TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık Sen’den her gün bir ASM’de açıklama

Sağlık Sen Adana Şubesi tarafından kamu dışı aile sağlığı çalışanları kadroya geçinceye kadar her gün bir ASM de basın açıklaması yapma kararı alındı.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2022 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2022 17:12
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sağlık Sen’den her gün bir ASM’de açıklama

Bayram BULUT- Selma ATAŞ

 

ADANA (İLKHABER)-Sağlık Sen Adana Şubesi tarafından kamu dışı aile sağlığı çalışanları kadroya geçinceye kadar her gün bir ASM de basın açıklaması yapma kararı alındı.

 

Adana da 73 Türkiye genelinde 3600 kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının kadroya alınmasını talep eden Sağlık Sen Adana Şubesi tarafından kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının kadroya geçinceye kadar her gün bir ASM de basın açıklaması yapma kararı alındı. Alınan karar doğrultusunda her gün bir ASM’de olmak üzere peş peşe açıklamalar yapılmaya başlandı. İlk açıklama Pozantı’nın Kamışlı  Mahallesi’nde bulunan Aile Sağlığı Merkezi önünde gerçekleşti. Burada ASM çalışanlarının da katıldığı açıklamada kadro vurgusu yapıldı.

 

NARLICA ASM’DE AÇIKLAMA

Bir sonra ki açıklama ise Seyhan İlçesi’nde bulunan Narlıca Mahallesi’ndeki ASM önünde gerçekleştirildi. Sağlık Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu’nun okuduğu açıklamada, kamu dışı aile sağlığı çalışanları kadroya geçinceye mücadelelerine devam edecekleri vurgulandı. Birinci basamak sağlık hizmetinde her vatandaşın bir aile hekimi bir de aile sağlığı çalışanı bulunduğunu belirten Nennioğlu, “Bu kişiler her ailenin tüm sağlığını korumak geliştirmek ve hastalık halinde erkenden tedavisini sağlamaktadırlar. Kısacası ailenin koruyucu melekleridir” dedi.

 

GÖREVLERİNİN BAŞINDAYDILAR

Bu personellerin pandemi boyunca görevlerinin başında olduğunu vurgulayan Nennioğlu, “Pandemi boyunca önce onlara koruyucu sağlık hizmeti vermiş, gebe, bebek, yaşlı tüm sağlık taramaları, aşıları hiç sekteye uğramadan devam etmiştir ve etmektedir. 12 yıldır en ücra, kırsal bölgelerde yaşayan ailelere hizmet götürmektedirler. Ancak Aile Hekimliği sisteminde çalışanlar ‘kamu’ ve ‘kamu dışı’ melekler olarak maalesef bölünmüştür. Koruyucu sağlık hizmeti veren 3600 kamu dışı aile sağlığı çalışanı var. Peki onları kim koruyor?” diye konuştu.

 

12 YILDIR KORUNMAYI BEKLİYORLAR

Koruyucu sağlık hizmeti veren aile sağlığı çalışanlarının 12 yıldır devleti tarafından korunmayı beklediğini savunan Nennioğlu, “Maalesef kamu dışı aile sağlığı çalışanları korumasız kalmıştır.

Memur-Sen’in gayretleriyle 424 bin kamu görevlisi kadroya geçerken, en stratejik en mahrum en ücra yerlerde görev yapan kamu dışı aile sağlığı çalışanları kadro dışı bırakılmıştır. Bugün bu haksızlığa dur demek için buradayız” ifadelerini kullandı.

 

KPSS ŞARTI

Aldığımız bilgilere göre kamu dışı aile sağlığı çalışanları kpss puanı ile yerleştirilmediği için kadroya alınmadığı söyleniyor. Hekim memur olurken KPSS’ye mi giriyor, diş hekimi memur olurken KPSS’ye mi giriyor, eczacı memur olurken KPSS’ye mi giriyor, bu saydıklarımızın hepsi KPSS olmadan memur olmaktadır. Halbuki kamu dışı aile sağlığı çalışanları arkadaşlarımızın bir çoğu KPSS’ye girmiş ve yüksek puanlar almıştır. Alım yapılırken sadece KPSS şartı aranmamıştır. Bu arkadaşlarımızla sözleşme yapılmış ve atamaları valilik onaylı yapılmıştır” şeklinde konuştu.

 

KAMU ÇALIŞANLARIDIRLAR

Bu çalışanları adlarının kamu dışı aile sağlığı çalışanı olduğunu ama kendilerinin kamu çalışanı olduğunu işaret eden Nennioğlu, “Kadro hakları verilmeyerek çok mağdur edilmişlerdir. Aynı işleri yapmalarına rağmen, eş durumu tayin hakları yoktur. Oysaki ailenin birlikte olması anayasal bir haktır. Doğum sonrası izin hakları yoktur. Bu hakkın olmaması hem anne sağlığı hem bebek sağlığı açısından insan haklarına aykırıdır. Askerlik sonrası dönüş hakkı yoktur. Kıdem ihbar ve tazminat hakkı yoktur. İş güvenceleri yoktur. Hastalık izin hakları yoktur. Yer değiştirme hakları yoktur.

Bu hakları olmayan kamu dışı 12 yıldır köle düzeninde çalışmaktadırlar ve iş güvencesi zayıf olduğundan hem hastalar hem de amirleri tarafından mobing uygulanmaktadırlar. Bununla ilgili çok acıklı hikayeler vardır” dedi.

 

ADANA’DA 73 TÜRKİYE GENELİNDE 3600

Nennioğlu sözlerini şöyle tamamladı;

 

“Bu işin tek çaresi Adana’da 73 Türkiye genelinde 3600 kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının kadroya alınmasıdır. Bu arkadaşlarımız kadroya alınıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir. Bugün buraya gelip çalışanların hak ve hukuklarına sahip çıkan basın mensuplarına ve sağlık çalışanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kazanımlar sendikal mücadeleyle elde edilir.”

Nennioğlu ASM önlerinde açıklamalarına devam edeceklerini aktardı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.