Bayram BULUT
ADANA (İLKHABER)-Türk Barolar Birliği (TBB) Başkanı R. Erinç Sağkan, çok ağır meslek sorunlarının olduğunu söyledi.
Adana Barosu, Adana Adliyesi içerisinde bulunan Avukatlar Salonu'nda 2023-2024 adli yılı açılışı ve meslekte 30-40-50- 60 yılını tamamlamış avukatlara plaket verilmesi nedeniyle etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Türk Barolar Birliği (TBB) Başkanı R. Erinç Sağkan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Akif Akay, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin katıldı. Adana Barosu tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Türk Barolar Birliği (TBB) Başkanı R. Erinç Sağkan, çok ağır mesleki sorunlarının olduğunu söyledi.
Meslek sorunlarından bahseden Sağkan, “Çok ağır meslek sorunlarınız var. Şu anda Türkiye'de180 bin avukat, 27 bin stajyer avukat hukuk fakültelerinde yaklaşık 120 bin öğrenci var. 92 hukuk fakültesinde. Bu ne demek? Dört yıl içerisinde sayımız 300 binin üzerinde olacak. Böyle bir artış dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez. Bahsettiğin konu sadece niceliksel artış değil. Niteliksel düşüş aynı zamanda. Bir nesili yok etmek istiyorsanız sayısını artırır, niteliğini düşürürsünüz. Türkiye'de maalesef ki Savunma Bakanlığına yapılmak istenen işte tam da budur” şeklinde konuştu.
Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz’da yaptığı konuşmada deprem felaketinde 122 meslektaşlarını kaybettiklerini söyledi. On binlerce vatandaşın depremde yaralandığına dikkat çeken Gökayaz, “Geçtiğimiz Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinde hayatını kaybeden on binlerce yurttaşımız ve 122 meslektaşımızın acısı, yüreklerimizi yakmaya devam ediyor. Deprem felaketinde yitirdiğimiz baromuz üyesi meslektaşlarımız, Av. Uğur Uçurum’u, Av.Zeliha Esin Atmaca’yı, Av.Tarık Burak Taştekin’i, Av.Yusuf Başlar’ı, Stajyer Av. Ömre Öz’ü, yitirdiğimiz tüm meslektaşlarımızı ve yurttaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Yakın zamanda yitirdiğimiz aziz meslektaşlarımız Av. Aytül Ünal’ı ve Av.Sönmez Arıoğlu’nu, rahmetle anıyoruz” dedi.
Yargı bağımsızlığı konularına dikkat çeken Gökayaz, “Yıllardan bu yana adli yıl açılışlarının ana konusu Yargı Bağımsızlığı olmuştur. Bu kapsamda ana eleştiri konusu, Adalet Bakanı’nın Hakimler Savcılar Kurulu’nun başkanı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın da kurulun tabi üyesi olmasıdır. Herkesin üzerinde ittifak ettiği konu, yürütmenin HSK’ya başkanlık ettiği bir anayasal düzende, yargının bağımsız olduğundan söz edilemeyeceğidir. Yargının bağımsız olmadığı bir sistemde, adaletten bahsetmeye olanak bulunmamaktadır. Son yedi yılda 19 binden fazla hakim ve savcı ataması yapılmıştır. Deneyimin, mesleki birikimin ve içtihat bilgisinin önemli olduğu hakimlik ve savcılık mesleğinde, meslek mensuplarının yaklaşık yüzde 75’inin son yedi yılda atanmış olması, adalet sisteminin hazmetme kapasitesi bakımından düşündürücüdür. Bu tablo elbette ki bazı handikaplar içermektedir. Ancak meslek içi eğitimler, mesleğe intibak sağlanması konusunda yaşanan sorunların giderilmesi ve şikayet üzerine yapılacak soruşturmaların etkin, hızlı ve adil olması karşısında mahkemelerin işleyişi konusunda yaşanan birçok sorunun ortadan kalkacağını değerlendirmekteyiz” diye konuştu..
