamadıklarını), kendinizin ve çocuğunuzun kıyafetlerini düzenlemek, yeni tarifler deneyerek birlikte yemek yapmak, birlikte boyama yapmak, çocuğunuzun yaşına uygun filmler izlemek bunlardan birkaçı..

Ayrıca hem kendinizin hem çocuğunuzun tek başına zaman geçirmesi önemli.. Ebeveynler bu süreçte bazen durup dinlenmeli, kendi kendilerine vakit geçirebilmeli. 

Eğitimi evde devam eden okul çağı çocuklarımızın bilmesi gereken bu sürecin bir tatil olmadığıdır. Ailelerimizin de bunun farkında olması lazım. Çocuğunuzu önceden nasıl okula gönderiyorsanız aynı rutin bu günlerde de devam etmeli sabah kalkıp, kahvaltı yapıp, gerekli ortam sağlanıp, derslerine başlamalı.

Ebeveynler bu dönemde çocuklarıyla kutu oyunlarıyla oynayabilir, eski fotoğraf albümlerine bakabilir, kitap okuma saatleri ayarlayabilirler. Bu arada derslerin tekrarlanması ihmal edilmemelidir.    

TEELEFON, TELEVİZYON, BİLGİSAYAR SAATLERİNİ DÜZENLEYİN

Aslında çocukların teknoloji kullanımı biraz anne-babaya bağlıdır. Çocukların olduğu kadar anne-babaların da telefon, televizyon, bilgisayar saatlerini düzenlemesi önemlidir. Bilmeliyiz ki teknolojiyle fazla vakit geçirmek kaygıyı arttırır ve uyku kalitemizi bozmaktadır. 

Ailece karar alıp, günün belirli saatlerinde telefon, tablet veya bilgisayardan, belirli dakikalarda kullanımına izin verilip, zaman ihlallerine dikkat edilmelidir. Sosyal medyada neye bakıp, neler takip ettiği kontrol edilmelidir. 

İnternet bağlantısının sürekli açık olmaması, bilgisayarın sürekli hazırda bekletilmemesi, gerekirse tabletin kaldırılması, zaman kurallarına mutlaka uyulması, bilgisayar-tablet yerine başka olumlu seçenekler sunulması, aile içi iletişimin arttırılması önerilerimiz arasındalar”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.