TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklar söylenenlerin ve yapılanların ne kadarını hatırlar?

Çocukların hafızalarıyla ve gelişimleriyle ilgili Klinik Psikolog Burcu Amrağ, önemli bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2024 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2024 12:09
Kaynak: CANSU ERSOY
ilkhaber-gazetesi.com
Çocuklar söylenenlerin ve yapılanların ne kadarını hatırlar?

Her ne kadar çocuk diyerek geçsek de çocukların hafızası en az yetişkinlerinki kadar iyidir ve çoğu şeyi unutmazlar. Özellikle söylenen ve kafasında yer etmiş bir şeyi çocukların unutması oldukça zordur. Konuyla ilgili Klinik Psikolog Burcu Amrağ bilgiler verdi.

Bu ifadenin genellikle çocukların yaşadığı deneyimlerle ilgili duygusal anıların, olayların detaylarını unutabileceğini ancak yaşadıkları duygusal etkilerin kalıcı olabildiğini ifade eden Psikolog Burcu Amrağ, “Çocuklar, yaşadıkları olayların tüm detaylarını hatırlamayabilirler. Ancak olaylar sırasında hissettikleri duygular genellikle uzun süre hafızalarında kalabilir” dedi.

Özellikle çocukluk döneminin bireylerin kişilik oluşumu ve duygusal gelişiminin temellerinin atıldığı önemli bir zaman olduğunu dile getiren Amrağ, “Bu dönemde yaşanan deneyimler, çocuğun duygusal dünyasını derinden etkileyebilir. Ve bu etkilenme uzun vadede davranışlarını, ilişkilerini ve genel yaşam kalitesine kadar çoğu şeyi etkiler. Çocukların yaşadıkları duygusal deneyimler, güven duygusu, sevgi, kabul edilme hissi gibi duygusal ihtiyaçlarını karşılamak ya da tam tersi ihmal, istismar gibi olumsuz deneyimlerle bu ihtiyaçların göz ardı edilmesi gibi durumlar arasında farklılık gösterebilir. Çocukların kişilikleri bu deneyimlerle şekillenir. Bu deneyimler ilerideki ilişkilerine, duygusal sağlıklarına ve genel yaşam kalitelerine de yansır ve etkisi uzun vadede devam eder. Ebeveynlerin veya bakıcıların, çocukların yaşadığı deneyimlerin sadece dışsal etkilerini değil, aynı zamanda içsel duygusal etkilerini de göz önünde bulundurması önem arz eder” şeklinde ifade etti.

Bu nedenle, çocukların yaşadıkları deneyimlerin sadece olayların detaylarıyla değil, aynı zamanda o deneyimler sırasında hissettikleri duygusal etkilerin de unutulmaması gerektiğine vurgu yapan Amrağ, bu duygusal etkilerin, çocuğun yaşam boyu taşıyabileceği ve davranışlarını, ilişkilerini ve genel mutluluğunu etkileyebilecek güçlü bir iz bırakabilme ihtimali olduğunun üzerinde durdu.

Psikolog Amrağ, bu durumun altında yatan bazı nedenlerin; beyin gelişimi, duygusal öğrenme, duygusal bağlanma, yaşanan travmalar, duygusal farkındalık olabileceğini kaydetti.

Bu durumlardan en önemlisinin beyin gelişimi olduğunu aktaran Amrağ, çocukların beyinlerinin hızla gelişirken, belirli dönemlerde yaşadıkları deneyimlerin, duygusal olarak işlendiğini ve bu deneyimlerin beyinde iz bırakabildiğini söyledi. Psikolog Amrağ, duygusal deneyimlerin, beyinde daha kalıcı bir etki yaratabildiğini ve bu yüzden de önem arz ettiğini vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.