TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sabundan tespihe büyük ilgi

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2019 18:48
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2019 18:48
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sabundan tespihe büyük ilgi

Serhat ŞANLI/ÖZEL HABER

Adana’da bir sabuncu, tespih ustası ile birlikte tamamen sabundan yapılmış tespih yaptı. Yapımı yaklaşık 10 gün süren ve 1 metre boyundaki tespih, tamamen doğal 8 çeşit sabundan elde edildi. Müşterileri tarafından ilgi büyük olunca yeni projeler için kolları sıvayan Hıdır Tunç, “Yıllardır Mardin’de sabun işi yapıyoruz. Şimdi de Büyük Saat civarında yer alan Tarihi Vakıflar Çarşısı'nda yer açarak Adana’yı da doğal ürünlerimiz ile tanıştırdık. Şimdi de bir ilki gerçekleştirerek sabundan tespih yaptık. Yeni projelerimizi de ileriki günlerde hayata geçireceğiz” dedi. >> 7’de

ADANA (İLKHABER) – Adana’da bir sabuncu, tespih ustası ile birlikte tamamen sabundan yapılmış tespih yaptı. Yapımı yaklaşık 10 gün süren ve 1 metre boyundaki tespih, tamamen doğal 8 çeşit sabundan elde edildi. 

Sabundan tespih olur mu? Neden olmasın! Mardin’in ünü tüm dünyaya yayılmış, meşhur ve tamamen doğal sabunlarını Adana ile tanıştıran Hıdır Tunç ilginç bir projeye imza attı. Yaklaşık 40 yıldır aile olarak sabun işi yapan Hıdır Tunç, arkadaşı tespih ustası Ahmet Ünverdi ile birlikte yapımı 10 gün süren ve 8 çeşit sabunun kullanıldığı 1 metrelik tespih yaptı. 

Müşterileri tarafından ilgi büyük olunca yeni projeler için kolları sıvayan Hıdır Tunç, “Yıllardır Mardin’de sabun işi yapıyoruz. Şimdi de Büyük Saat civarında yer alan Tarihi Vakıflar Çarşısı'nda yer açarak Adana’yı da doğal ürünlerimiz ile tanıştırdık. Şimdi de bir ilki gerçekleştirerek sabundan tespih yaptık. Yeni projelerimizi de ileriki günlerde hayata geçireceğiz” dedi.

Sabundan tespih yapımının tespihe olan sevdasının bir ürünü olduğunu belirten tunç, “Hem sabuna, hem de tespihe olan sevdamdan böyle bir fikir düşündüm. Bunların yanında tespihçilerin bir arada olduğu çarşıda yer almaktayım. İş yerimde sabundan tespihi eksik bırakamazdım. Bir farkındalık oluşturmak için hemen tespih ustası arkadaşım Ahmet Ünverdi’ye konuyu açtım. İlk etapta biraz şaşırdı ama fikir hoşuna gitti. Çünkü sabun biraz kırılgan ve yumuşak olduğundan uğraş istiyordu. 

Konuşup istişare ettik ve kendisine tamamen doğal olarak yapılan bıttım, lavanta, eşek sütü, gül, ardıç katranı, defne, yasemin, badem, sarımsak gibi sabunları verdim. Bazen ben de gidip kendisine yardım ederek iki kişi yaklaşık 10 gün boyunca bıçak ve iğne yardımıyla tespih tanelerini yaptık” diye konuştu.

Müşterilerine istekleri doğrultusunda farklı farklı tür sabundan tespihler yapabileceklerini ifade eden Hıdır Tunç şöyle konuştu;

“Bu bir ilk diyebilirim. İmamesiyle birlikte 1 metre boyunda olan sabundan tespihimiz daha ilk günden büyük ilgi gördü. Hatta sabun almaya gelenler fotoğraflar çekip sosyal medyada yayınlamaya başladı. İlgi büyük ve bu ilgi bizi çok sevindirdi. Büyük tespihimizin yapımında 1 buçuk kilogram gibi sabun kullandık ve şimdi de daha küçüklerini yapım aşamasındayız. 

Talep olursa isteyen müşterilerimize de yapabiliriz. Ayrıca gelip belli bir miktar sabun alana hediye olarak sabundan tespih vermeyi düşünüyoruz. Hem doğal, hem mis gibi kokan sabundan tespihleri iş yerlerinde, evde istedikleri gibi sergileyerek hem bulunduğu ortama süs, hem de güzel koku yayar. 

Ürünlerimizin tamamı doğal ve kendi el yapımımızdır. Son yıllarda revaçta olan, aranan ve her biri ayrı bir güzellik katmasının yanında sağlığı koruyan ve 200'den fazla çeşit olan doğal sabunlar ile yaşamınıza ayrı bir renk katabilirsiniz. 

Yaklaşık 40 yıldır bu işi yapıyoruz ve Mardin’in doğal güzelliklerini şimdi Adana’ya getirdik. Amacımız çevreye ve doğaya zarar vermeyen, çevre dostu ürünler sunarak, insanlarımızı doğanın doğal mucizeleri ile buluşturmak”

Tespihi yapan Ahmet Ünverdi de sabundan tespih yapımı ile ilgili şu bilgilere yer verdi;

“Tespih yapım ustasıyım. Tespih kültürümüzün önemli bir parçası ve 7’den 70’e herkesin beğeniyle tercih ettiği bir araçtır. Osmanlı’dan günümüze değeri ve kullanımı her geçen gün artarak devam ediyor. Kimi aksesuar, kimi ibadet, stres ve sağlık bakımından vücuda faydalı özellikleri nedeniyle günlük hayatımızın vazgeçilmez aksesuarları arasına girdi.

Tespih yapımı zor bir iş ve genellikle sert malzemelerden yapılır. Ağaç, çekirdek, taş, kemik gibi malzemeler kullanılır. Bunlara ek olarak değerli taşlarda kullanılır. Bu taşlara bakacak olursak; Ağaç olarak Gül, Narçıl, Kuka, Öd Ağacı, Abanoz, Pelesenk, Fosil: Kehribar, Oltu Taşı.. Değerli Taş: Zümrüt, Safir, Yakut ve yarı değerli taş: Akik, Kuvars, Ametist, Yeşim, Kaplan Gözü var. Hayvan: Fildişi, Boynuz, Kemik, Mercan, Bağa, İnci, Mors Dişi kullanılır.

Sabundan tespih yapımı ile ilgili arkadaşım Hıdır Tunç’tan teklif geldiğinde önce çok şaşırdım. Çünkü sabun çok yumuşak, kırılgan bir ürün.. Tespih için ise sert malzeme gerekiyordu. Sonra bir düşündüm ve neden olmasın dedim. Farklı bir düşünce.. Sonrasında Hıdır ile oturup istişare ettik ve farklı renk, farklı tür sabunlardan yapmaya karar verdik. İlk olarak 1 metre boyunda ve 33 taneli olarak orijinal bir tespih yapmaya karar verdik. 

Tabi sabun yumuşak olduğu için ilk tespihimiz bir hafta 10 gün sürdü. Çünkü sadece bıçakla yontarak yapıyoruz. Makine ile değil, tamamen el işçiliği ile yaptık. Ayrıca terlemek, su de teması olmayacak ve ortaya şahane bir eser çıktı diyebiliriz. Artık bundan sonra isteklere göre boyut ve çeşit olarak yenilerini yapmayı düşünüyoruz”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.