TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karalar: Adana İttifakı’nın adayıyız

Millet İttifakı’nın adayı olarak giren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 31 Mart 2024 Yerel Seçimlere ise sadece CHP’nin adayı olarak girecek. Karalar, Adana İttifakı’nın adayı olduğunu söyledi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar seçim sürecini anlattı. Muhabirimizin sorularını yanıtlayan Zeydan Karalar, belediyeyi ağır borç yükü ile aldıklarını ancak belediyenin gelirini arttıracak tasarruflar yaptıkları ve belediyeyi borcunun 4 katı gelire kavuşturduklarını dile getirdi. Karalar, partilerinde aday gösterilmeyen ve başka partilere geçen adaylar hakkında ki görüşü ile kent için yapmayı hedefledikleri projeleri anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2024 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2024 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
Karalar: Adana İttifakı’nın adayıyız

2019 seçimlerine Millet İttifakı’nın adayı olarak giren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 31 Mart 2024 Yerel Seçimlere ise sadece CHP’nin adayı olarak girecek. Karalar, bu seçimleri de alarak Adana’yı hak ettiği yere getirecek projeleri hayata geçirmek istiyor.

İLKHABER Gazetesi'nden Bayram Bulut'un röportajına göre; 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Adana’da Millet İttifakı’nın adayı olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, o dönemde Cumhur İttifakı’nın adayı karşısında ezici bir oy alarak seçimi kazanmıştı. Zeydan Karalar 2019 seçimlerinde rakibi karşısında yüzde 53,69 oy oranı alarak 656 bin 704 oyla Adana Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 31 Mart 2024 seçimlerine ise Adana’da Millet İttifakı tek aday çıkartmadı. İyi Parti, DEM Parti ve diğer partiler kendi adaylarını çıkartarak seçime girme kararı aldı. Cumhur İttifakı’nda da Adana’da dağılmalar oldu. AK Parti ve MHP Cumhur İttifakı’nı devam ettirerek iki parti olarak Adana’dan aday çıkarttı.

Seçilmesinin ardından göreve başlayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, belediyeyi borç enkazı içerisinde devraldı. 4 Milyar TL borç aldı. Deprem ve pandemi nedeniyle belediyenin gelirlerinin düşmesi nedeniyle belediye ciddi sıkıntılar yaşadı. Ancak son dönemde yapılan tasarruflar ile birlikte belediyenin borç yükü azalmaya başladı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar seçim sürecini anlattı. Muhabirimizin sorularını yanıtlayan Zeydan Karalar, belediyeyi ağır borç yükü ile aldıklarını ancak belediyenin gelirini arttıracak tasarruflar yaptıkları ve belediyeyi borcunun 4 katı gelire kavuşturduklarını dile getirdi. Karalar, partilerinde aday gösterilmeyen ve başka partilere geçen adaylar hakkında ki görüşü ile kent için yapmayı hedefledikleri projeleri anlattı.

Geçtiğimiz yerel seçimlere ittifak olarak girdiniz. Bu seçimlerde ise DEM Parti ve İYİ Parti kendi adaylarını çıkarttılar. Bu durum sizi nasıl etkileyecek? Partilerin aday çıkartmasının önemi var mı?

Şöyle, Cumhur İttifakı'nın karşısında Millet İttifakı vardı aslında. Millet İttifakı'nın bir demokrasi, İttifakı demek doğru olurdu. Bir taraf böyle demokrasiyi, insan haklarını ve hukuku, adaleti savunan bir ittifaktı. Diğer taraf da Türkiye'yi nereye götürüyor beli zaten. Dolayısıyla artık olmuyor. Her parti kendi adayını çıkartıyor. Buna saygı duymak lazım. Ben 10 yıldır belediye başkanıyım. Belediye seçimleri daha çok adaycı seçimler olmayan, adayın kendi yaptıkları, halka kendini kabul ettirdiği oranda, o kentteki insanları birleştiren, bir payda da buluşturan olabilir. Biz de Adana'da Adana İttifakı'nın adayıyız diyoruz kendimize. Öyle sanıyorum ki önemli bir farklı seçimi biz kazanacağız.

Diğer partilerin seçmenleri sizce Zeydan Karalar ismine mi  oy verecekler sizce?

Elbette şimdi burada metropol, megapollerde bağımsız aday olmayıp bir partiden aday olduğumuza göre partinin de önemini asla azımsamamak lazım. Zeydan Karalar’ın farkı şu, Adana'da doğmuş, ilkokulu, ortaokul, lise, üniversiteyi burada okumuş, çok önemli şirketlerle çalışmış, Çukobirlik’te uzun yıllar yöneticilik yapmış, o da başkanlığı yapmış, il başkanlığı yapmış, belediye başkanlığı yapmış ama hiçbir sürede halkın içinden kopmamış. İyi gününde, kötü günde halkla birlikte olmuş bir belediye başkanıyım. Adana'yı çok seviyorum. Adanaları çok seviyorum. Tipik bir Adanalıyım. Halkın bana karşı teveccühü bundan kaynaklanıyor. Biz de onları çok seviyoruz. Onlar biliyorlar benim Adana'yı ve Adanaları çok sevdiğimi. Onların içinden biri olduğumu, dertlerimi, vaktim olduğu sürece, en üst düzeyde paylaştığımı biliyorlar. Dolayısıyla karşılıklı bir sevgi, bir saygı var. Adana'yı birleştiren bir başkan olduk.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar

Diğer Partilerde olduğu gibi CHP’de de aday gösterilemeyince partiden ayrılanlar oldu.  Partinizden ayrılan isimler için siz ne düşünüyorsunuz?