Mesleki sorunlara vurgu yapan Gökayaz, “Bugün, mesleğimizde yaşanan en büyük sorun, bir türlü önüne geçilemeyen hukuk fakültesi ve hukuk mezunu sayısındaki ölçüsüz, hesapsız artıştır. Hukuk Fakültesi sayısı, yıllarca hukuk alanında yapılan her önemli toplantının konusu olmuş, konunun tüm tarafları yeni fakülte açılmaması konusunda ittifak etmiş olmalarına rağmen bu konuda da akıl tutulması yaşanmıştır. İş artık içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Bugün 92 hukuk fakültesinden her sene yaklaşık 20 bin öğrenci mezun olmaktadır. Eğitimde kalitenin düştüğü, akademik kadronun birçok okulda yetersiz olduğu ve mezun sayısının ihtiyacın çok ötesinde olduğu gerçeği kaskatı önümüzde durmaktadır. Bağımsız savunmayı temsil eden, ülkedeki hukuksuzluklara karşı sesini yükselten Avukatlık mesleği, sistematik olarak sorunların içine itilerek bile isteye boğdurulmuştur. Şu aşamada 2024 yılından itibaren uygulanacak Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın tek başına yeterli olmayacağı açıktır. Bu nedenle Hukuk Fakültelerine akreditasyon şartı getirilmesi, akademik açıdan yetersiz hukuk fakültelerinin iyi düzeydeki okullarla birleştirilmesi ve başarı diliminin yükseltilmesi acil ve hayati öneme sahiptir” şeklinde konuştu.
Avukata şiddetin ağır bir hal aldığını anlatan Gökayaz, “Hak aramanın teminatı olan Avukatlara yönelen şiddet, çok ağır bir hal almıştır. Haciz mahallinde, büroda, adliyede, keşifte. Ne yazık ki avukatlar, her çalışma alanında saldırıya uğramaktadır. Meslektaşlarımıza yönelen tehdit ve saldırıların son bulması için devlet, tüm olanaklarıyla seferber olmalıdır. Hiçbir tehdit veya güç, bizi mesleğimizi yapmaktan alıkoyamaz. Cezasızlık politikası nedeniyle suç işleyen, adil ve vicdani karşılığını bulmamaktadır. Yasal faiz oranının ekonomik hayatın gerçeklerinden çok uzak olması nedeniyle borcu olan, borç ödemeye imkanı olsa bile borcunu ödememektedir. Bu faiz oranını kötüye kullanan sigorta şirketleri, geçmiş yıllarda hak sahiplerinin peşinde koşarken şimdilerde yargı yolunu sonuna kadar tüketme yoluna gitmektedir. Bu yasal faiz oranlarıyla İş Mahkemeleri’ndeki işçilik alacakları, 3-5 yılı bulan istinaf sürecini de eklerseniz pul olmaktadır. Yine ekonomik gerçeklerden uzak, kira parasında yüzde 25 yasal sınırlamaya dair düzenleme nedeniyle yargıya intikal eden işlerde duruşmalar aylar mevsimler sonrasına verilmekte ve yargı kötü niyetli kişilerin oyuncağı haline dönüştürülmektedir. Evet; yargının çözülmesi gereken birçok sorunu var ama uygulanan yanlış politikalarla yargıyı güçsüz, aciz ve etkisiz kılmaya kimsenin hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.
Yargı harlarına yapılan yüzde 50’lik zam oranına da vurgu yapan Gökayaz, “Bugün sıklıkla ekonomik düzendeki bozukluğun adalete etkisine değinmek zorunluluğu doğmuştur. Yılın ortasında, 07 Temmuz 2023 tarihinde Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan maktu yargı harçlarında yüzde 50 oranında artış yapılmıştır. Harçların arttırılması özellikle yoksul yurttaşların adalete erişimini neredeyse imkansız kılmaktadır. Anayasa’nın 36. Maddesiyle teminat altına alınmış olan hak arama hürriyeti, dolaylı olarak bir kısım yurttaşlar için kullanılmaz hale getirilmiştir. Yargı harçları, hazinenin açığını kapatacak bir gelir değil ancak yargı mercilerine keyfi başvuruları önleyecek dengeleme aracıdır. Fahiş düzeyde arttırılmış olan yargı harçları ile tarafı olduğumuz AİHS’nin 6 ve 13. Maddeleri ile düzenlemiş olan adalete erişim hakkı ve etkili hukuki koruma ilkesinin ihlal edildiği açıktır” dedi.
