TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pulların dünyası

Her konu emek ister. Ama pul koleksiyonu toplamak gerçekten çok zahmetli bir iş. Fiyatı 1 liradan 30 bin liraya kadar çıkan bu pulların adeta bir dedektif gibi izini süren filatelistlerden (posta pulu koleksiyoncusu) Fevzi Durak Kayar ile pul koleksiyonu hakkında konuştuk. 1. Adana Pul Sergisi’ne katılan Filatelist Fevzi Durak Kayar, pul koleksiyonları hakkında merak edilenleri muhabirimiz Bayram Bulut’a anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2019 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2019 15:23
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Pulların dünyası

Bayram BULUT/ Röportaj

ADANA (İLKHABER) - Her konu emek ister. Ama pul koleksiyonu toplamak gerçekten çok zahmetli bir iş. Fiyatı 1 liradan 30 bin liraya kadar çıkan bu pulların adeta bir dedektif gibi izini süren filatelistlerden (posta pulu koleksiyoncusu) Fevzi Durak Kayar ile pul koleksiyonu hakkında konuştuk.

1. Adana Pul Sergisi’ne katılan Filatelist Fevzi Durak Kayar, pul koleksiyonları hakkında merak edilenleri muhabirimize anlattı. Filatelist Fevzi Durak Kayar kendisinin emekli olduğunu ve 15 yıldan buyana profesyonel posta pulu koleksiyoncusu olduğunu söyledi. Yaptığı işi bir delilik, bir hastalık olarak yorumlayan Kayar, pulların peşinden koştuklarını vurguladı. Sorularımıza içtenlikle cevap veren  Kayar ile yaptığımız röportajımızı şimdi sizlerle paylaşıyoruz.

Pul koleksiyonu yapmaya nasıl başladınız?

Fevzi Durak Kayar: Biz erkek çocukları pul işine çocuk yaşta başlarız. Damgalı pul alırız,  bilmeden pul alırız, sıralarız, gider harçlığımızı biriktirir pul dükkanlarından pul alırız. Bu ilk okul ortaokul çağlarına kadar devam eder ondan sonra kanımız kaynadıktan sonra gençliğimizde unuturuz biz bunu. Ne zaman ki 35’li 40’lı yaşlara geldiğimiz zaman evlenip belli bir düzene geldiğimiz zaman o heyecan bir sergiye gitmekle tekrar ortaya çıkar. Profesyonel olarak yapmaya çalışırsınız. Bunun için uğraşırsınız. Profesyonel olarak yapmaya başladığınızda ise, işin şeklini pul koleksiyonu  nedir? Nasıl yapılırı tam öğrendiğiniz zaman da bir hastalıktır bu, bırakamazsınız.

Kendinizi nasıl geliştirdiniz?

Fevzi Durak Kayar: Ben ilk bu damgaları yaparken İzmir’de bir ağabeyimizin yanına gidip geliyordum. Resmen iki yıl çıkarlık yaptım. Damga yapıyorum zarflarımı yırtıyor atıyor. Ama bende de bir heves var, milletin sergilerini koleksiyonlarını görüyorum, keşke benimde olsa diyorum. Tabi ki zaman harcıyorsunuz, para harcıyorsunuz, sergilere gidiyorsunuz, damgalara gidiyorsunuz. Yavaş yavaş kendinizi yeniliyorsunuz. Yeniledikten sonra kendinizi işin zevkini aldıktan sonra ondan sonra kopamıyorsunuz.

Pulların peşinden mi gidiyorsunuz?

Fevzi Durak Kayar: 25 Şubat’ta Bayburt Baksi Müzesi’nde pul çıktı. Pul aynı gün Türkiye’nin bütün postanelerinde çıkar. Ama ilk gün damgası sabah 9’da çıkar, akşam 5’te imha edilir. Bir daha o damgayı bulamazsın. O damgayı yapmak lazım ve kendinize postayla taahhütlü olarak gönderiyorsunuz. Bayburt Baksi Müzesi’ne gittim. İki gün orada kaldım. 28 Şubat’ta Göbekli Tepe Pulu çıktı. Bayburt’tan Şanlıurfa’ya geçtim. İki gün orada kaldım. Damgalarımı yaptım. Dönecek uçak bulamadım, oradan Gaziantep’e gittim otobüs ile sonra İzmir’e gittim. Pulların peşinden gidiyoruz.

