TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık için hareket et

Yazının Giriş Tarihi: 11.05.2023 17:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.05.2023 17:30

Günümüzde gelişen teknoloji, internet dünyasındaki ilerleyiş ile birlikte farklı farklı iş alanları türedi. Bununla birlikte fiziksel işler azalırken, daha çok ofislerde yürüyen işlerde artış oldu. Koca koca makinelerin iş hayatımıza girdiği teknoloji çağında oturduğunuz yerden devasa fabrikaları çalıştırır olduk.

Ayrıca kırsal kesimden, kentlere göçler ile beraber şehirlerimiz büyürken, yaşam alanlarımız tam tersine daraldı. Yoğun iş temposunun ardından evlere kapanıp televizyon/bilgisayar karşısında zaman geçirme daha fazla arttı. Ve hatta hafta sonları dahi insanlar öğle saatlerine kadar uyurken, sonrasında ise evlerinde yine televizyon, akıllı telefonlar veya bilgisayar karşısında tatillerini geçirir oldu.

Yani kısaca artık fiziksel aktivitelerimiz azaldı, daha az enerji harcar olduk ve bununla beraber daha az dolaşır, daha az hareketin olduğu bir yaşamımız başladı. Sonuç; yeni yeni hastalıklar türedi.. Tüm dünyanın şuan karı karşıya kaldığı en büyük hastalıkların başında ise obezite geliyor.

Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri ise günümüzde artan hareketsiz yaşam tarzı.. Sonuçta fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL yani iyi kolesterol seviyesini arttırır ve vücut ağırlığı kontrolü için anahtar rol üstlenir.

Hareketsiz yaşam sadece obezite değil, daha birçok hastalığın sonucunu doğurmakta.. Örneğin Türkiye’de en sık ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıkları da hareketsiz yaşamdan kaynaklı.. Bununla mücadelenin en etkili ve en kolay yolu hareketli yaşam tarzı.. Günümüzde masa başı işlerin arttığını düşündüğümüzde, kalp ve damar hastalıklarının artması doğal değil mi?

O zaman yapılması gereken, yoğun iş temposundan da olsa, kentlerde küçük evlerimizde de olsak, mutlaka hareketli yaşamımıza geri dönmeliyiz. Yaşamımızda sporu eksik etmemeliyiz. Zaten uzamanlar, sağlığın korunması ve geliştirilmesi için her gün en az 30 dakika egzersiz yapmayı öneriyor.

Hızlı yürüyüş, düşük tempolu koşular, yüzmek, değişik spor dallarıyla uğraşmak bisiklet sürmek vb. aktiviteler yapılması çok önemli..

Evet! Sağlık için hareket önemli.. Daha sağlıklı bir yaşam için hareketsiz kalmayın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.