TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çarpık Diş Hem Estetik Hem Sağlık Sorunu Yaşatıyor

25 yıllık tecrübesi ile Adana’nın merkez ilçelerinde (Seyhan, Yüreğir ve Sarıçam) üç farklı klinikle hizmet veren İnci Diş kurucularından olan DT. Enis Akyürek, günlük hayatımızı ve insan fizyolojisini en çok etkileyen dişler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2023 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2023 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çarpık Diş Hem Estetik Hem Sağlık Sorunu Yaşatıyor

EMRE EKİCİ

ADANA (İLKHABER)- 25 yıllık tecrübesi ile Adana’nın merkez ilçelerinde (Seyhan, Yüreğir ve Sarıçam) üç farklı klinikle hizmet veren İnci Diş kurucularından olan DT. Enis Akyürek, günlük hayatımızı ve insan fizyolojisini en çok etkileyen dişler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ağız içinde düzgün bir şekilde hizalanmamış ve halk arasında “çarpık” diye tabir edilen dişler hakkında önemli açıklamalarda bulunan Akyürek, çarpık dişlerin özgüven kaybı yaşatarak kişinin toplumsal yaşamını olumsuz etkilemesinin yanı sıra çene eklemi ağrısı, gıdaların sağlıklı çiğnenmemesi nedeniyle yaşanan hazımsızlık gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Çarpık diş sorununun “dişlerin çene kemikleri üzerinde yerleşmesi gerekenden farklı diziliminden” kaynaklandığını söyleyen Akyürek, bu sorunun beslenme bozuklukları, yaralanma ya da travmalar, diş eti hastalığı gibi nedenleri yanı sıra genetik faktörlerden de kaynaklandığını belirtti.

Dt. Enis Akyürek, “Kişinin doğuştan alt ve üst çenenin farklı büyüklükte veya şekilde olması, diş veya damak gelişiminden kaynaklanan diş hizalanması sorunları çarpık dişte önemli etkendir. Ebeveynlerden birinde veya her ikisinde çarpık diş olması, çocukların dişlerinde de çarpıklık olma ihtimalini yükseltiyor” dedi.

Diş sorunun getirdiği en büyük sorunlardan birinin kişileri sosyal yaşamdan soyutlamasına yol açtığını ve artık bu sorunun yeni nesil tercihler ile yaşanmayacağını ifade eden Dt. Akyürek, “Son yıllarda alternatif olarak, normal diş teli takmak istemeyen hastalar için neredeyse hiç fark edilmeyen Invisalign  (Telsiz Ortodontik Tedavi) ile dişleri düzeltmek mümkün. Bu yöntemin tercih edilme nedeni diş teli kullanmadan şeffaf plaklarla dişlerin olması gereken yerde hizalanmasıdır” dedi.

Telsiz ortodonti (şeffaf plak) tedavisinin son yıllarda oldukça fazla tercih edildiğine dikkati çeken Akyürek şunları söyledi:

“Bu tedavi yönteminde, klasik metal veya porselen teller kullanılmadan, 3 boyutlu yazıcılarla kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklar kullanıyoruz. Tedavi sonrasında dişler olması gereken dizilişe gelir. Bu uygulama he çocuklar hem de yetişkinler için uygundur. Genellikle orta ve hafif düzeydeki diş çapraşıklığı durumlarının düzeltilmesinde kullanılır. Diş teli taktırmak istemeyenler ancak dişlerinin yapısından rahatsız olanlar Invisalign tedavisi için şeffaf plakları tercih edebilir”. Dedi.

 10-15 gün arayla plakların değiştirildiğini belirten Akyürek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Şeffaf plak tedavisi sonrası geceleri dişlerin yeni yapısını desteklemek için plakların sadece geceleri kullanılması önerilebilir. Bu işlemin dezavantajı ise metal diş tellerine göre sonuç alma süresinin daha uzun olmasıdır. Ancak estetik açıdan kullanışlı ve rahat olması en popüler ortodontik tedaviler arasında yer almasını sağlamaktadır.”

Akyürek, telsiz ortodonti tedavisinin avantajlarını ise şöyle açıkladı:

“Bu yöntemde metal ya da şeffaf diş telleri alternatifi olarak şeffaf plaklar kullanılır. Tel ya da braket olmadığı için dışarıdan hiçbir şekilde fark edilmez. Bu plaklar hafif yapıdadır ve kişinin günlük yaşamını olumsuz etkilemez. Özellikle yetişkinler için en uygun ortodonti tedavileri arasında yer alıyor. İstediği zaman şeffaf plaklar takılıp çıkarılabiliyor.  Şeffaf plaklar yemek yerken çıkarılabildiğinden yemek sırasında hastanın çiğneme konforu düşmez. Şeffaf plaklar takıp çıkarıldığı için diş temizliği ve ağız hijyeni sağlama daha pratik olur.  Ayrıca her yaşta, hastanın durumuna göre telsiz ortodonti tedavisine başvurulabilir. Şeffaf plakların gün içinde diş hekiminin belirttiği saat kadar takılması yeterlidir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.