Bu sergiden sonra nereye gideceksiniz?

Fevzi Durak Kayar: Şimdi bu serginin ardından Samsun Yüzüncüyıl’da Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’un yüzüncü yılı ile ilgili çıkacak özel pullar ve damgalar var. Buradan Samsun’a geçeceğim. Pullar ve damgalardan kendime bir seri hazırlayacağım.  Daha sonra döneceğim 24 Mayıs’ta Çanakkale Kepez Belediyesi’nin davetlisi olarak Çanakkale Koleksiyonumu oraya götürüyorum.

Kaç adet koleksiyonunuz var?

Fevzi Durak Kayar: Benim 1940’tan bugüne kadar olan PTT’nin çıkarttığı tüm pullar koleksiyonumda var. Bunların zarfları da var. Cumhuriyet koleksiyonu. Çanakkale Koleksiyonum var. Atatürk koleksiyonum var. Bir ara uçaklarla, hava alanları koleksiyonu hazırlamaya başlamıştım. Benim aynı zamanda Sinema Koleksiyonum var. Onu da getirecektim fakat Adanalı arkadaşları fazla zorlamayalım diye getirmedim.

Sinema koleksiyonunuzdan bahseder misiniz?

Fevzi Durak Kayar: Sinema koleksiyonum benim 2016 yılında Milli Sergi’de Gümüş Madalya aldı. Çanakkale Koleksiyonum iki tane. 2017 Ankara’da 2018 yılında Trabzon’da Milli Sergide Vermey madalyası aldı. Çanakkale Koleksiyonum benim 400 tane A4’ten ibaret Milli Sergi 80’tane A4 kabul ediyor. 400 adetten 80 A4 çıkartacağım diye günlerce uğraştım.

Yarışmalara mı katılıyor sunuz?

Fevzi Durak Kayar: Evet  yarışmalar oluyor. Milli Sergi yarışmasına herkes hazırlanılır. Herkes en güzel koleksiyonu çıkartmak altın madalyaya ulaşmak için yoğun bir çaba sarf eder. Pullar insana kendi kültürünü, tarihini, olaylarını, spor tarihini her şeyi öğretiyor. Koleksiyon yaparken üniversite imtihanlarına giren öğrencilerden daha çok çalıyoruz.

Anladığım kadarıyla maddiyat gerektiren bir konu bu yaptığınız. Peki ne kadar harcamanız oluyor?

Fevzi Durak Kayar: Her sene 10 ila 12 Bin Lira arasında pula masraflarım harici harcama yapıyorum. Pul bedelini veriyoruz, damgasını bastırıyoruz onun bir masrafı var, kargo masrafı var. Birde gününde yetişmesi lazım. Çünkü sabah 9’da çıkıp akşam 5’te bitiyor. Aksi takdirde bir daha bu damgayı bulamazsın. Her ocak ayında PTT Genel Müdürlükleri’nin bir emisyon programı çıkıyor. Ocak ayında hangi pulun hangi tarihte çıkacağı bellidir. Ama görselleri belli değildir. Şimdi bütün Avrupa da ki PTT’lerin kuşlarla ilgili pulu çıkıyor.

Yayınlanıp geri toplanan pullar oldu mu?

Fevzi Durak Kayar: 2014 Dünya kupasına katılan ülkeler pul çıkarttılar. Bizim PTT’de çıkarttı. Fiyatı 7 Lira. Birde ilk gün zarfı çıkarttı 8.5 Lira. İlk gün damgası da Ankara’da uygulandı. Bir süre sonra pulları topladılar. Normal sıradan bir pul bu. Ancak o koleksiyonu yapanlar alıyor. Telif hakkı ödenmediği için FİFA telif hakkı uyguladı. Pullar geri toplandı bir gecede. Pul fiyatı 250 Liraya çıktı. Koleksiyon yapacaksan da o pulu ve zarfını koymak zorundasın. Biz yurt dışından arkadaşlarımızla da pul koleksiyonu takası veya alış verişi yapıyoruz. Sosyal medya üzerinden bunu yapıyoruz.

Pullar ne kadardan satılıyor?

Fevzi Durak Kayar: Puluna göre fiyatlar değişiyor. 1 Lira’dan başlıyor 30 bin liraya kadar fiyatı çıkabiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.