TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar

Bu yıl Kurban Bayramı 9-10-11-12 Temmuz tarihlerine denk geliyor. 8 Temmuz Cuma öğleden sonra başlayacak olan Bayram öncesinde, kimi şimdiden keseceği kurbanlıklarını aldı, kimileri ise hâlâ arayış içerisinde.. Peki! Kurbanlık hayvan seçiminde nelere dikkat etmeli ve kurban kesiminde dikkat edilecek hususlar nelerdir? Adana Veteriner Hekimler Odası (VHO)Nihat Köse ile yaptığımız röportajımızda tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2022 17:55
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2022 17:55
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kurbanlık alırken dikkat  edilmesi gereken hususlar

Serhat ŞANLI /ÖZEL RÖPORTAJ

ADANA (İLKHABER) – Bu yıl Kurban Bayramı 9-10-11-12 Temmuz tarihlerine denk geliyor. 8 Temmuz Cuma öğleden sonra başlayacak olan Bayram öncesinde, kimi şimdiden keseceği kurbanlıklarını aldı, kimileri ise hâlâ arayış içerisinde.. Peki! Kurbanlık hayvan seçiminde nelere dikkat etmeli ve kurban kesiminde dikkat edilecek hususlar nelerdir? Adana Veteriner Hekimler Odası (VHO)Nihat Köse ile yaptığımız röportajımızda tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.

Kurban Bayramı önümüzdeki hafta Cumartesi.. Yani bir haftalık bir süreç var. Kurban Bayramı genel olarak baktığımızda nasıl bir süreçtir, kamu, STK ve vatandaşlar olarak nasıl izlenmeli?

Adana VHO Başkanı Nihat Köse: Kurban Bayramı 9-10-11-12 Temmuz tarihlerine denk geliyor yani bir hafta kaldı. Tabi öncelikle her zaman ve her şeyde öncelikle hijyene dikkat etmek gerekiyor. Kurbanın kesimi, kesim yerleri, kesecek kişilerin sağlığı, hayvan nakilleri, araçların dezenfeksiyonu vs. çok daha fazla dikkatli olmalı, kurallara tam uyum gereken önemli bir süreç olarak kurban bayramını görmemiz gerekir.

Şimdi 4 gün sürecek olan Kurban Bayramı’nda vatandaşları kurbanlık alma telaşı sararken, belediyeler de bu çerçevede kurban satışı ve kurban kesimi için yerleri hazırlayıp hizmete sunmak için çalışıyor. Bazı belediyeler ilgili yerleri belirleyip bildirimde bulundu. 

Öncelikle kurban hizmetleri süresince kurbanlık hayvan tedarikinde, nakillerinde, satış ve kesim yerlerinde hayvan sağlığı, hayvan refahı, veteriner halk sağlığı ve çevre sağlığı açısından herhangi bir risk ve aksaklık yaşanmaması için çalışmalar Kurbanlık Hizmetleri Komisyonunun iş birliği içinde yürütülmeli, bu komisyonda mutlak suretle Veteriner Hekim Odası’nın temsilcisi bulunmalıdır..

Kurban satış, kesim ve parçalama yerlerinde Veteriner Hekim Odaları ile işbirliği içerisinde Serbest Veteriner Hekimlerden yararlanılarak yeterli sayıda Veteriner Hekim istihdamı ile etkin bir denetim yapılmalıdır.

Her ne kadar bir haftalık süreç kalsa da kimileri işi son güne bırakmadan şimdiden kurbanlık hayvanını aldı. Ancak kimileri ise önümüzdeki bir haftalık süreçte almayı düşünüyor. Vatandaşlar kurbanlık hayvanı nerelerden almalı?

Adana VHO Başkanı Nihat Köse: Kurbanlık alınacak yerler çok önemli.. Çünkü öncelikle kontrol edilen, tüm kriterleri yerine getirmiş kişiler bu gibi yerlerde satış yapabilmektedir. O nedenle kurbanlıklar mutlaka izin verilen yerlerden alınmalıdır. İyi bir kurbanlık alımına baktığımızda ise, belediyelerin izin verdikleri yerlerden ya da veteriner hekimi kontrolündeki tarım işletmelerinden alınması doğru olacaktır. Ayrıca kurban alınırken il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü tarafından üreticiye her hayvan için özel olarak verilen pasaport belgesi ve şehir dışından geliyorsa sağlık raporu kontrol edilerek alınmalıdır.

Kurban seçimi yapılırken nelere dikkat etmeli?

Adana VHO Başkanı Nihat Köse: Kurbanlıkların fiziksel olgunluğunu tamamlamış olmalı, en az bir yaşında olmalı ya da bir yaş görünümünde olmalı. Yani öyle çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı. Hayvanın tüyleri düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı. Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı. Pis kokulu ishali ve burun akıntısı,  öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. Yara, şişlik ve ödemi olmamalı. Ayrıca gebe hayvan olmamasına dikkat etmek gerekir.

Başka illerden gelen satıcılar da olmakta.. Bu konuda yapılması gereken neler olabilir?

Adana VHO Başkanı Nihat Köse: Diğer kentlerden gelen çok sayıdaki üreticinin bayram sonrası ise geldiği kentlere dönüşlerinde risk oluşabileceğinden iller arasında hayvan nakli yapacak kişiler hem gidişlerinde hem de bayram sonrası dönüşlerinde sağlık kontrolünden geçirilmelidir. Sonuçta pandemi tam olarak son ermedi. Şimdi maymun çiçeği hastalığı da çıktı ve ülkemizde de bir vaka tespit edildi. Hayvanlardan gelebilecek hastalık riski var. O bakımdan önlem almakta fayda var. Hayvan pazarları satış yerlerine giriş çıkışlarda hijyen tedbirlerinin alınması ve giriş çıkışlarda tedbirlerin alınması çok önemlidir.

Kesim zamanı vatandaşlar nasıl bir yol takip etmeli?

Adana VHO Başkanı Nihat Köse: Özellikle şehir merkezlerinde kurulan hayvan pazarları, bayramda kesimhaneler vs. derken koku, çevre kirliliği ve sinek, pire, kene gibi nedenlerden dolayı zoonoz hastalıklarında da artış görülebileceği unutulmamalı..

Kesimde görevli tüm personelin sağlık kontrolü yapılmalı, uygun kıyafetlerle çalışmaları sağlanmalıdır. Ayrıca kesimhaneler, kurban kesim yerleri vardiyalı ve randevulu olarak kesim yapmalılar. Kesimler bayramın 1.2.3. gününe yayılmalıdır.

Kesim yapacak kasaplar ve yardımcı personelin sağlık kontrolleri yapılmalı, önlük, çizme, bone, maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır. Kesimden sonra elde edilen etler ve tüketilebilir sakatatlar sahiplerine ayrı ve gıda ambalajına uygun şekilde teslim edilmelidir.

Kesim sonrası hayvansal atıkların usulüne uygun olarak bertaraf edilmesi sağlanmalıdır. Adana Veteriner Hekimler Odası olarak bu süreçte ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaya, bu sürecin sorunsuz geçmesi için tüm katkıları sunmaya hazırız.

BAYRAM TATİLİ 9 GÜN

Kurban Bayramı tatili 8 Temmuz Cuma öğleden sonra başlayacak ve yarım gün yapılacak mesainin ardından bayram tatili başlayacak. 9-10-11-12 Temmuz tarihleri Kurban Bayramı günleri olacak. 15 Temmuz Cuma gününün resmi tatil olması nedeniyle Çarşamba-Perşembe günleri de idari izin kapsamına alındı ve tatil süresi 9 gün oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.