Baro Başkanı Semih Gök ayaz sözlerini şöyle sürdürdü;
“Birazdan TBB Başkanımız, yapacağı konuşmasında avukatların ödedikleri vergi oranlarının düşürülmesi, mesleki faaliyet alanının genişletilmesi, CMK, Adli Yardım ve AAÜT konusunda Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ile yapılan görüşmeler hakkında sizlere bilgi verecek. Birlikte yol yürümekten onur duyduğum, hukukçuya yakışır ağırbaşlılığa uygun, gösterişten uzak, meslek sorunlarının çözümü konusunda ısrarcı, samimi ve katılımcı şekilde çaba gösteren TBB Başkanımız Sayın Erinç Sağkan’a çok teşekkür ediyorum. Özellikle yaşadığımız deprem felaketi sırasında gösterdiği dayanışma, TBB’nin tüm kaynaklarını deprem mağduru avukatlara hasreden anlayışı nedeniyle iyi ki Türkiye Barolar Birliği var, iyi ki barolar var. Ayrıca bu süreçte Adana Barosu Tesisleri’nin hizmete açıldığından bu yana ilk defa kapsamlı şekilde yenilenmesine verdikleri destek nedeniyle TBB Başkanımıza, nezdinde tüm Yönetim Kurulu üyelerine çok teşekkür ediyorum.”
Plaket alacak meslek büyükleri konusuna da dikkat çeken Gökayaz, “Bugün bu salonda bulunan meslektaşlarım çok büyük bir bilgi birikiminin, bir hukuk kültürünün, bir mücadelenin mirasçılarıdır. Baromuzun 100 yıllık tarihinde; ilk başkanı Ziya Bey’i, Av. İbrahim Günay’ı, Av. Kamil Tekerek’i, Av. Turan Arun’u, Av. Necmettin Üstünalp’i, Av. Mahmut Eroğlu’nu, Av. Muzaffer Terliksiz’i, Av. Anibal Akdamar’ı, Av. Aydın Coşar’ı, Av. İsmet Altuğ’u, meslek şehitlerimiz Av. Ahmet Albay’ı, Ceyhun Can’ı, Halil Sıtkı Güllüoğlu’nu, Av. Savaş Bedir’i ve tüm meslek büyüklerimi saygıyla yad ediyorum. Hayatta olan meslek büyüklerimize sağlık ve esenlikler diliyorum. Bugün plaketlerini takdim edeceğimiz meslektaşlarımızın baromuza, mesleğimize, hukukun üstünlüğünün sağlanmasına ve temel hak ve özgürlüklerin yaşama geçmesi konusunda yaptıkları katkılar nedeniyle hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum, emeklerini asla unutmayacağız. Onlar bizim yolumuzu aydınlatan, bizlere tecrübeleriyle ışık tutan, Adana Barosu’nun tarihini yazan meslek büyüklerimizdir. Cumhuriyetimiz ile yaşıt Adana Barosu, cesur ve üretken üyeleriyle birlikte ülkemizde hak arama mücadelesinin öncüsü olup bu bayrağı kuşaklar boyu taşımaya devam edecektir. Eğer bu ülkede bir gün adalet sağlanacaksa, o ancak bağımsız savunmanın temsilcisi, mücadele ruhunu asla kaybetmeyen avukatlar sayesinde gerçekleşecektir. Yeni adli yılda, yargıda yaşanan tüm olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve ülkemizde hukuku egemen kılmak için korkmadan ve yılmadan, sabırla ve inatla çalışmaya devam edeceğimizi bildirir, yeni adli yılın ülkemize, meslektaşlarımıza ve yargı camiamıza hayırlı olmasını diler, sevgi ve saygılar sunarım” diye konuştu.
Konuşmaların ardından plaketler takdim edildi. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’e meslekte 30 yılını tamamlanmasından ötürü plaket takdimi yapıldı.