TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Böbrek ve tansiyon hastalarına Ramazan'da uzman uyarısı

Ramazan ayında böbrek rahatsızlığı veya yüksek tansiyon gibi kronik sağlık sorunları olan kişilerin, oruç tutmadan önce bir sağlık uzmanına danışmaları uyarısında bulunuldu.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2024 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2024 12:03
Kaynak: Gamze Pehlivan
Böbrek ve tansiyon hastalarına Ramazan'da uzman uyarısı

Ramazan ayında böbrek rahatsızlığı veya yüksek tansiyon gibi kronik sağlık sorunları olan kişilerin, oruç tutmadan önce bir sağlık uzmanına danışmaları uyarısında bulunuldu.

Kronik böbrek hastaları ile ilgili yaptığı bilimsel çalışmalarla adını tıp literatürüne yazdıran Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, sağlık uzmanlarının, kronik hastalıkları olan kişilere Ramazan ayı boyunca oruç tutmaları konusunda sık sık önerilerde bulunduğunu söyledi.

Ramazan ayının, manevi açıdan büyük önem taşıyan bir ay olduğunu belirten Prof.Dr. Yahya Sağlıker, "Oruç tutmak, birçok sağlık faydası sağlayabilir. Ancak böbrek ve tansiyon hastaları için bazı özel durumlar söz konusudur. Bu hastaların Ramazan ayında oruç tutarken bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerekir." dedi.

Böbrek hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka doktoruna danışması önerisinde bulunan Prof. Dr. Sağlıker, "Doktorunuz, böbrek fonksiyonlarınızı değerlendirecek ve oruç tutmanızın sizin için güvenli olup olmadığını belirleyecektir. Yeterli sıvı alımı böbrek hastaları için çok önemli. Oruç tutarken de bol su içilmeli, idrar miktarı hesaplanmalı ve buna göre artı 1 litre su içilmesi hedeflenmeli. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli, tuz ve protein alımını da  sınırlandırılmalı." diye konuştu.

Prof. Dr. Sağlıker, potasyum ve fosfor içeriği yüksek gıdalardan kaçınılması konusuna da dikkati çekerek, "Diyabet hastaları da böbrek hastalarına benzer şekilde dikkatli olması gerekir. Kan şekeri düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerekli durumlarda ilaçlarını ayarlamalı." ifadelerini kullandı.

Tansiyon kontrolüne de dikkati çeken Prof. Dr. Sağlıker, hastaklara şu tavsiyeler bulundu:

"Tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Tansiyonunuz yüksekse oruç tutmamanız daha güvenli olabilir. Doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. İlaç saatlerinizi oruç tutmaya göre ayarlamanız gerekebilir. Yeterli sıvı alımı tansiyon hastaları için de önemlidir. Oruç tutarken de bol su içmelisiniz. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz. Tuz alımını sınırlandırmalısınız. Sahur ve iftarda aşırı yememeye dikkat edin. Yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin, yağlı ve kızartılmış gıdalardan kaçının. Lifli gıdaları tercih edin, kafein ve alkolden uzak durun. Düzenli egzersiz yapın ve yeterince uyuyun." 

Kaynak: Gamze Pehlivan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.