Adaylıklar açıklandıktan sonra, aday olmayı bekleyen, meclis üyesi olmayı bekleyen, onu kendi hak gören ve doğrudur da herkes kendine hakkı görür. Çok doğal bir şey. Çünkü listelerde olanlar, listelerde olmayanların çok üstünde meziyetlere sahip değil. Doğal olarak atıyorum 156 kişi bir yerden başvuruyor. Seçilecek bir yerde 20 kişi olacak. 130-140 kişi açıkta kalıyor. O 140 kişinin değersiz olmadığından falan değil, o arada bir hayat oluyor, bir düşünce oluyor. Kimi diyor ki bu daha iyi olur bir şeyler oluşuyor. Bir şey oluştuktan sonra, ister istemez ufak tefek kırgınlıklar oluyor ama bizim partimizin güzelliği şu, bir müddet sonra bunlar unutulur ve bir ortak paydada bulunuyor. Dediğiniz gibi diğer konularda kırgınlık oluyor ama küskünlük olmuyor.

Adana’da gezilecek yer yok turistler bu nedenle gelmiyor eleştirileri konusunda ne düşünüyorsunuz?

Sonuçta biz 50 yıldır Adana’yı yönetmiyoruz.  10 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. 2019 yılından bu yana Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapıyorum. 2.5 yılımızı pandemi ve deprem götürdü.  Birazda borçla harçla uğraştık. Ama Adana o kadar çok cazip bir kent ki, insanlar bir geldi mi bir daha gelmeye çalışıyorlar. Adana büyük bir köy görüntüsünden çıktı. Bulvarlar, alt geçitler yaptık. 2019’dan sonra pandemiye depreme ve maliye yüke rağmen Adana’ya birçok proje yaptık. Bu dönem çok büyük işler yapmayı hedefliyorduk ama pandemi, deprem ve mali yük ancak bu kadarını yapmamıza olanak tanıdı.  Belediyeyi devraldığımızda var olan borç ile gelir oranı çok farklıydı. Belediye hep zarar ediyordu. Şimdi ise Belediyemizi borcunun 4 katı gelir seviyesine taşıdık.

Bizim şimdi 3 projemiz var. Seyhan Nehri’nin kenarında 3 yerde plaj yapmayı düşünüyoruz. Gerçekten büyük bir zenginlik alanın içinden geçmesi Seyhan Nehri’nin çok büyük bir zenginlik. Bunları tabii daha iyi değerlendirmesi lazım.  

Tekrar seçildiğinizde kent için ilk olarak ne yapmayı planlıyorsunuz?

İlk yapacağımız işimiz otogar olacak. Otogarı yapacağız.  8 alt geçit daha yapacağız. Kuzey-Güney'de 2 tane bulvar projemiz var, onları yapacağız. Bunlar trafiğe ve rahatlatması açısından önemli. Yine trafiği rahatlatma açısından Adana Metrosu’nu yapacağız. Kredisi onaylandı. Metro’nun ikinci hattını yapacağız. Turgut Özal Bulvarından, Medline Hastanesi, 100. Yüzyılın Mahallesi’nin oradan, şehir hastanesine uzanan bir tranvay projemiz var onu gerçekleştireceğiz. Adnan Menderes Bulvarı’nda ki yolu yeniden projelendiriyoruz. Gidiş geliş trafik akışının olduğu bir yer haline getireceğiz. Menderese yakışır bir halde olacak. Bizim Yeşil Vadi diye bir projemiz vardı. Onu gerçekleştireceğiz inşallah bu 5 yılda. Çok daha ciddi işler yapacağız.

Kültür sanat konusunda bir projeniz var mı?

Elbette kültür ve sanat merkezi var. Kentimizde bir kültür ve sanat merkezi yakışır. Biz 10 yıllık projemize katmıştık bunu. Bunu yapacağız.

Çarşı merkezinde ki trafik sorununu nasıl çözmeyi planlıyorsunuz?

Şehir içerisindeki trafik çok yoğun. Biliyorsunuz çok sıkışmalar oluyor. Bu alana nostaljik tranvay yapacağız. Oraya trafiği sokmamak  için. Yeni dönem için çok fazla projemiz var aslında. Bunların bazılarını şöyle. Yaşlı yaşam merkezi yapacağız. Sporcu yetiştiren, çok ciddi bir spor kompleksi yapacağız.

Bu saydıklarınız kent merkezi için olan projeler. İlçeler için projeleriniz var mı?

Ceyhan’da hem alışveriş merkezi, hem kültür merkezini birleştiren bir yapıt projesi yaptık. Çünkü Ceyhan giderek büyüyen bir yer. İnsanlar Adana'ya alışverişe gelme, sinemaya gelme, tiyatroya gelme ihtiyacı his etmeyecekler. Aynısını Kozan'a yapacağız. Çok büyük bir havuz, yüzme havuzu bir spor kompleksinde Sarıçam’a yapacağız.

Mezbahane konusunda bir çalışmanız olacak mı?

Özellikle  kentin güney mahallelerinde bulunan bir mezbahane sorunu var. O mezbahaneyi Göztepe'ye taşıyoruz. ÇED'e başvurduk. Projesini hazırladık. Dolayısıyla oradaki ahırlar ve koku gidecek. 3 tane mahalle yaşanan rahatsızlıktan kurtulacak.

Adana için hayaliniz var mı? Nasıl bir Adana olmasını istiyorsunuz?

Adana'ya bunları yaptığımız zaman zaten dünya çapında büyük bir kent olacak. Hem tarihi kimliği, hem kültürel kimliği, hem sanat kimliği, hem bu yapacağımız projelerle Adana'nın şekli değişecek. Dolayısıyla alt geçitler, üst geçitler, trafik, tramvayın olduğu bir kent ile artık büyük köy olma görüntüsünden çıkacak. Hiç kimse Adana'ya büyük köy diyemeyecek

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.