TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anoreksiya nedir? Nihal Candan'ın hastalığı Anoreksiya neden ve nasıl olur?

Anoreksiya nervoza, kişinin kendi ideal kilosunun çok altında olmasına rağmen şişmanlamaktan ve kilo almaktan aşırı korkması ve bu konuda aşırı duyarlı olmasıyla karakterize bir yeme bozukluğudur. Aylardır cezaevinde olan Nihal Candan anoreksiya hastalığı nedeniyle bir süredir kilo kaybı yaşıyordu. Doktorların tavsiyesi ile bulunduğu cezaevinden tahliye edilen Nihal Candan, aile evinde tedavi altına alındı. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2024 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 14:54
Kaynak: Haber Merkezi
Anoreksiya nedir? Nihal Candan'ın hastalığı Anoreksiya neden ve nasıl olur?

Anoreksiya hastalığı, Nihal Candan ile birlikte bir kez daha araştırılmaya başlandı. Yemek bozukluğu olarak da bilinen anoreksiya hastalığı, kişinin hızlı kilo kaybı yaşamasına ve yaşamını ciddi manada tehdit etmesine neden olabiliyor.

Nihal Candanın hastalığı Anoreksiya nedir?

Çeşitli suçlar dolayısıyla geçtiğimiz aylarda tutuklanarak cezaevine gönderilen Nihal Candan, anoreksiya hastalığı nedeniyle bir süredir kilo kaybı yaşıyordu. Doktorların tavsiyesi ile bulunduğu cezaevinden tahliye edilen Nihal Candan, aile evinde tedavi altına alındı.

anoreksiya

Yeme bozukluğu olarak da bilinen anoreksiya nervoza nedir?

Anoreksiya nervoza bir bireyin kendi ideal kilosunun çok altında olmasına rağmen şişmanlamaktan ve kilo almaktan aşırı korkma ve bu konuda aşırı duyarlı olmayla karakterize bir yeme bozukluğudur. Bu kişiler çok çarpık bir beden algısına sahiptirler. Kilolu olmadıkları hatta normalden çok daha zayıf oldukları halde kilolu olduklarını düşünürler. Sadece ruhsal değil tıbbi açıdan da son derece tehlikeli ve yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşabilen bir psikiyatrik bozukluktur.

Anoreksiya nervoza genellikle genetik yatkınlık, psikolojik faktörler ve çevresel etkenlerin bir kombinasyonuyla ortaya çıkar. Bu rahatsızlıkta, bireyler genellikle mükemmeliyetçi, takıntılı, duygularını içe atma eğiliminde olan ve bedenlerine aşırı eleştirel yaklaşan kişilik özelliklerine sahiptirler. Ayrıca, çocukluk çağı travmaları, aile ilişkileri ve sosyal etkiler de anoreksiya nervozanın gelişiminde rol oynayabilir.

Anoreksiya nervoza tedavisi multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Tedavi sürecinde psikiyatrist, psikolog, diyetisyen ve çeşitli tıbbi uzmanlar birlikte çalışır. Tedavinin amacı, kişinin sağlıklı bir şekilde kilo almasını sağlamak, çarpık düşünce kalıplarını değiştirmek ve altta yatan psikolojik faktörleri ele alarak iyileşmeyi desteklemektir.

Tedavi süreci genellikle hastanede başlar, özellikle hayati risk taşıyan durumlarda. Psikoterapi, ilaç tedavisi, beslenme terapisi ve tıbbi gözlem gibi yöntemler kullanılır. Anoreksiya tedavisi sabır ve süreklilik gerektiren bir süreçtir ve bazı durumlarda uzun bir süreç gerekebilir.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.